Dolar (USD)
32.49
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2431.16
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Sorun 'Guguk Kuşları'nın fazla pay istemesi

Çiftçimize guguk kuşlarının dadandığını söyleyen PANKOBİRLİK Başkanı Konuk, "Salça fabrikaları sözleşmeli ektirdikleri domatesin alımını kesti. Niye? Guguk kuşları kendilerine daha çok pay istiyor" dedi.
Sorun 'Guguk Kuşları'nın fazla pay istemesi
26 Eylül 2020 16:17:48
Çiftçimize guguk kuşlarının dadandığını söyleyen PANKOBİRLİK Başkanı Konuk, "Salça fabrikaları sözleşmeli ektirdikleri domatesin alımını kesti. Niye? Guguk kuşları kendilerine daha çok pay istiyor" dedi.

Torku markalı ürünlerin üreticisi Konya Şeker ve Anadolu Birlik Holding bünyesindeki 45 üretim tesisi iştirakleri arasında yer alan Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin 68. Olağan Mali Genel Kurulu Konya Şeker Fabrikasında yapıldı.

Kurulda tarım sektörüyle ilgili açıklamalarda bulunan PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, “Türkiye’de finans ve sigorta ile birlikte reel üretim gerçekleştiren tek sektör olan tarım büyüdü. Bir önceki yıla göre Türkiye’nin ihracatı da genel olarak %12,8 azaldı. Sadece 7 kalemde ihracatı arttı, bunlardan biri % 4,5 artan tarım ürünleri diğer dördü tarım sektörüyle ilişkili tarımsal sanayi kolları. Yani Türk çiftçisi ihracatı da ayakta tuttu” dedi.

Domatesi ucuza aldılar ama salça fiyatları düşmedi

“Gıda ve gıda üretiminin başladığı tarlada, tapanda, ahırda, ağılda hatanın bedeli ağırdır” diyen Konuk, “Üretilmezse dışardan bulunur diyebilirsiniz. Bulursunuz da ama o zaman da bağımsızlığınızdan taviz verirsiniz, farkına bile varmazsınız. Mesela, domates hasadı başlayınca Balıkesir, Bursa tarafından feryatlar yükselmeye başladı. Salça fabrikaları sözleşmeli ektirdikleri domatesin alımını kesti. Niye? Daha ucuza almak için. 35-40 kuruşa kadar düşürdüler domatesin fiyatını. Bir çiftçi yakınıyordu, 40 kuruş maliyetim var, 40 kuruşa satıyorum. Seneye ekmeyi düşünmüyorum, umudum kalmadı, diyordu televizyonda. Salça fiyatları mı düştü memlekette? Yooo. Pazarda ucuzladı mı domates? Hayır. Dünyada domates bolluğu mu var? Yok. Tam domatesi anlamaya çalışırken patateste de aynı sorun ortaya çıktı. Çiftçi sözleşme yapmış. Karşı taraf 1-2 ton almış gerisinden vazgeçmiş. Sorun ne? Guguk kuşları kendilerine daha çok pay istiyor. Sorun bu” ifadesini kullandı.

Lütfen ‘Guguk Kuşları’nı yuvamızdan uzak tutun

Konuk, “Benim ve benim gibi milyonlarca çiftçinin devletimizden istirhamı, lütfen bize guguk kuşlarını besletmeyin. Guguk kuşlarını yuvamızdan uzak tutacak tedbirleri alın. Hem girdi tarafında hem ürünün pazara çıkışı sürecinde. Biz Konya Şeker olarak bunu yapmaya çalışıyoruz. Yani guguk kuşlarının Konya’daki çiftçinin yuvasına yumurtalarını bırakmasını önlemeye çalışıyoruz. Neyle? Yaptığımız yatırımlarla. Üreticimizin ürettiği ürünleri işleyecek tesisleri kurarak, ürettiklerimizle. Ürettiklerimizi katma değerli mamul ürün haline getirip raflara çıkardıklarımızla” diye konuştu.