Dolar (USD)
32.49
Euro (EUR)
34.83
Gram Altın
2433.93
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Ramazan'da tavuk tüketin

Tavukçuluk sektöründe en güvenilir üretimin Türkiye'de gerçekleştirildiğini ifade eden Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Sarımehmetoğlu, "Vatandaşlar, Ramazan ayında tavuk ve kırmızı et gibi protein kaynaklı besinleri gönül rahatlığıyla tüketebilir" dedi.
Ramazan'da tavuk tüketin
08 Haziran 2016 13:18:00
Tavukçuluk sektöründe en güvenilir üretimin Türkiye'de gerçekleştirildiğini ifade eden Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Sarımehmetoğlu, "Vatandaşlar, Ramazan ayında tavuk ve kırmızı et gibi protein kaynaklı besinleri gönül rahatlığıyla tüketebilir" dedi.

EZGİ ÇELİKANKARA

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte değişen beslenme düzeni sağlık problemlerine yol açabiliyor. Yaz aylarına denk gelen ramazan aylarında uzun bir oruç tutma süresi nedeniyle uzmanlar, gün içerisinde enerji seviyesini korumaya yardımcı olacak protein içeren yemekleri öneriyor. İftar ve sahur menülerinde küçük porsiyonlarda tavuk, balık ve kırmızı et gibi protein kaynağı besinlerin tüketilmesinin faydalı olacağı uzmanlar tarafından vurgulanıyor. Ramazan ayında tüketilmesi gereken tavuk, kırmızı et ve balık gibi protein kaynaklı besinlerin üretimini, Türkiye'de ki hayvancılık sektörünü ve hayvan sağlığını Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Sarımehmetoğlu ile konuştuk.

TAVUK ETİNDE HORMON YOK

Farklı dönemde vatandaşın beyaz etden uzak durmasının sağlandığına dikkat çeken Sarımehmetoğlu, Türkiye'deki tavukçuluk sektörü hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin Avrupa'nın tavukçuluk sektöründeki en gelişmiş herhangi bir ülkesiyle yarışacak durumda olduğunu kaydeden Sarımehmetoğlu, 'Tavukta hormon var' iddialarına karşı, "Şu ara gülen yüzümüz tavukçuluk ve kesinlikle hormon yok. Tavukculuk sektörü Türkiye'de oldukça gelişti ve denetimi en iyi yapılan hayvansal üretim ögesi haline geldi. Çok sıkı denetimi var. Veteriner hekimler kontrollerini günlük olarak sağlıyorlar. Antibiyotik kullanımına ilişkin ise sadece hasta hayvanların tedavisi için kullanılıyor ve vücuttan atılmadığı sürece kesime gitmiyor. Vatandaşlar gönül rahatlığıyla tüketebilir" bilgisini verdi.

YETERLİ ET ÜRETİMİ VAR

Kırmızı et fiyatlarına dair değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Sarımehmetoğlu, "Kırmızı et üretiminde zaman zaman yaşanan eksiklikler fiyatlara yansıyabiliyor. Şu an stoklarda bulunan besi hayvanları ve et miktarı oranı yeterli görünüyor. Ama yılda bir yaşanan bu fiyat artışının engellenmesi için kalıcı çözümler gerekiyor. Türkiye'de uzun dönemde verimliliği artıracak bir ıslah çalışması geliştirilerek küçükbaş hayvan üretiminin artırılması ve vatandaşa yansıyan fiyat artışı problemine kalıcı çözümler getirilmesi gerekiyor. Verim artırılacak ırkların yerleştirilmesi, süt sığırcılığının geliştirilmesi, yem bitkilerine teşvik edilmesi, koyun keçi besiciliğinin geliştirilmesi ile önemli adımlar atılması gerekiyor" dedi.

Ramazanda protein tüketilmeli

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Çelik ise, "Ramazan ayında gün boyu aç kalındığı için hayvansal protein tüketiminde dikkatli olmakta fayda var. Ağır beslenmeyerek küçük porsiyonlarda et tüketilmeside oldukça önemli. Vatandaşların dikkat etmesi gereken nokta Ramazan ayında yemeklerin ağır olmaması adına kırmızı et de sırt ve arka but tarafı daha az yağlı olması nedeniyle tercih edilmelidir. Tavuk etinide rahatlıkla tüketmemiz mümkündür" dedi.

Sektörde çok sıkı bir denetim var. Veteriner hekimler günlük kontrolleri sağlıyor. Sadece hasta hayvanların tedavisinde kullanılan antibiyotikler ise vücuttan atılmadığı sürece kesime gidilmiyor. Dolayısıyla gönül rahatlığıyla tavuk tüketebilirsiniz.