Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.70
Gram Altın
2489.83
BIST 100
9524.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

ŞİVLİLİK NEDİR?

Üç ayların gelmesi ile birlikte şivlilik nedir sorusu da gündemdeki yerini almaya başladı. Şivlilik Konya genelinde kutlanan bir kandil geleneği olarak açıklanabilir.
ŞİVLİLİK NEDİR?
26 Ocak 2023 16:34:59
Üç ayların gelmesi ile birlikte şivlilik nedir sorusu da gündemdeki yerini almaya başladı. Şivlilik Konya genelinde kutlanan bir kandil geleneği olarak açıklanabilir.

Üç ayların gelmesi ile birlikte şivlilik nedir sorusu da gündemdeki yerini almaya başladı. Şivlilik, Konya genelinde kutlanan bir kandil geleneği olarak açıklanabilir.

Üç ayların başlangıcı birçok yerde farklı şekillerde anılıyor. Recep ayının ilk Perşembe gününü Cuma gününe bağlayan gece Regaip Kandili olarak biliniyor. Konya'da bu süreç şivlilik adı verilen bir kutlama geleneğiyle dikkat çekiyor. Şivlilik, Konya'da ilk namaz anlamına da geliyor. Daha çok çocuklar için düzenlenen bu kandil geleneği tüm ilde farklı kutlamaların düzenlenmesi ile sonuçlanıyor.

ŞİVLİLİK NE ZAMAN KUTLANIR

Vatandaşların çoğu şivlilik ne zaman kutlanır sorusuna da yanıt arıyor. Bir üç aylar geleneği olarak ön plana çıkan şivlilik bu yıl 26 Ocak tarihinde kutlanıyor. Recep ayının ilk günü yapılan kutlamalar olarak adlandırılan şivlilik, çocukların sabah erken saatlerinde kutlamaya hazırlanması ile başlıyor. Şivlilik sabahı çocuklar ellerinde poşetlerle kapı kapı dolaşarak onlar için hazırlanan şeyleri topluyor. Ellerine poşeti alan çocuklar kapı önüne geldiklerinde onlara özgü olarak hazırlanan cümlelerle bağırıyor. Kapıları çalan çocukların dillerinden; ''Şivli şivli şişirmiş, erken kalkan pişirmiş, iki çörek bir börek, bize namazlık gerek. Şivliliiiiik...'' sözcükleri dökülüyor. Kapıyı açan ev sahibi ise çocuklara çeşitli yemiş ve yiyeceklerden ikram ederek geleneği devam ettiriyor. Geçmiş zamanlarda çocuklara leblebi ya da kuru üzüm gibi yiyecekler ikram eden hane sakinleri günümüzde çikolata veya gofret türü atıştırmalıklar sunuyor.

ivlilik_32776bf6ca69da99952fe035f9f63483.jpg

FENER ALAYI NEDİR?

Şivlilik ile birlikte fener alayı nedir sorusu da gündemden düşmüyor. Fener alayı şivlilikten hemen önceki günün akşamı olarak kabul ediliyor. Şivlilik için ilk aşamaya önceki geceden başlanıyor. Dönemim yaz ya da kış mevsimine tekabül etmesi kimse için bir şeyi değiştirmiyor. Şivlilik kutlamaları aksatılmadan gelenek devam ettiriliyor. Fener alayı için akşam ezanından sonra belirlenen uygun bir alanda toplanılıyor. Alana büyükten küçüğe herkes katılım sağlayabiliyor. Fener alayı kutlaması için toplanan halk, kağıttan fenerleri yakarak gökyüzüne bırakıyor. Konya Büyük Şehir Belediyesi de düzenlediği etkinliklerle çocuklara hediyeler dağıtmayı ihmal etmiyor.