Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2491.87
BIST 100
9524.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Obama Hiroşima'yı ziyaret edecek

ABD Başkanı Obama, bu ay gideceği Japonya'da ülkesinin İkinci Dünya Savaşı'nda atom bombası attığı Hiroşima kentine tarihi bir ziyaret yapacak.
Obama Hiroşima'yı ziyaret edecek
10 May 2016 17:37:00
ABD Başkanı Obama, bu ay gideceği Japonya'da ülkesinin İkinci Dünya Savaşı'nda atom bombası attığı Hiroşima kentine tarihi bir ziyaret yapacak.

ABD Başkanı Barack Obama, bu ay gideceği Japonya'da ülkesinin İkinci Dünya Savaşı'nda atom bombası attığı Hiroşima kentine tarihi bir ziyaret yapacak.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Obama 21-28 Mayıs tarihlerinde Vietnam ve Japonya'yı kapsayan seyahate çıkacak. İkili ilişkileri geliştirmek için Vietnam'a gidecek Obama, buradan Japonya'ya geçecek.

Gelecek yılın ocak ayında koltuğunu yeni başkana devredecek Obama, Japonya'da ABD Başkanı olarak son kez G7 zirvesine katılacak.

Obama, daha sonra Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile Hiroşima'ya gidecek.

Görevdeyken Hiroşima'ya gidecek ilk ABD Başkanı olacak Obama'nın ziyareti bu bakımdan tarihi önem taşıyor.

Beyaz Saray, Obama'nın Hiroşima ziyaretinin "nükleer silahların olmadığı bir dünyada barış ve güvenlik arayışı amacı taşıdığını" belirtti.

Önceki başkanlar, "ABD'nin özür dilediği" izlenimine yol açmamak için Hiroşima veya Nagazaki'yi ziyaret etmemişti. Obama, 2009'da yaptığı bir konuşmada, "Hiroşima ve Nagazaki'deki anılar dünyanın hafızasına kazındı. Ben de başkanlığım sırasında bu kentleri ziyaret etme fırsatı bulursam bundan onur duyacağım." demişti.

Kurbanları anacak ama özür dilemesi beklenmiyor

Beyaz Saray yetkilileri, daha önce Obama'nın olası Hiroşima ziyaretinin Japonya'dan bir özür anlamına gelmeyeceğini, ABD'nin Japonya'dan resmi olarak özür dilemesinin beklenmemesi gerektiğini söylemişti.

Bu nedenle Obama'nın ziyareti sırasında Hiroşima saldırısından ötürü özür dilemesi beklenmiyor.