Dolar (USD)
32.54
Euro (EUR)
34.84
Gram Altın
2429.72
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Müzakerelerden başka yol yok

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, 'Bölgede arzulanan uzun vadeli bir barış perspektifi için müzakerelerden başka yol yok'
Müzakerelerden başka yol yok
17 Kasım 2014 10:10:00
Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, 'Bölgede arzulanan uzun vadeli bir barış perspektifi için müzakerelerden başka yol yok'
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Avrupa ülkeleri ve parlamenterlerden gelen Filistin'i tek taraflı tanıma çağrılarının barış sürecini geriye götürdüğünü düşünüyorum. Çünkü Filistinliler'e 'barışı, Yahudi halkının oluşturduğu İsrail devletiyle yapmaları gerektiğini söylemiyorlar" dedi.
Netanyahu, Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile Kudüs'te yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında İran'la nükleer müzakerelere ilişkin "İran'ın nükleer silah üretimi arayışında olması iki ülkenin güvenliğine olan en büyük tehdit. İran'a uranyum zenginleştirme imkanı verilmesi büyük bir hata olacak" ifadesini kullandı.
İRAN güvenliğimizi tehdit ediyor
Bu sözlerini P 5+1 ülkeleri ile İran arasındaki müzakerelerin yeniden başlamasının arifesinde söylemek istediğini belirten Netanyahu, "Sanırım size ve Avrupalı dostlarımıza hatırlatmama bile gerek yok ancak İran'ın geliştirdiği kıtalar arası balistik füzeler, sadece İsrail'i hedef almıyor. İran'ın Avrupa ve ABD'yi de hedefleyen bu füzelerine yönelik tek amacı da nükleer başlığa sahip olmak. Dolayısıyla İran'ın zenginleştirilmiş uranyuma sahip olmasının önüne geçilmeli. Bence, bu durum karşımızda duran en önemli güvenlik sorunu" diye konuştu.
Netanyahu, İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmelerine de değinerek:
"Avrupa ülkeleri ve parlamenterlerden gelen Filistin'i tek taraflı tanıma çağrılarının barış sürecini geriye götürdüğünü düşünüyorum. Çünkü Filistinliler'e, barışı Yahudi halkının oluşturduğu İsrail devletiyle yapmaları gerektiğini söylemiyorlar. Sadece Filistin'i devlet olarak tanıyorlar. Filistinliler'e İsrailin güvenlik kaygılarını ciddiye almalarını ve samimi adımlar atmalarını söylemiyorlar."
Barış perspektifi için müzakerelerden başka yol yok
Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier ise Amman'da ABD, İsrail ve Filistin arasında yapılan görüşmelerin tam zamanında gerçekleştirildiğini belirterek, "Bu görüşme, (İsrail'de) durumun sakinleşmesinde ana unsurdur" dedi.
Ayrıca Mısır'ın İsrail ile Filistin arasındaki ateşkesin sağlanmasında arabuluculuk yaparak çok önemli bir işe imza attığına işaret ederek, "Ne yazık ki görüşmeler herkesin bildiği nedenlerle sekteye uğradı. Görüşmelerin yeniden başlaması hususunda umudum var" diyen Steinmeier, şunları söyledi:
"Bölgede arzulanan uzun vadeli bir barış perspektifi için müzakerelerden başka yol yok. Ramallah'daki temaslarımda da burada da aynı şeyi söylüyorum. Tek taraflı alınan kararlar, ABD'li dostlarımızın ilerde başlatabileceği bir başka barış görüşmesine atmosfer ve zemin sağlamamaktadır."
Kaynak: AA