Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.94
Gram Altın
2323.50
BIST 100
9094.19
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Mursi'ye yargı yolunu açıp affını istedi

Devrik Cumhurbaşkanı Mursi ve İhvan liderlerine yargı yolunu açan Mısır Başsavcısı Abdulmecid Mahmud görevinden affını istedi.
Mursi'ye yargı yolunu açıp affını istedi
05 Temmuz 2013 15:52:00
Devrik Cumhurbaşkanı Mursi ve İhvan liderlerine yargı yolunu açan Mısır Başsavcısı Abdulmecid Mahmud görevinden affını istedi.
Yüksek Yargı Konseyi'nin "göreve iadesini" içeren hükmü onaylamasının ardından tekrar göreve gelen Mübarek dönemi başsavıcısı Abdulmecid Mahmud görevinden affını talep etti.
Mahmud yaptığı yazılı açıklamada, başsavcı olarak kendini azledenler hakkında alacağı kararlarla ilgili "sıkıntı" duyduğu gerekçesiyle görevinden affını istedi.
"Yargının, Mursi'nin kendisini görevden alma kararının geçersizliğine karar vermesiyle Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) bu makam üzerindeki müdahalesinin son bulduğunu" dile getiren Mahmud'un, yeniden yargıçlık makamına dönebilmek için af talebini Yüksek Yargı Konseyi'ne sunacağı ifade edildi.
Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, devrik lider Hüsnü Mübarek tarafından göreve getirilen Abdulmecid Mahmud'u Kasım 2012'de görevinden alarak yerine Talat Abdullah'ı atamış, eski Başsavcı Mahmud da bunun üzerine Abdullah'ın göreve getiriliş şeklinin yasal olmadığını öne sürerek dava açmıştı.
Mısır Temyiz Mahkemesi, İstinaf Mahkemesi'nin Başsavcı Talat Abdullah'ın Cumhurbaşkanı Mursi tarafından atanmasını "geçersiz" sayan kararını onaylamış ve Abdullah bu kararla "atanmamış" sayılmıştı.
Mursi hakkında ''firar'' suçlamasıyla dava açılmasına karar verdi
Mısır Başsavcısı Abdulmecid Mahmud, görevden alınan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) liderleri hakkında, ''yabancı güçlerle işbirliği yapıp, istihbarat toplama ve firar etme'' suçlamasıyla açılan davanın görülmesine karar vermişti.
İsmailiye Temyiz Mahkemesi geçen hafta, ''Natrun Vadisi Hapishanesi'ndeki İhvan liderlerinin 25 Ocak devrimi sırasında, Hamas hareketi ile uydu üzerinden bağlantı kurularak kaçırılması'' davasını yeniden görülmesi için başsavcılığa sevk etmişti.
Başsavcı Mahmud da Yüksek Yargı Konseyi'nin "göreve iadesini" içeren hükmü onaylamasından 1 gün sonra davanın yeniden görülmesi kararını aldı. Mursi'nin 48 saat içinde, davayla ilgili sorgulanacağı öğrenildi.
Kimliği belirsiz silahlı kişiler 28 Ocak 2011'de Natrun Vadisi Hapishanesi'nin de aralarında bulunduğu pek çok cezaevine baskın düzenlemiş ve aralarında Mursi'nin de olduğu pek çok İhvan liderinin kaçmasını sağlamıştı.
Mursi, devrik lider Hüsnü Mübarek tarafından göreve getirilen Abdulmecid Mahmud'u Kasım 2012'de görevinden alarak yerine Talat Abdullah'ı atamış, eski Başsavcı Mahmud da bunun üzerine Abdullah'ın göreve getiriliş şeklinin yasal olmadığını öne sürerek dava açmıştı.
Mursi, Kahire'de ordunun gözetiminde ev hapsinde tutuluyor.
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan