Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.83
Gram Altın
2426.66
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Okul servis araçlarında yeni dönem başlıyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Okul Servis Yönetmeliği'ne ilişkin detayları açıkladı.
Okul servis araçlarında yeni dönem başlıyor
25 Ekim 2017 11:24:00
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Okul Servis Yönetmeliği'ne ilişkin detayları açıkladı.

Ezgi ÇelikAnkara

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, okul servislerine ilişkin yeni yönetmeliği ve bu kapsamda öğrencilerin güvenliği için alınan önlemleri kamuoyuna duyurdu. Okul servislerindeki yeni yönetmeliğe göre, artık servis araçlarında takip sistemleri zorunlu hale getirilecek. 'Cinsel istismar, uyuşturucu ve cinayet' suçlarından hüküm giymiş kişiler şoförlük yapamayacak. Servis araçlarında güvenlik kamerası bulundurulacak, cam filmi kullanılmayacak. Servis şoförleri Milli Eğitim Bakanlığından sertifika ve her yıl aile hekiminden sağlık raporu alacak.

"Evlatlarımıza daha iyi hizmet vereceğiz"

Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği kapsamında öğrencilerin daha sağlıklı, güvenli ve iyi şartlarda taşınmasının öncelendiğini dile getiren Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, kaliteli hizmet seviyesinin yakalanabilmesi adına tüm kamu görevlilerinin uyum içinde olması gerektiğini söyledi. Araçların teknik şartlarının iyileştirilmesi, servis personelinin eğitilmesi ve servis hizmeti denetimin de aksatılmadan yürütülmesinin esas olduğunu vurgulayan Bakan Yılmaz, yeni yönetmeliğe ilişkin açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü: " "Yeni yönetmelikte güvenlik ve denetim işleri İçişleri Bakanlığınca, servis araçlarının teknik niteliği Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca, kreş, gündüz bakımevi, çocuk kulübü taşımaları Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, araçlarda bulundurulacak personelin eğitimi ve servislere ilişkin hizmet satın alınması işlemleri mülki amirlerin onayına tabi olmak kaydıyla MEB tarafından yerine getirilecektir. İnanıyoruz ki yeni yönetmelik çerçevesinde verilecek hizmet daha iyi, daha güvenli ve sağlıklı olacaktır. Ayrıca yeni düzenlemeye ilişkin bir sıkıntı yaşanırsa velilerimiz ve milli eğitim ailemizin mensupları MEBİM 147'den Bakanlığımıza şikayetlerini iletebilir. Bu doğrultuda evlatlarımıza daha iyi bir hizmet verebiliriz" dedi.

"Çocuklarımız hepimizin sorumluluğudur"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise çocukların ve araçların güvenliği ile ilgili ayrıntılar içeren yeni yönetmeliğin omurgasının denetim üzerine oturtulduğunu dile getirdi. Okul servis araçlarında renkli cam kullanıldığı zaman aracın içinin görülemediğini, bunun da denetimin tam anlamıyla yapılamayacağı anlamına geldiğini belirten Soylu, buna müsaade edemeyeceklerini vurguladı. İçişleri Bakanı Soylu, dün 32 bin 438 okulun çevresinde kolluk güçlerinin uygulama yaptığını bildirerek, okul ve çevresinin güvenli, ailelerin de rahat olması için üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getireceklerini söyledi. Soylu; "Bir anne, bir baba çocuğunu sürekli gözüyle nasıl takip ediyorsa devlet de aldığı vergiler karşısında o görevi yerine getirmek sorumluluğunu ortaya koyacaktır. Bundan bütün vatandaşlarımızın emin olmasını isteriz. Devlet denetleyecek, bu doğru. Vatandaşımızın da, çocuğu okusun okumasın, bir gözü okul servis araçları içerisinde olmalıdır. Bu sorumluluk hepimizin sorumluluğudur. Bu toplumsal bir meseledir. Elimizi taşın altına koymak zorundayız" dedi.

"Taşıma güvenliği hassas noktamız"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, yeni düzenlemeye ilişkin servis araçlarına birtakım standartlar getirildiğini, belirli süreler konulduğunu ve taşıma faaliyetinde görev alanlarında yeterlilik ve nitelik kriterlerinin de yükseltildiğini ifade etti. Çocukların evlerine güven içinde ulaşmalarının yeni yönetmeliğin en temel kaynağını oluşturduğunu belirten Kaya, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "0-3 yaş arası kreş, gündüz bakımevi ve çocuk kulüplerinin kuruluşlarının denetimi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına ait. Bu kuruluşlara devam eden çocuklarımıza yönelik servis hizmetleri de bugünden itibaren bu yönetmelik kapsamına alındı. Bu bizim için önemli bir çalışmaydı. Bu konuda gerek sorumlu bir bakan olarak, gerek bu yaş gurubunda bir çocuğu olan anne olarak bu eksikliğin giderilmesinden büyük memnuniyet duyduğumu ifade ediyorum. Bizler için 0-3 yaş arası çocuklarımız yaş grubu itibarıyla taşıma güvenliği bakımından en hassas olunması gereken yaş grubu. Bu çocuklarımızın da bu yeni düzenlemeyle taşıma güvenliğini daha da güvence altına almış bulunuyoruz" dedi.

"Ailelerin takibini önemsiyoruz"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslanda geleceğin teminatı çocukların eğitim hayatına devam ederken herhangi bir eksiklik yaşamaması ve en üst seviyede hizmet alınması adına geçmişte bir yönetmelik çıkarıldığına işaret ederek, "Esas olan düzenlemeyi yapmaktır ama daha önemli olan, yapılan bu düzenlemenin sahada karşılık bulması, takip edilebilmesi ve aksatılmadan yürütülmesidir. Bu düzenleme, bunları da beraberinde getirmiştir. Düzenlemenin bu boyutunu çok çok önemsiyorum." değerlendirmesinde bulundu. Yönetmeliğin bazı maddelerinin ilerleyen süreçte devreye gireceğine işaret eden Arslan, şunları kaydetti:"Amacımız kimseyi mağdur etmeden, sağlıklı bir yapı oluşturmaktı. O yüzden bazı çalışmalar hemen yapıldı, bazılarına zaman tanındı. Amaç, bir an önce en iyi hizmeti vermek ve bu hizmeti alırken de kimseyi mağdur etmemekti. Bu anlamda yol aldık. Yönetmeliği yapmak yetmez, önemli olan yönetmeliğin sağlıklı bir şekilde çalışmasıdır. Bu konuda gerek bizim bakanlığın gerek üç bakanlığın hem taşra teşkilatlarının hem mülki idarenin hem ailelerin takibi önemli. Bizim kadar onlar da takip ederse, çok sağlıklı bir yapıyla bu hizmeti verebiliriz" şeklinde konuştu.