Dolar (USD)
32.51
Euro (EUR)
34.63
Gram Altın
2498.22
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Tabu sayılan konularda yasakları kaldırıyoruz

Başbakan Yardımcısı Arınç, 'Geçmişte konuşulması bile tabu sayılan çok önemli konularda yasakları kaldırıyoruz, siyasi partileri güçlendiriyoruz' dedi.
Tabu sayılan konularda yasakları kaldırıyoruz
22 Kasım 2013 22:03:00
Başbakan Yardımcısı Arınç, 'Geçmişte konuşulması bile tabu sayılan çok önemli konularda yasakları kaldırıyoruz, siyasi partileri güçlendiriyoruz' dedi.

Washington'daki temasları kapsamında, düşünce kuruluşu Carnegie Endowment for International Peace'te düzenlenen, "Türkiye'nin Demokratikleşme Süreci:Başarılar ve Zorluklar Konferansı"nda konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin iyi olduğunu söyledi.

"Özellikle Obama döneminde ve onun öncesinde de Türkiye, ABD için önemliydi" diyen Arınç, model ortaklığın, stratejik ittifakın, hem bölge barışıyla hem dünya konularıyla iki ülkenin çıkarlarının üst üste gelmesinin Türkiye ile ABD'nin birbirlerine daha güçlü şekilde bağlanmalarına neden olduğunu vurguladı.

AK Parti'nin iktidara geliş kronolojisi hakkında bilgi veren Arınç, aradan geçen 11 yılda üçü genel, ikisi yerel seçim ve ikisi referandum olmak üzere 7 seçim süreci yaşadıklarını anlattı.

Arınç, dört ay sonra yapılacak yerel seçimlerde de iddialı olduklarını vurgulayarak, "İddialıyız, kazanmak istiyoruz ve kazanacağımızı da inanıyoruz. Ama ondan iki ay sonra daha büyük bir seçim var. O da ilk defa halkın kendi oylarıyla iki dereceli bir seçim sistemiyle seçeceği cumhurbaşkanıdır. Takriben haziran ayında cumhurbaşkanımızın süresi dolduğu için bu sefer 5 yıllığına yeni bir cumhurbaşkanı seçilecek. Kim aday olacak, kim seçilecek onu bugünden söyleyemem. Ama o seçim de bizim partimiz için önemli, çünkü istiyoruz ki partimizin gösterdiği bir aday büyük ölçüde oy alsın ve seçimleri kazansın" diye konuştu.

"Siyasi partiler birbirlerinin rakipleridir, düşmanları değil"

Türkiye'nin önündeki önemli süreçte AK Parti'nin yıpratılmak istendiğine dikkati çeken Arınç, "Bu, doğaldır. Doğal olan hiçbir şeyi eleştirme hakkımız yok" dedi. Konferansın yapılacağı salona gelirken üç kişi tarafından protesto edilmek istendiğini anlatan Arınç, "Ama barışçıl bir gösteriydi. Saldırmak, kavga etmek, dövüş yapmak yoktu. Bunlara peşinen 'evet' diyoruz, bu gösteriler olmalı. Hiç kimse her şeyden memnun olmak zorunda değil. Muhalefet de olacak, iktidar da olacak. Türkiye'de de böyle. Ama demokrasilerdeki muhalefetin de siyasi kavgalarında demokrasi ölçüleri içerisinde olması lazım. Siyasi partiler birbirlerinin ancak rakipleridir, düşmanları değildir. Rakipleriyle siyasette mücadele etmek seçime girmektir, oy almaktır ve diğerledir" değerlendirmesinde bulundu.

Temsilde adalet ve yönetimde istikrarın önemine işaret eden Arınç, "Parçalı siyaset Türkiye'de faydalı olmadı. İki kere iki eşittir dört. Nasıl bağdaştıracağız? Çok zor, sihirli bir cümle; yönetimde istikrar, temsilde adalet" diye konuştu.

