Dolar (USD)
32.53
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2437.34
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Selçuklu'da 7 gün boyunca Çanakkale anlatıldı

​Selçuklu Belediyesi, Çanakkale Destanı'nı 7 gün süren etkinliklerle yad etti. Etkinliklerde yapılan söyleşiler, tiyatro gösterileri ve etkinliklerle Selçuklu halkı zaferi kutladı.
Selçuklu'da 7 gün boyunca Çanakkale anlatıldı
24 Mart 2022 01:00:00
​Selçuklu Belediyesi, Çanakkale Destanı'nı 7 gün süren etkinliklerle yad etti. Etkinliklerde yapılan söyleşiler, tiyatro gösterileri ve etkinliklerle Selçuklu halkı zaferi kutladı.

Selçuklu Belediyesi gelecek nesillere Çanakkale ruhunu aktarmak amacıyla 12-18 Mart tarihleri arasında ‘Bir Destandır Çanakkale’ temasıyla anma etkinliği düzenledi. Etkinliğin ilk gününde İstiklal Marşı’nın kabulü yıldönümü olması nedeniyle İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy anıldı.

Selçuklu Kongre Merkezinde düzenlenen etkinlik, Mehmet Akif Ersoy’u anlatan yazma eserler ve taş plaklar ve Çanakkale Gezici Müzesi’nden oluşan serginin açılışı ile başladı. Açılışa Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı’nın yanı sıra AK Parti Genel Başkan yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Hava Savunma Tugay Komutanı Yusuf Diker, AK Parti Selçuklu İlçe Başkanı Mustafa Hakan Özer, MHP Selçuklu İlçe Başkanı Süleyman Savran, Selçuklu Belediye Meclis Üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Açılış öncesinde Osman Küçüktopal’ın okuduğu İstiklal Marşı, törene katılanları duygu seline boğdu.

SELÇUKLU’DA GENÇLER MİLLİ ŞUURLA YETİŞİYOR

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı açılışta yaptığı konuşmada, “Bugün coğrafyamızda yaşadığımız, şahit olduğumuz olaylar bize İstiklal ve istikbal mücadelesinin ne kadar önemli bir mücadele olduğunu bir kez daha gösteriyor. Bizlerin de yüzyıl önce yaşanan İstiklal ve İstikbal mücadelesinin değerini çok iyi bilmemiz ve gençlerimize çocuklarımıza bunu çok iyi bir şekilde anlatmamız gerekiyor. Selçuklu Belediyesi olarak çok sayıda çalışmaya imza attık. 2016-2018 dönemlerinde 30 bin gencimizi Çanakkale’ye götürdük ve Çanakkale muharebelerinin yaşandığı yarım adada o tarihi atmosferi yaşamalarını ve o duyguyu yaşamalarını temin etmiş olduk. Bugün de yine gençlerimizin hem milli şuurla yetişmeleri hem de bu mücadelelerin hangi şartlarda yaşandığını bilmeleri anlamında pek çok çalışmaya imza atıyoruz. İstiklal Marşımızın kabulünün 101’üncü, Çanakkale Zaferinin 107’inci yıldönümü kutlamaları doğrultusunda Selçuklu Belediyesi olarak kongre merkezimizde düzenlediğimiz ‘Çanakkale Gezici Sergi’mizde, bir hafta boyunca hem vatandaşlarımızın hem de gençlerimizin milli şuuru daha iyi hissetmeleri için hem söyleşiler, hem tiyatro gösterileri hem de konserler icra edilmesini sağladık. İnşaAllah, İstiklal Marşına hiç kimse muhtaç olmaz diyorum” dedi.

Çanakkale Zaferinin tüm dünyada yankı uyandıran bir zafer olduğunu belirten AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, “Biz şunu görüyoruz; Zaferler emperyalistlerin desteği ile kazanılmaz. Bir milletin dua ve desteği ile kazanılır” diye konuştu.

