Dolar (USD)
32.54
Euro (EUR)
34.83
Gram Altın
2429.69
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

NSU davası rapor aşamasında

Almanya'da NSU terör örgütü cinayetlerini araştırmakla görevli Federal Meclis Araştırma Komisyonu raporunu 2 Eylül'de sunacak.
NSU davası rapor aşamasında
25 Temmuz 2013 16:36:00
Almanya'da NSU terör örgütü cinayetlerini araştırmakla görevli Federal Meclis Araştırma Komisyonu raporunu 2 Eylül'de sunacak.
Almanya'da Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü cinayetlerini araştırmakla görevli Federal Meclis (Bundestag) Araştırma Komisyonu Başkanı Sebastian Edathy, komisyonun görev süresinin dolduğunu ve yazım aşamasında olan raporu 2 Eylül'de Cumhurbaşkanı'nın da katılımıyla meclise sunacaklarını bildirdi.
AA muhabirinin NSU davası konusunda komisyonun yaptığı çalışmalara ilişkin sorularını yanıtlayan Sebastian Edathy, bu olay nedeniyle Almanya'da insanların devlete olan güveninin kaybolduğunu, komisyonun yaptığı çalışmayla bu güvenin yeniden tesis edilmesine katkı sağladığını ifade etti. Edathy, ''Aşırı terör hücresi NSU ile ilgili olay Almanya'nın 11 Eylül'üdür. Bu olay Almanya'nın aşırı sağdan gelen tehlikeye hazır olmadığını gösterdi'' dedi.
Komisyonun görev süresinin dolduğunu ve hazırlanan raporu 2 Eylül'de Cumhurbaşkanının da katılımıyla Bundestag'ta sunacaklarını açıklayan Edathy, buraya NSU tarafından öldürülenlerin yakınları ve bombalı saldırılarda yaralananların bir kısmının da misafir olarak katılacağını, Meclis Başkanı'nın da resepsiyon vereceğini belirtti. Komisyonun raporunu yazma aşamasında olduğunu ifade eden Edathy, ''Bizim isteğimiz, tüm partileri kapsayan, geçmişteki hatalardan sonuç çıkarmış önerileri sunmak'' dedi.
Almanya'daki bu olayı "tarihte benzeri olmayan güvenlik birimlerinin başarısızlığı" olarak niteleyen Edathy, "değişik kurumlar arasında işbirliğinde sıkıntılar olduğunu, Almanya'daki aşırı sağ tehlikesinin önemli ölçüde küçümsendiğini ve maalesef 10 cinayetten 9'unda ön yargılı soruşturma yapıldığını" vurguladı. ''Bu hukuk devletine yakışmadı'' diyen Edathy, burada "açık şekilde ön yargılarla iş yapıldığını, bunun tekrarlanmaması gerektiğini" belirtti.
Komisyonun zamanının kısıtlı olduğunu ifade eden Edathy, genel seçimlerden önce raporu sunmaları gerektiğini, bu nedenle olayın tüm yönlerini "son detaya kadar" araştıramadıklarını söyledi. Ana soruları sorduklarını ve bunlara cevap vermeye çalıştıklarına söyleyen Edathy, ''Nasıl olur da 10 yıla aşkın bir dönemde ülkede cinayet işleyen ve soygunlar gerçekleştiren bir gurbu güvenlik birimleri tespit edemez?" sorusunu yöneltti.