"Hergün kaymaklı baklava yenmez"

Aradan geçen sürede iktidarda bulunan bir partinin yıpranmasının mümkün olduğuna değinen Arınç, "yüz eskimesi"ne vurgu yaptı. "Hergün kaymaklı baklava yenmez" diyen Arınç, "Yüz eskimesi olabilir. İşte ben daha fazla yüzüm eskimesin diye 1, 5 yıl sonra siyaseti bırakıyorum. Herkes keşke bunu yapabilse. Yüz eskitmemek lazım, yıpranmamak lazım, yıpranmamak için devamlı bir değişim içinde olmak lazım. Yeni şeyler yapmak lazım, çıtayı yükseltmek lazım, hizmete endeksli bir siyaseti güçlendirmemiz lazım" ifadesini kullandı.

Türkiye'de yapılan anketlere göre, halkın en çok sağlık sisteminden memnuniyet duyduğunu anlatan Arınç, "Darısı Amerika'nın başına" dedi. Ankete katılanların yüzde 70'nin sağlık sisteminden dolayı hükümete teşekkür ettiğini belirten Arınç, sistemin oluşturulmasında etkili olan dönemin sağlık bakanının şimdi Harvard Üniversitesi'nde ders vermeye başladığını anlattı. Arınç, "Sokaktaki bir insan başbakanın gittiği hastanede tedavi olabiliyor. Hastanesini, doktorunu seçme imkanı var" diye konuştu.

Arınç, ulaşım, enerji ve eğitim alanındaki hizmetlere de değinerek, ekonomide iyi bir durumda olduklarını vurguladı. 2008-2009 yıllarındaki global ekonomik krizden en az etkilenen ülkenin Türkiye olduğunu dile getiren Arınç, büyüme hızının hiç düşmediğini vurguladı. Üretim, ihracat ve milli gelirin arttığını aktaran Arınç, yüzde 9 büyüme hızını iki defa gördüklerini, şimdiki hızlarının ise yüzde 2,5 olduğunu belirtti.

Arınç, demokratikleşme konusunda da iktidarda bulundukları süre zarfında önemli adımlar attıklarını söyledi. Türkiye'de çok partili hayata 1950'lerde başlandığını, sonraki 63 yılın belirli dönemlerinin askeri darbelerle geçtiğini aktardı. Son 11 yılda demokratikleşme konusunda ciddi başarılara imza atıldığını vurgulayan Arınç, devlet güvenlik mahkemeleri ve olağanüstü halin kaldırılması ile ombudsmanlık sisteminin de aralarında bulunduğu gerçekleştirilen çalışmalardan örnekler verdi.

"Siyasi partileri güçlendiriyoruz"

"Bugüne kadar demokratikleşme paketleri adı altında çok şeyler yaptık" diyen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, şunları kaydetti:

"En son paketimiz Sayın Başbakan tarafından 30 Eylül'de açıklandı. Burada çok önemli, geçmişte konuşulması bile tabu sayılan çok önemli konularda yasakları kaldırıyoruz, siyasi partileri güçlendiriyoruz, siyasi propaganlarında Türkçe'den başka dilde yapılmasını önünüze getiriyoruz, Türkçe'den başka dilde parti programlarının, partilerin referans alabileceği kaynakların, TRT dahil olmak üzere bütün özel televizyonlarda Türkçe'den farklı dillerle propaganda yapılacağını kabul ediyor ve yasakları kaldırıyoruz. Eski isimlere tekrar dönülmesini kabul ediyoruz. Ayrımcılık sayılan pek çok unsurları yönetmeliklerle ortadan kaldırıyoruz. Siyasi partilerin teşkilatlanmasında bütün engelleri kaldırıyoruz, herkes seçime katılma hakkını kazanabilsin diye. 30 Eylül'den sonra bu demokratikleşme paketi içinde dini azınlıklarla ilgili iyi düzenlemeler yaptık."