Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.95
Gram Altın
2324.06
BIST 100
9091.98
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türkiye’yi durdurmaya güçleri yetmiyor

Libya konusunda masanın en önemli aktörünün Türkiye olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, “Biz meşru hükümetin daveti üzerine asker gönderdik. Güçleri yetiyorsa bizi durdursunlar. Yapmak istiyorlar ama yapamıyorlar. Bize zarar verirlerse kendilerinin de zarar göreceklerini biliyorlar” dedi.
Türkiye’yi durdurmaya güçleri yetmiyor
24 Ocak 2020 00:02:00
Libya konusunda masanın en önemli aktörünün Türkiye olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, “Biz meşru hükümetin daveti üzerine asker gönderdik. Güçleri yetiyorsa bizi durdursunlar. Yapmak istiyorlar ama yapamıyorlar. Bize zarar verirlerse kendilerinin de zarar göreceklerini biliyorlar” dedi.

HABER: ÖZLEM DOĞAN

Türkiye ile Libya’nın meşru hükümeti arasında deniz yetki alanları sözleşmesinin imzalanmasının ardından darbeci Hafter güçlerine karşı Türkiye, meşru hükümetin ayakta kalması ve Libya halkına yardım maksadıyla Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) askerini bölgeye gönderme kararı almıştı. TBMM onayı ile TSK’nın eğitim unsurları Libya’ya gönderilirken Berlin Konferansında varılan mutabakatta ateşkes ihlallerinin yaptırım mekanizmasına ilişkin bir netlik ortaya konulmadı. Bununla birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan “Barışa giden yol Türkiye’den geçiyor” ifadesiyle Türkiye’nin kararlılığını vurguladı. Osmanlı’dan bugüne gelinen noktada Türkiye’nin Libya ile ilişkileri ve Türkiye’nin Libya hamlesini Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu Milat’a değerlendirdi.

Mason İbrahim Paşa Libya’yı İtalyanlara sundu

Libya’nın Osmanlı toprağıyken işgal edilme sürecinin son derece dramatik olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, “Libya, Osmanlı’nın gönderdiği valiler tarafından yönetiliyordu ve Afrika’nın en zengin petrol yataklarına sahip olan ülkesiydi. Eğer Birinci Dünya Savaşı’na girmeseydik ve ihanete uğramasaydı Türkiye şu an dünyanın en zengin petrol devleti olacaktı. Osmanlı’nın İtalya’daki Roma Büyükelçisi İbrahim Hakkı Paşa Mason locasına bağlıydı. Görevinden alınıp sadrazam yapıldı. Sultan Abdülhamid’in Trablusgarp’a döşemiş olduğu savunma hatlarını kaldırttı. Böylece Libya’yı İtalya’ya tepside sunmuş oldu” dedi.

Bizi durdurmaya güçleri yetmiyor

Muhalefetin Batı’yla aynı çizgide olduğunu vurgulayan Sofuoğlu, “Türkiye’deki muhalefet yabancı ülkelerle aynı ağzı kullanarak adeta Türkiye’ye ateş ediyor. Eğer iddia ettikleri gibi Türkiye Libya’da serüvene girmiş olsaydı bedelini ödetirlerdi. 1992’deki “Kararlılık gösterisi-92” NATO tatbikatında gemimizi vuranlar bize Libya’da da saldırırdı. Biz meşru hükümetin daveti üzerine asker gönderdik. Güçleri yetiyorsa bizi durdursunlar. Yapmak istiyorlar ama yapamıyorlar. Güçleri yetmiyor. Bize zarar verirlerse kendilerinin de zarar göreceklerini biliyorlar” diye konuştu.

Türkiye’nin istedikleri gerçekleşiyor

Hafter’i destekleyerek durdurmaya kalktığı Türkiye’nin kararlılığından ötürü vazgeçtiğini kaydeden Sofuoğlu, “Türkiye’nin dik duruşu geri adım attırdı. Eğer Türkiye’nin eli zayıf olsaydı istedikleri olamazdı. Adım adım Türkiye’nin istedikleri gerçekleşiyor. Bugün masanın en önemli aktörü Türkiye’dir” ifadelerini kullandı.

Gelecek Türkiye’nin lehine sonuçlanacak

Türkiye’nin askeri varlığının bulunduğu hiçbir yerde Türk askerine bir mantar tabancası dahi atmaya cesaret edemeyeceklerini belirten Sofuoğlu sözlerini şöyle bitirdi: “Süper güç değiliz ama bir yere askerimizi gönderdiğimizde bize rağmen hareket edemezler. Libya’da istikrarı Türkiye sağlarsa istikrar oluştuğu zaman Mısır’ın aleyhimizdeki operasyonlarına da mani olabileceğiz. Türkiye, Mezopotamya’nın batısından aleyhimize olan her şeyi engelleyecek bir adım atıyor. Gelecek Türkiye’nin lehine sonuçlanacak.”

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan