Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.72
Gram Altın
2489.89
BIST 100
9524.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Merkez `tarih` yazdı!

Piyasaların merakla beklediği kritik açıklama geldi. Merkez Bankası haziran ayı toplantısında da beklentilere paralel bir biçimde üst bandı 50 baz puan daha aşağı çekti. Böylece faiz koridoru tarihin en düşüğüne çekildi.
Merkez `tarih` yazdı!
21 Haziran 2016 14:25:00
Piyasaların merakla beklediği kritik açıklama geldi. Merkez Bankası haziran ayı toplantısında da beklentilere paralel bir biçimde üst bandı 50 baz puan daha aşağı çekti. Böylece faiz koridoru tarihin en düşüğüne çekildi.

Piyasaların nefesini tutarak merakla beklediği kritik açıklama geldi. Son 2 ay art arda faizkoridorunun üst bandında indirime giden Merkez Bankası (TCMB), yılın 6'ncı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını da pas geçmedi. Merkez, faiz koridorunun üst bandını 50 baz puandüşürerek yüzde 9'a çekti. Böylece Merkez Bankası faiz koridorunu tarihin en düşüğüne çekmiş oldu. Faiz koridorunun alt bandı ve politika faizi sabit kaldı.

Toplantı sonrasında yapılan açıklamaya göre, marjinal fonlama oranı yüzde 9.50'den yüzde 9'a indirilirken, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutuldu.

Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7,5 düzeyinde sabit tutulurken, geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00u201317.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutuldu, borçverme faiz oranı ise yüzde 12'den yüzde 11,50'ye indirildi.

Merkez Bankası, borç verme faiz oranı yüzde 10,5'e indirdi.

UZMANLAR DA ÜST BANTTA İNDİRİM BEKLİYORDU

Uzmanlar faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan indirim bekliyordu.

3 AYDA TOPLAM 150 BAZ PUAN İNDİRİM!

Merkez Bankası nisan ve mayıs ayındaki toplantısında da faiz koridorunun üst bandını 50'şer baz puan indirmişti. Böylece nisan ayından bu yana yapılan toplam indirim 150 baz puana ulaştı.

Toplantı sonrasında yapılan açıklamada şöyle denildi: SIKI DURUŞ SÜRECEK

"Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. İç talep büyümeye pozitif katkı verirken, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Bu çerçevede, iktisadi faaliyet ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini korumaktadır. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

Yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar artış yaşanmıştır. Kurul, sıkı para politikasıduruşunun, temkinli makroihtiyati politika çerçevesinin ve 2015 yılı Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmasının ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artırdığını değerlendirmektedir. Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir.

Son aylarda işlenmemiş gıda fiyatlarının olumlu seyri ve çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeye bağlı olarak enflasyonda belirgin bir düşüş gözlenmiştir. Bununla birlikte, hizmet enflasyonundaki ve birim işgücü maliyetlerindeki gelişmeler likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir. Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyongörünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."