BU TOPRAKLARA SONUNA KADAR SAHİP ÇIKACAĞIZ

Selçuklu Belediyesi’nin İstiklal Marşı’nın 101. yıldönümü sebebiyle Selçuklu Kongre Merkezi’ni zamanın ruhuyla donattığını belirten AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve AK Parti Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta ise, “Burada yapılan programlarda bu zaferin nasıl kazanıldığını anlatan içerikler izleyip ve İstiklal Marşımızın nasıl yazıldığını iliklerimize kadar hissediyoruz. Bunu hissetmeliyiz ve unutmamalıyız. Bu topraklar şehitlerimizin kanlarıyla alındı. Bize emanet edilen bu toprakları da sonuna kadar korumak hepimizin vazifesi” şeklinde konuştu.

alıştay_94b77c793a1de87b3c84c2619a114211.JPG

Selçuklu medeniyeti tarih ve kültür müzesi fikir çalıştayında konuşuldu

TÜRKLERİN MİRASI İÇİN SELÇUKLU'DA ÇALIŞMA

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Selçuklu Belediyesi, şanlı tarihinden aldığı cesaret ve güçle evlatlarımızı medeniyetini koruyan ve yeniden tarih yazma şuuruna sahip bir nesil olarak yetiştirme gayretindedir” dedi.

Kültür hayatına önemli eserler kazandırmaya devam eden Selçuklu Belediyesi, tarihi hafızanın korunması ve desteklenmesi adına Cumhurbaşkanlığı himayesinde Konya Aydınlar Ocağı ile birlikte ortağı olduğu Türkler konulu bugüne kadar yapılmış en kapsamlı çalışma olan “Türklerin Mirası” isimli proje ve Selçuklu Medeniyeti Tarih ve Kültür Müzesi ile ilgili konular ışığında fikir çalıştayı düzenledi.

Düzenlenen çalıştaya, Konya Valisi Vahdettin Özkan, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, 65. dönem Kültür ve Turizm Bakanı ve Türk Dünyası Vakfı Başkanı Nabi Avcı, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Türklerin Mirası Proje Genel Koordinatörü İbrahim Dıvarcı, Çalıştay moderatörü Prof. Dr. Osman Eravşar diğer protokol üyeleri ve basın mensupları katıldı. Çalıştay, Türklerin Mirası Proje Genel Koordinatörü İbrahim Dıvarcı’nın sunumuyla başladı.

Çalıştayda sözlerine tarih, medeniyet ve uygarlık temalarının önemine vurgu yaparak başlayan Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Türkler, Avrasya bozkırlarından çıkıp 16 devlet kurup, hâkim oldukları toprakları ebedi Türk yurdu olmasını sağladılar. Selçuklu medeniyeti ile kültürel zenginliklerini ve İslam'ın sevgisini, adaletini getirip, 237 yıl egemen oldukları bu topraklarda farklılıklara gösterdiği saygı, ticarete verdiği önem, sahip olduğu eğitim, kültür ve sanat birikimi ile geleceğe zengin bir miras bıraktılar. Türkiye Cumhuriyeti ise geleceğe dönük yüzüyle bu medeniyetin son temsilcisi ve kendisine bırakılan emanetin sahibidir. Biz böyle kadim bir medeniyetin mirasçıları, güçlü bir devletin sahipleriyiz. Konya olarak da başkentlik yapmış bir şehrin temsilcileriyiz. Adını Selçuklu medeniyetinden alan bir ilçe olarak üzerimize büyük görevler düşüyor ve biz bu görev ve sorumluluklarımızın farkındayız. Selçuklu Belediyesi, şanlı tarihinden aldığı cesaret ve güçle evlatlarımızı medeniyetini koruyan ve yeniden tarih yazma şuuruna sahip bir nesil olarak yetiştirme gayretindedir. Selçuklu Belediyesi olarak tarihimize ve Kadim Medeniyetimizin emanetine sahip çıkma misyonu ile insanlığın ortak mirasına sunmak üzere önemli projeler yürüttük ve çok değerli işler ürettik. Üretilen özgün ve nitelikli eserlerle zenginleştirip, geleceğe taşımak adına yayın hayatımıza önemli eserler kazandırdık” dedi.

