Dolar (USD)
32.43
Euro (EUR)
34.40
Gram Altın
2488.58
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Sincan Bölgesi'nde yoğun güvenlik önlemi

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde 35 kişinin hayatını kaybettiği olayın ardından eyalet Ramazan ayına yoğun güvenlik önlemleri altında giriliyor.
Sincan Bölgesi'nde yoğun güvenlik önlemi
05 Temmuz 2013 12:43:00
Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde 35 kişinin hayatını kaybettiği olayın ardından eyalet Ramazan ayına yoğun güvenlik önlemleri altında giriliyor.
Ramazan öncesi çıkan olaylar nedeniyle bölge genelinde güvenlik önlemleri artırılırken, eyaletin başkenti Urumçi'nin şehir merkezindeki büyük pazarda yoğun bir hareketlilik gözlenmiyor. Kentte birçok Müslüman Ramazan öncesi hazırlıklarını yaparken, bölgeye has kuru üzüm ve yemiş çeşitleri ile hurmalar rafları süslüyor.
Uygurlar Ramazan'a özel bir etkinlikleri olmadığını anlatırken, bir lokanta işletmecisi normal şekilde hizmet vermeye devam edeceklerini anlatıyor.
Eyalette, Urumçi'de Temmuz 2009'da 197 kişinin hayatını kaybettiği ve yüzlerce kişinin yaralandığı olayların yıl dönümünde güvenliğin her yıl daha da artırıldığı belirtilirken, bu yıl Ramazan arefesi çıkan olaylar nedeniyle önceki yıllara oranla güvenlik önlemlerine daha da sıkılaştırıldığı ifade ediliyor. Urumçi'de Uygurların yoğun olarak ticaret yaptığı ve bölgesel ürün ve yemeklerin satıldığı büyük pazar bölgesinde gruplar halinde gezen silahlı güvenlik güçleri dikkati çekiyor.
Bölge halkı bu durumun yıl boyunca normal bir uygulama olduğunu ifade ederken, Ramazan öncesi güvenliğin yoğunlaştığına dikkat çekiliyor.
Sincan'ın yemekleri
Sincan, Çin genelinde kendine has yemek ve ürünleriyle meşhur bir bölge. Sokaklarda, bölgede yetişen ve geçen hafta çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği olaylarınz yaşandığı Turfan vilayetinde yetişen kavun ve üzümlerin satışının yanı sıra kebap çeşitleri ve geleneksel et yemekleri de sunuluyor.
Uygur mantıları, pilavı, kebapları, lağman adı verilen makarna türü ve nan (Uygur ekmeği), sofraların vazgeçilmezlerinden olarak nitelendiriliyor.
Asya'nın fiziken tam orta noktasında olan Sincan'da birçok etnik unsurun yaşadığı belirtilirken, resmi rakamlara göre Uygurların bölge nüfusunun yüzde 46,4'ünü, Han milliyetine mensupların ise yüzde 39,3'ünü oluşturduğu kaydediliyor. Geri kalan nüfusu da Hui (Çinli Müslüman), Kırgız, Kazak, Tacik ve Tatar gibi Müslüman azınlıklar oluşturuyor.
Turfan vilayetine bağlı Lukçün kasabasında geçen hafta meydana gelen olayda 35 kişi hayatını kaybetmiş, ardından bölge genelinde güvenlik önlemleri artırılmış, silahlı güvenlik güçlerinin 24 saat devriye gezeceği duyurulmuştu.