Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.83
Gram Altın
2417.56
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Sarıkamış'tan bugüne: Aynı iman ve cesaretle yürüyoruz

Sarıkamış'ta mücadele eden tüm şehit ve gazilerimizin hiç düşünmeden vatan uğruna sevdiklerini geride bırakıp gittiğini ifade eden uzmanlar: "Askerimiz şimdi de ülkemizin bekası için terör örgütlerine karşı aynı duygu ve gururla vatanı için mücadele ediyor."
Sarıkamış'tan bugüne: Aynı iman ve cesaretle yürüyoruz
21 Aralık 2020 00:20:00
Sarıkamış'ta mücadele eden tüm şehit ve gazilerimizin hiç düşünmeden vatan uğruna sevdiklerini geride bırakıp gittiğini ifade eden uzmanlar: "Askerimiz şimdi de ülkemizin bekası için terör örgütlerine karşı aynı duygu ve gururla vatanı için mücadele ediyor."

HABER: ÖZLEM DOĞAN

Osmanlı ordusunun I. Dünya Savaşı esnasında 22 Aralık 1914 – 4 Ocak 1915 tarihlerinde başlattığı Sarıkamış Harekâtı hem askerî hem de birçok kayıp sebebiyle adeta bir dönüm noktasıdır. Ağır kış şartlarına karşı teçhizatı olmayan askerimizi ısrarla cepheye yollayan Enver Paşa’nın on binlerce kaybın duyulmaması için basına uygulattığı sansür nedeniyle Sarıkamış’ta yaşanan dram uzun yıllar boyunca Türk halkı tarafından bilinmemiştir.

Genci yaşlısı askerlik şubesine koştu

Osmanlı Devleti’nin İtilâf devletlerine savaş ilan etmesinin ardından Sultan V. Mehmet Reşad’ın, ordu ile donanmaya hitaben yazdığı bildiriye dikkat çeken Dr. Mehmet Arslan, “Bildiride üç yüz milyon Müslümanın hayat ve varlığını korumak için cihad ilan edildi. Şehirlerin büyük camilerinde haftalarca cihadın gerekliliği ve vatan savunması dile getirildi. Genç yaşlı her erkeğin savaşa katılması istendi. Eli silah tutan herkes Balkan Savaşı’nın acısını çıkarmak için askerlik çağına girmiş olsun ya da olmasın, askerlik şubelerinin önünü doldurdu” dedi.

Çocuk cesetleri olağan hale gelmişti

Kasım ayına gelindiğinde, askerin sağlık muayenelerine başlandığını ifade eden Arslan, “Muayane sonucunda ‘‘a’’ grubuna ayrılanlar sağlık bakımından dayanıklı kabul edilip, soğuk olan Erzurum Cephesi’ne gönderildi. Soğuk yerlere dayanıklı olmayanlar ise sıcak ve ılık yerlere gönderildi. Ayrıca bu yerlere gönderilmeden öncede cephede bulaşıcı hastalıkların oluşmasını engellemek için askerlere aşılar yapıldı. Ancak bu tedbirlere rağmen tifüs salgını önlenemedi. Öyle ki askerlerden başlayarak Erzurum’da her evin damında küme küme dizilen çocuk cesetleri artık yadırganmaz bir hale geldi. İçinde ceset bulunmayan bir ev kalmamıştı” şeklinde konuştu.

a3f9a867-350e-414b-a821-10e5888716b2

Vatan uğruna hiç düşünmeden gittiler

Sarıkamış Harekâtı öncesi cepheyi ziyaret eden Enver Paşa’nın mevcut durumu gördüğünü kaydeden Arslan sözlerini şöyle noktaladı: “Askerlere tüm İslam âleminin ümidi olduğunu ve ayaklarında çarık, sırtlarında palto olmamasına rağmen düşmanın kendilerinden korktuğunu söyleyen Enver Paşa komutasında, 22 Aralık 1914 tarihinde Sarıkamış Taarruzu gerçekleşti. Mevsimin ve zamanın iyi seçilememesinden dolayı başarısızlığa ve üçüncü Türk Ordusu’nun yarısının elden çıkmasına neden olan harekâtla Osmanlı Devleti altmış binin üzerinde bir zayiat verdi. Tüm şehit ve gazilerimiz sevdiklerini vatan uğruna geride bırakıp gitti. O günden bugüne imanı ve cesaretiyle askerimiz şimdi de ülkemizin bekası için terör örgütlerine karşı aynı duygu ve gururla vatanı için mücadele ediyor.”

Yüzyıllarca unutulmayacak bir dram

Necip Türk milleti bu topraklar üzerinde devletler kurdu. Bu devletleri kuran aziz millet birçok badireye şahit oldu. Anadolu’da ve üç kıtada Asırlarca hüküm süren Osmanlı Devleti 1914’te son savaşına girdi. Bu son savaşında birçok cephede birden savaştı. Mehmetçik varlık yokluk mücadelesinde cepheden cepheye koştu. Bu cephelerden birisi de Kafkas Cephesi olmuştur. Osmanlı Devleti’nin savaşa girmesiyle Ruslar 1 Kasım 1914’te hudut karakollarına saldırdı. Artık yeni bir cephe daha açılmıştı. Azap muharebelerinde Türk askeri Ruslara ağır kayıplar verdirmişse de ağır kış şartları Kafkas Cephesinde milletimizin uzun süre unutamadığı drama neden oldu

Ağır kış şartları yenilgiyi getirdi

Ruslar’ın ağır kış şartlarına karşı donanımlı olduğunu belirten Akbaş, “İstanbul’dan yola çıkarak Kafkas cephesine gönderilen içi kışlık kıyafet ve lojistik malzemeler bulunan üç gemi Zonguldak Ereğli açıklarında Ruslar tarafından batırıldı. Bu yüzden cepheye bu destek gidemedi. Mehmetçiğin üzerinde kış şartlarına pek uygun olmayan kıyafetler vardı. 22 Aralık’ta harekât başladı. Mehmetçik’in Allahuekber dağlarını geçmesi gerekiyordu. Tipiden göz gözü görmüyordu. Canpare ana kuzuları soğuğun etkisi ile donmamak için ateşler yakıyor, hareket ediyor, uyumamaya çalışıyordu ama ne çare. Bir kısım hayatta kalan askerimiz sabah olduğu halde hala gece olduğunu zannediyorlardı. Çünkü önce göz bebekleri donuyordu” dedi.