Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.57
Gram Altın
2478.42
BIST 100
9530.47
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

SOĞUK SAVAŞ

Suriye'deki iç çatışma dünyayı ikiye böldü. Esed yanlısı İran ve Rusya yeni bir soğuk savaş başlatma gayretinde. Dışişleri Bakanı Davutoğlu uyardı: Bölgemizde asla buna müsaade etmeyiz
SOĞUK SAVAŞ
06 Nisan 2013 00:00:00
Suriye'deki iç çatışma dünyayı ikiye böldü. Esed yanlısı İran ve Rusya yeni bir soğuk savaş başlatma gayretinde. Dışişleri Bakanı Davutoğlu uyardı: Bölgemizde asla buna müsaade etmeyiz

Türk-Arap Ekonomi Forumu'nda konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Suriye'deki kriz üzerinden bölgede yeni bir soğuk savaş yaratılmaya çalışılıyor. Hepimiz bunun bilincinde olmalıyız. Bölgemizde asla bir daha soğuk savaşa müsaade edemeyiz" dedi. Arap ülkeleri ile Türkiye arasında tüm vizeleri kaldırmak istediklerini söyleyen Davutoğlu, "Yeni bir çağın eşiğindeyiz" diye konuştu.

FERHAT AÇIL

Bu yıl sekizincisi düzenlenen Türk-Arap Ekonomi Forumu, "Türkiye ve Arap Dünyası: Stratejik Buluşma Noktası İstanbul" konulu panelde konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Arap ülkeleri ile Türkiye arasında tüm vizeleri kaldırmak istediklerini söyledi. "Yeni bir çağın eşiğindeyiz" diyen "Davutoğlu, bölgede sağlanan değişim işadamları tarafından desteklenmezse yarım kalır" dedi.

Vizeleri kaldıralım

İstikrar olmadan ekonominin olmayacağını kaydeden Davutoğlu, "Geleneksel jeopolitik bölgeleri yeniden keşfetmeliyiz. Bu küresel çağda bütün Arap Birliği ülkeleriyle, jeopolitik bölgelerle hiç sınır olmadan ilişkilerimizi geliştirmeliyiz. İşte bizim komşularla sıfır sorun politikamız buydu. Biz çok kültürlü kentler görmek istiyoruz. Eğer çok kültürlülük yoksa çok boyutlu pazarlar olmaz. Ümit ediyorum ki, bir gün bir kişi engel olmadan Yemen'den, Aden'den arabasına atlayıp, Suudi Arabistan'a, Irak'a sonra İstanbul'a gelebilir. Sınırları geçtiğinin farkına bile varmadan buralara gitmeli" diye konuştu.

İlişkilerimiz çok gelişti

Arap liderlerin daha önce sadece Arap Ligi Toplantılarından bir araya geldiğini kaydeden Davutoğlu, 90'lı yıllarda Türk bakanların da bölge ülkelerine çok az ziyarette bulunduğunu söyledi. Bu durumun Ak Parti'nin iktidara gelmesiyle değiştine dikkat çeken Davutoğlu, "Sayın Başbakan ve Sayın Cumhurbaşkanı bölgede ülkelerini bir çok kez resmi ziyarette bulundu. Başbakan 10'un üzerinden ziyarette bulundu. Ben de 12'in üzerinde ziyarette bulundum" dedi.

İstanbul küresel başkent

İstanbul sadece Türklerin başkenti değil bu bölgede yaşayan herkesin kenti olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Büyüklerimizi İstanbul'a dersaadet derdi. Sizin de büyükleriniz aynı ifadeleri kullanırdı. İstanbul sadece bize ait değil, sizin de kentiniz. İstanbul sadece bölgesel başkent değil aynı zamanda da Küresel bir başkent. Aynı şekil de Şam. Şam'ı çok özledim. Şam'ın ruhunu özledim. İki yıldır gidemiyorum. Oralara gittiğimde kendimi yabancı hissetmiyorum"

Eski yapılar yok oluyor

Suriye'de yaşananlara da değinen Bakan Davutoğlu, bölgede eski yapıların yok olduğunu söyledi. Bir daha Mısır'a Mübarek'in gelmeyeceği gibi Libya'ya da Kaddafi gibi bir diktatörün gelmeyeceğini söyledi. Mısır'ı örnek gösteren Davutoğlu şunları söyledi: "Mısır'ın geleceği bize ümit veriyor. Güçlü bir Mısır olmaksızın bölgemizde istikrar sağlanamaz. O yüzden Türkiye, Mısır'ın yanında olacaktır. 2 milyon doları biz borca vermedik kardeşçe bir destek olarak verdik. Burada müreffeh Türkiye'nin olması için müreffeh Mısır'ın, Körfez'in olması gerekiyor."

Soğuk savaş istemiyoruz

"Bölgemizde soğuk savaş istemiyoruz. Suriye'deki kriz yoluyla bölgede yeni bir soğuk savaş yaratılmaya çalışılıyor" diyen Davutoğlu şunları kaydetti: "Suriye meselesi ortaya çıktıktan sonra İran'a gittim ve Tahran'da Temmuz 201'de bir konuşma yaptım dedim ki, Bölgemizde soğuk savaş istemiyoruz. Suriye'deki kriz yoluyla bölgede yeni bir soğuk savaş yaratılmaya çalışılıyor. Bizim bu tip bir kutuplaşmayla mücadele etmemiz gerekiyor. Bölgemizde asla bir daha bir soğuk savaşa müsaade edemeyiz'. Türkiye, her zaman halkların yanında oldu. Suriyelilerin kazanacağını düşünüyorum. Dolayısıyla Suriyelileri destekliyoruz. 100 yıl da sürse, açık kapı politikamız devam edecek. Çünkü Türkiye sadece Türkiyelilere ait değil, bütün halklara ait. Suriye üzerinden Arap dünyasıyla yepyeni bir ilişki kuracağız"