ALIŞTAY 2_8bb99e47766cb44c44606cc483662ddc.JPG

Selçuklu Belediyesi tarafından kazandırılan eserler hakkında bilgi veren Başkan Pekyatırmacı, “Anadolu Selçuklu mimari eserlerine ait envanter kayıtlarını güncellerken, müze eserleri envanter kayıtlarını ise birleştirerek ilk defa dijital ortama aktardık. Beş ciltten oluşan Büyük Selçuklu Mimari ve Müze Eserleri kitap ve belgeseli ile yine 5 ciltten oluşan Anadolu Selçuklu Çağı Mirası Müze ve Mimari Eserleri kitap ve belgeselini yayın hayatımıza kazandırdık. Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde “İhtişamlı bir Miras Selçuklular” sergimizi açtık ve sergi kataloğu hazırladık. Anadolu Selçuklu Dönemi Ahşap Minberleri, 10 Asırlık Miras Selçuklular, Büyük Selçuklu Seyahatnamesi, Selçuklu Dönemi Mutfağı, Selçuklularda Bilim ve Düşünce Sempozyumu ve Tebliğ Kitabı, Selçuklu Taç Kapılarında Altın Oran Konya Örneği çalışmalarımızı yayımladık. Karahanlı Türkçesi İlk Türkçe Satır-Arası Kur’an-ı Kerim Tercümesi’ni ise 8 cilt olarak yayın hayatına kazandırdık. Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Kunt ve Necdet Bekirhan Soy tarafından hazırlanana Konya Kitabeleri isimi eseri yayın hayatına kazandırdık. Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Merkezi ve Belediyemizin birlikteliği ile düzenlenen sempozyumda ele alınan ve dönemin sarayları ile köşkleri hakkında güncel verilerin yer aldığı “Konya’daki Selçuklu Saray ve Köşkleri" isimli kitabı nitelikli kaynak eser olarak yayımladık. Ahlat’taki Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nde bulunan ve belediyemizin çini atölyesinde Selçuklu motifleri kullanılarak üretilen çini eserlerin yer aldığı Selçuklu Kalıcı Sergisi’ni ziyarete açtık. Toplam 315 adet eserin 192 adedinin kamera ve fotoğraf görüntüleriyle birlikte envanter bilgileri alınarak hazırlanan ve 25 dakikalık belgesel olacak Anadolu Selçuklu Taç Kapıları isimli eseri ise yakın zamanda tamamlamış olacağız. Görüldüğü gibi Selçuklu Belediyesi, tarihimize ve Kadim Medeniyetimize vefa anlamında kültürel, sanatsal ve mimari alanlarda ciddi çalışmalar yapmış ve yapmaya devam etmektedir. Daha büyük ve önemli projeler geliştirip, bu projeleri yapma cesaret ve potansiyeline sahiptir” şeklinde konuştu.

18 bölümlük belgesel ve 17 ciltlik külliyat

Cumhurbaşkanlığı himayesinde Selçuklu Belediyesi tarafından yürütülen “Türklerin Mirası” Projesi ile ilgili bilgiler de veren Başkan Pekyatırmacı, “Yürütmekte olduğumuz Müze çalışma aşamalarında, içerik olarak Türklerin bilinen hatta bilinmeyen tarihleriyle yer almasının tarihe ışık tutacağına ve projeyi zenginleştireceğine inanıyorum. Şanlı tarihimizin geçmişini geleceğe taşımak, neslimizin aydınlık yarınlarını medeniyetimizin kodlarıyla inşa etmek adına yukarda da belirttiğimiz gibi belediyemiz tarafından önemli projeler yapılmıştır. Tüm bu çalışmalarımızı, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin “Türkler” konulu en büyük kültür projesi olan “Türklerin Mirası” projesi ile sürdürüyoruz. Bu proje 18 bölüm belgesel ve 17 ciltlik külliyattan oluşmaktadır. Selçuklu Belediyesi olarak, bu projenin ilk etabı olan 4 bölüm belgesel ve 4 ciltten oluşan yayını bir yıl içinde yapacağız. Projenin tamamı ise 36 ayrı ülkeden eserlerin yer alacağı devasa bir çalışma olarak, 29 Ekim 2023’te tamamlanacaktır. Selçuklu Belediyesi, kültür hayatına onlarca eser kazandırmış bir kurum olarak “tarihi hafızanın muhafazası” için bu tür projeleri desteklemeye devam edecektir” diye konuştu.

Din görevlilerinden Çanakkale tiyatrosu

Selçuklu Belediyesi tarafından kurulan Selçuklu Sanat Akademisinde eğitim alan din görevlileri Çanakkale anma haftasında sahne aldı. Çanakkale’de yaşanan hikayeleri tiyatro ile anlatan din görevlilerinin oyunu büyük beğeni aldı.

Selçuklu Belediyesi tarafından düzenlenen Çanakkale etkinlikleri kapsamında din görevlileri Çanakkale ile ilgili anlatılan hikayeleri tiyatro sahnesine uyarladı. Selçuklu Belediyesi Sanat Akademisinde eğitim alan din görevlileri Çanakkale tiyatrosunda ilk kez sahne almanın da heyecanını yaşamış oldu. Din görevlilerinin sergilediği oyunlar seyircilerden de tam not aldı. Salonu dolduran seyirciler tiyatro oyunun sonunda din görevlilerini ayakta alkışladı.

Çanakkale’de yaşanan olayları anlatan tiyatroyu Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı’nın yanı sıra Konya İl Müftüsü Ali Öge, Selçuklu Kaymakamı Ömer Hilmi Yamlı, Selçuklu İlçe Müftüsü Bekir Derin ve Selçuklu Halk Eğitim Merkezi Müdürü Erdinç Sarıca da takip etti.

anakkale_1d1ce18118175655b0b421fe753c8697.JPG

Din görevlilerinin profesyonel tiyatro ekibi gibi oyun sergilediklerini ifade eden Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Ben bugün bu oyunu izlerken önce profesyonel bir ekip çıktı arkasından din görevlileri gelecek diye bekledim. Demek ki hocalarımız önceden böyle bir kabiliyetleri vardı, bugün ortaya çıkmış oldu. Bu ilk oyun bundan sonra da yeni oyunları bekliyoruz, İnşaAllah. Ben tekrar Sanat Akademisi koordinatörümüz Safa Bey’e hem Sanat Akademisinde görevli değerli hocalarımıza ve sahne alan Din Görevlisi hocalarımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

‘Bir Destandır Çanakkale’ Şiir Dinletisi ile son buldu

Selçuklu Belediyesi'nin Çanakkale Destanı'na ithafen düzenlediği ve 7 gün süren “Bir Destandır Çanakkale” isimli programı Serdar Tuncer'in sesinden kahramanlık hikayeleri ve şiir dinletisi ile son buldu.

Selçuklu Belediyesi kahraman ecdadımızın tüm dünyaya yayılan mücadelesini gelecek nesillere aktararak tarihe not düştüğü ve 7 gün süreyle farklı etkinliklere sahne olan “Bir Destandır Çanakkale” programı Serdar Tuncer’in şiir dinletisi ve türkülerle tamamlandı.

Selçuklu Kongre Merkezi’nde yoğun bir katılımla gerçekleşen programa Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Belediye Başkan Yardımcıları, belediye meclis üyeleri, AK Parti Selçuklu İlçe Teşkilatı üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda sahneyi alan şair ve TV programcısı Serdar Tuncer Çanakkale’de yaşanan kahramanlıkları şiir ve anekdotlarla dinleyicilerle paylaştı. Tuncer’in şiir ve hikayelerine Çanakkale’yi ve savaşta kahramanlıkları anlatan türküler de eşlik etti.

anak_d9d930577913283694f03ac11e547d4a.JPG

Çanakkale Zaferini anma haftasını anlamlı bir programla kapattıklarını belirten Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Çanakkale Zaferi bir güne sığmayacak kadar önemli bir zafer. Biz de Selçuklu Belediyesi olarak bir haftalık bir etkinlikle hemşehrilerimize bu zaferi anlatmaya çalıştık. Son gün de Çanakkale’de yaşananları Serdar Tuncer bey bizlere şiirleriyle türküler eşliğinde anlattı. Ben etkinliğimize katıldığı için Serdar Tuncer beyefendiye, ekibine, bu etkinliği hazırlayan ekip arkadaşlarıma ve bu süreçte bizleri yalnız bırakmayan hemşehrilerimize teşekkür ediyorum” dedi.