Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
35.03
Gram Altın
2321.97
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Pakistan Dışişleri Bakanı'nın Keşmir yorumuna tepki

Hindistan, işgal ettiği Keşmir'e ayrıcalık tanıyan Hint Anayasası'nın 370'inci maddesini kaldırdı. Bu durumu H,ndistan'ın iç meselesi olarak yorumlayan Pakistan Dışişleri Bakanı'na muhalefetten tepki geldi.
Pakistan Dışişleri Bakanı'nın Keşmir yorumuna tepki
09 May 2021 13:50:29
Hindistan, işgal ettiği Keşmir'e ayrıcalık tanıyan Hint Anayasası'nın 370'inci maddesini kaldırdı. Bu durumu H,ndistan'ın iç meselesi olarak yorumlayan Pakistan Dışişleri Bakanı'na muhalefetten tepki geldi.

Pakistan’da muhalefet partileri, Dışişleri Bakanı'nın Yeni Delhi yönetiminin 5 Ağustos 2019'da Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan Hint Anayasası'nın 370'inci maddesini kaldırmasını "Hindistan’ın iç meselesi" olarak nitelemesine tepki gösterdi.

Muhalefetteki Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) Genel Sekreteri Ahsan İkbal, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı'nın açıklamalarına tepki göstererek "Keşmir politikasında büyük bir U dönüşü. Milletin anlaşmanın ne olduğunu bilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

İkbal, Keşmirlilerin fedakarlıkları üzerinden bir anlaşmanın kabul edilmeyeceğini belirterek Keşmir halkının diyaloğun parçası olmadığı bir çözümün kabul edilemez olduğunu kaydetti.

'Tarihi duruşumuza ne oldu?'

Eski Pakistan Başbakanı Navaz Şerif’in Sözcüsü Muhammed Zübeyr de Twitter’dan yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı'nın açıklamalarının "tarihi bir U dönüşü" olup olmadığını sorguladı.

Zübeyr, Dışişleri Bakanı'nın Pakistan’ın Hindistan’ın 370’inci maddenin kaldırılmasıyla bir problemi olmadığını söylediğini belirterek "Kureyşi, bunun Hindistan’ın iç meselesi olduğunu söylüyor. Bu, Pakistan'ın Keşmir’in tartışmalı bir bölge olduğuna dair tarihi duruşundan vazgeçmeyi kabul ettiği anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.

Öte yandan Zübeyr, 370'inci maddenin kaldırılmasıyla Hindistan’ın Cammu Keşmir’i ülkenin bir parçası haline getirdiğine dikkati çekerek "Tarihi duruşumuza ne oldu? 10 yıllardır ve özellikle 2019’dan bu yana süren bu bağrış çağrış neydi?" ifadelerine yer verdi.

Keşmir meselesinin perde arkası

İngiltere, 1947'de sömürge olarak yönettiği Hindistan'dan çekilirken o dönemde prenslik olan Keşmir, bağımsızlıklarını yeni kazanan Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda tercihle karşı karşıya kaldı.

Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı, 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi, Hindistan ile birleşmeye karar verdi.

Karara, Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesiyle taraflar, 1947'de ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999'da savaş çıktı.

Savaşların ardından sağlanan geçici ateşkes sonucunda Cammu Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde kaldı. Bölgenin doğusundaki yüzde 20'lik bir kısım ise sınırdaş Çin'in hakimiyetine verildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halk oylamasıyla belirlenmesini öngörüyor.

Hindistan halk oylamasına karşı tutum benimserken Pakistan, BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan