Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2324.59
BIST 100
9084.72
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Süleymancılar cemaati kimdir? İşte ayrıntılar...

12 canın yitirildiğimiz facianın ardından kamuoyunda Süleymancılar Cemaati bir kez daha gündeme geldi. Peki, kimdir Süleymancılar Cemaati?
Süleymancılar cemaati kimdir? İşte ayrıntılar...
30 Kasım 2016 11:26:00
12 canın yitirildiğimiz facianın ardından kamuoyunda Süleymancılar Cemaati bir kez daha gündeme geldi. Peki, kimdir Süleymancılar Cemaati?

12 canın yitirildiğimiz facianın ardından kamuoyunda Süleymancılar Cemaati bir kez daha gündeme geldi. Peki, kimdir Süleymancılar Cemaati? 91 yıl sonra bugüne Adana'nın Aladağ ilçesinde, Süleymancılar Cemaati'ne ait kız öğrenci yurdundaki yangında, 11 öğrenci ve 1 kadın eğitmenin ölüm haberiyle sarsıldık.

12 canın yitirildiği yangının ardından gözler şimdi Süleymancılar Cemaati'ne çevrildi.

Peki, kim bu Süleymancılar Cemaati?

CEMAATİN KURUCUSU SÜLEYMAN HİLMİ TUNAHAN KİMDİR

Cemaatin kurucusu Süleyman Hilmi Tunahan. 1888'de, Bulgaristan, Silistre'nin Hezargrad kasabasında doğdu. 1920 yılında Daru'l Hilafeti'l Aliyye medresesinde öğretmenliğe başladı. 4 sene sonra 1924'de Tevhu00eed-i Tedru00eesat Kanunu'nun çıkmasıyla medrese eğitimi yasaklandı. Tunahan, öğretmenliği bırakıp İstanbul vaizliğine atandı.

O günlerde devamlı olarak polis takibi altında bulunan Süleyman Hilmi Tunahan, 1930'da İstanbul'dan ayrılarak Çatalca'nın Kabakça Köyü'nde bir çiftlik kiraladı. Ayrıca bir ortakla birlikte, gaz yağı satan bir şirketin Trakya ana bayiliğini aldı. Kiraladığı çiftlikte çalışan işçiler arasından seçtiği bazılarına ders verdi. Bu durum jandarma tarafından tespit edilince derse devam edebilmek için Kuşkayası'na çıktı. Silivri'de meşe kömürü yapmak üzere kiraladığı ormanın tenha bir bölgesinde ders okutmaya devam etti. Bu faaliyetleri de fark edilince 1933'te Güney'e gidip Torosların bazı köylerinde mandıracılık yaparak tarikat faaliyetlerini sürdürdü. Adapazarı'nda bir kiremit fabrikası satın aldı.

1950'den sonra cemaatini büyüttü. Zenginlerden aldığı destekle faaliyetlerini arttırdı. Bu çerçevede 1951'de bir iş adamının Üsküdar Çamlıca'daki eski köşkünün birinci katında, yirmi beş civarında talebeyle ilk yatılı Kuran Kursu'nu açtı.

1957'de Kütahya Tavşanlı'da 'mehdu00eelik' iddiası nedeniyle Kütahya Emniyet Müdürlüğü'nde sorgudan sonra tutuklanıp idam talebiyle hakim huzuruna çıkarıldı. 29 Ağustos 1957 tarihinde ise kefaletle serbest bırakıldı ve ardından 8 Kasım 1957'de beraat etti.

16 Eylül 1959'da hayatını kaybetti.

CEMAAT'TE KARDEŞ KAVGASI

Cemaatin kurucusu Süleyman Hilmi Tunahan'ın yerine damadı Kemal Kaçar geçti. Kaçar da Haziran 2000'de vefat edince Cemaat'in liderliği Süleyman Hilmi Tunahan'ın iki torunu, Ahmet Arif Denizolgun ile Mehmet Denizolgun arasında kaldı. İkiye bölündüler. Birbiriyle konuşmayan iki kardeş, cemaat üzerinde etkili oldu. Ancak cemaatin başında Arif Ahmet Denizolgun vardı.

Arif Ahmet Denizolgun, Refah Partisi'nden Antalya Milletvekili seçildi. O dönemde Ulaştırma Bakanı olarak görev yaptı.

Ahmet Arif Denizolgun'un ölümünden sonra 'Süleymancı Cemaati'nin lideri, 34 yaşındaki Alihan Kuriş oldu. Denizolgun'un ablasının oğlu olan Kuriş, yüksek mimar olarak görev yapıyor

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan