Dolar (USD)
32.48
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2490.75
BIST 100
9538.43
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Statükocu Değiliz

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Gazetelerin Genel Yayın Yönetmenleriyle bir araya geldi. Çözüm sürecine neden destek vermediklerini açıklayan Kemal Kılıçdaroğlu, dört neden öne sürdü. AK Parti'nin süreci gizli tuttuğunu öne süren Kılıçdaroğlu, CHP'nin statükocu bir parti olmadığını da sözlerine ekledi.
Statükocu Değiliz
11 May 2013 00:00:00
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Gazetelerin Genel Yayın Yönetmenleriyle bir araya geldi. Çözüm sürecine neden destek vermediklerini açıklayan Kemal Kılıçdaroğlu, dört neden öne sürdü. AK Parti'nin süreci gizli tuttuğunu öne süren Kılıçdaroğlu, CHP'nin statükocu bir parti olmadığını da sözlerine ekledi.

FERHAT AÇIL

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gazetelerin genel yayın yönetmenleriyle Swiss Otel'de kahvaltıda bir araya geldi. CHP Genel Başkan Kılıçdaroğlu, partisinin sürecin içinde yer almayışını eleştiren söylemlere dikkati çekerek, "AK Parti Kürt sorunuyla ilgili girişimlerini gizli tutuyor" dedi.

12 maddelik öneri

Kılıçdaroğlu, toplumsal barışa katkı sağlamak amacıyla hazırlanan "Demokrasi, Hukuk ve Toplumsal Barış İçin CHP'nin Önerileri ve Öncelikleri" başlıklı 12 maddeyi kamuoyuna açıkladı. Çözüm sürecine ilişkin CHP'ye yapılan eleştirilere değinen Kılıçdaroğlu, partisinin süreci engellemek, sürecin dışında kalmak, sürece katkı vermemek ve kendi çözüm önerilerini ortaya koymamakla suçlandığını anlattı.

Neden sürecin içinde değiliz

"CHP'nin sürecin içinde olması, AK Parti ile iş birliği yaparak sürece katkı vermesi" gerektiği yönünde söylemler bulunduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, AK Parti'nin Kürt sorunuyla ilgili girişimlerini gizli tuttuğunu savundu. Kılıçdaroğlu, "CHP, Kürt meselesinin kalıcı çözümü için atılacak samimi ve sağlıklı sonuçlar verecek bütün adımların destekçisidir" diyerek, çözüm sürecine ilişkin partinin kaygılarını şu şekilde sıraladı: "AK Parti çözüm stratejisi konusunda bugüne kadar hiç bir açıklama yapmamış ve TBMM'ye bilgi vermemiştir. Meclis çatısı altındaki siyasi partilerle görüşmek yerine Öcalan'ı muhatap almayı tercih etmiştir. Silahlı PKK unsurlarının ülke dışına çıkmaları konusundaki hukuk devleti ilkelerine aykırı uygulamalar yapılması ihtimali çok güçlüdür. Silahların susması, elbette olumlu ve gereklidir. Toplumumuza geçici olsa da rahatlık sağlayacaktır. Ancak bu yeterli değildir.

Öcalan'a taviz verildi

Yeterli koşul; PKK, Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı her türlü terör ve şiddet eylemlerinden vazgeçtiğini ve silahlarını yetkili kurumlara teslim edeceklerini kesin bir dille alenen ilan etmelidir. Öcalan, Kandil bundan özenle kaçınmaktadır. Çözüm süreciyle yeni anayasa hazırlıkları iç içe geçirilmiştir. Halkımız başkanlık sistemine geçişe destek karşılığında Öcalan'a tavizler verildiğini düşünmektedir."

"ÇÖZÜM SÜRECİNE NEDEN KARŞIYIZ?"

BİRİNCİ NEDEN: Bilmediğimiz bir sürece nasıl dahil olacağız. Bilmediğimiz bir maceraya ortak olmak bizim sorumluluk anlayışımıza uymaz.

İKİNCİ NEDEN:Başta Başbakan Erdoğan olmak üzere süreç hakkında açıklama yapan bütün AK Partili'ler ''Öcalan'la pazarlık yapmadık, süreç iyi gidiyor'' diyor. Süreç bu kadar başarılı gidiyorsa AKP, CHP'yi sürece niye dahil etsin?

ÜÇÜNCÜ NEDEN: ' AK Parti'nin hukuksuzluğa meşruiyet aramak, olası başarısızıkta bir günah keçisi aramaktan başka niyeti yok.

DÖRDÜNCÜ NEDEN: CHP Kürt meselesinin kalıcı çözümü için atılacak sağlıklı adımların hepsinin destekçisidir. Ama özel çıkarlı siyasi hesaplara dayanan aldatmalara CHP'nin destek vermesi beklenemez.''