Dolar (USD)
32.53
Euro (EUR)
34.97
Gram Altın
2435.72
BIST 100
9805.3
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türkçe Somali'de seçmeli ders olacak

Yunus Emre Enstitüsünün Somali Milli Eğitim Bakanlığıyla başlatacağı projeyle, önce Somali'nin başkenti sonra diğer şehirlerindeki okullarında Türkçe öğretilecek.
Türkçe Somali'de seçmeli ders olacak
20 May 2022 11:11:00
Yunus Emre Enstitüsünün Somali Milli Eğitim Bakanlığıyla başlatacağı projeyle, önce Somali'nin başkenti sonra diğer şehirlerindeki okullarında Türkçe öğretilecek.

Afrika Boynuzu ülkelerinden Somali’de, Türkçenin seçmeli ders olarak okutulması için hazırlık yapılıyor.

Son yıllarda Somali ve Türkiye arasındaki ilişkilerin ileriye taşınması, sosyal ve kültürel etkileşimin artması üzerine Türkçe de gündeme oldu.

Ülkede halihazırda okul işlevi gören ve yüzlerce çocuğun eğitim aldığı 3 yetimhanede Türkçe, zorunlu ders olarak okutulmaya başlandı.

Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) Somali Milli Eğitim Bakanlığıyla başlatmayı planladığı proje kapsamında Türkçe, önce başkent sonra ülke genelinde seçmeli ders olarak okutulacak.

Hedef müfredata koydurabilmek

Ülkede Türkçe öğretiminin merkezi haline gelen Mogadişu YEE'nin Koordinatör Vekili Sinan Doruk, 2017’den bu yana 5 binden fazla kişiye Türkçe öğretimi verdiklerini söyledi.

Doruk, Türkçe öğretimini yüz yüze sınıfların yanı sıra Türk askeri eğitim üssü, yetimhaneler ve Sağlık Bilimleri Üniversitesinde sürdürdüklerini anlattı.

Yaklaşık 25 personelle ülkede binlerce kişinin Türkçeyle tanışmasına aracı olduklarını kaydeden Doruk, ilk olarak, lise seviyesine kadar eğitimin verildiği Bondhere Yetimhanesi’nde başlayan zorunlu Türkçe eğitiminin, toplam 3 yetimhanede verildiğini kaydetti.

Doruk, “Talep çok fazla. Sadece Mogadişu’dan değil, başkent dışından da çeşitli vesilelerle talep geliyor. Bize sürekli Somali, Mogadişu’dan ibaret değil, neden Puntland’a ya da Somaliland’a gelmiyorsunuz diye soruluyor.“ dedi.

Doruk, “Önümüzdeki dönemde Somali Milli Eğitim Bakanlığıyla ortak projeyi tamamlarsak Türkçeyi seçmeli ya da zorunlu dil olarak müfredata koyabilmek gibi bir hedefimiz var.” diye konuştu.

Projenin ilk olarak Mogadişu’da pilot olarak uygulanacağını dile getiren Doruk, insan kaynağını sağlamak için çalışmaların sürdüğüne işaret etti.

'Türkiye’yi sevdiğimiz için Türkçe öğretimine başladık'

Zorunlu Türkçe dersinin verildiği Bondhere Kız Yetimhanesinin Müdürü Nurto Mohammed Addow, ülkenin farklı bölgelerinden yetim ya da kimsesiz çocukların burada kalarak ilkokuldan lise seviyesine dek eğitim aldığını söyledi.

Addow, devletin ve sivil toplumun yaptığı katkılarla ayakta kalmaya çalışan yetimhanenin yüzlerce kız çocuğu geleceğe hazırladığını kaydetti.

Yetimhanenin açılmasında Türkiye’nin büyük katkıları olduğunu dile getiren Addow, Türkiye’yi sevdikleri için Türkçe eğitimine başlama kararı aldıklarını vurguladı.

Öğrencilerin Türkçeye yoğun ilgi gösterdiklerini belirten Addow, 2012’den sonra ilk mezunlarını bu yıl vereceklerini ve Türkçe öğrenen gençlerin üniversite eğitimine başlayacağını anlattı.