Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

\u00c2şıkpaşazade ve Dede Korkut Vatikan'da

'Vatikan Kütüphanesi ve Gizli Arşivi" konferansında konuşan Dr. Rinaldo Marmara, "Aşıkpaşazade'nin Osmanlı Tarihi ve Dede Korkut'un en eski nüshası, Vatikan Kütüphanesi'nde bulunan en önemli el yazmalarındandır" dedi.
\u00c2şıkpaşazade ve Dede Korkut Vatikan'da
11 Şubat 2016 13:03:00
'Vatikan Kütüphanesi ve Gizli Arşivi" konferansında konuşan Dr. Rinaldo Marmara, "Aşıkpaşazade'nin Osmanlı Tarihi ve Dede Korkut'un en eski nüshası, Vatikan Kütüphanesi'nde bulunan en önemli el yazmalarındandır" dedi.

Haber: ÖZLEM DOĞAN

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu'nda "Vatikan Kütüphanesi ve Gizli Arşivi" adlı konferans düzenlendi. Vatikan Kütüphanesi ve Gizli Arşiv Başkanı Monsenyör Jean-Louis Brugues ve araştırmacı, tarihçi Dr. Rinaldo Marmara katılımcılara Vatikan arşivi ile ilgili bilgiler verdi. Vatikan arşivlerinde ve kütüphanesinde Türk tarihine ışık tutacak nitelikte çok değerli evrakların bulunduğunu ifade eden Dr. Rinaldo Marmara, Osmanlı sultanları ile zamanın papa veya kralları ile yazışmalarının dikkate değer nitelikte olduğunu söyledi. Arşivde araştırma yapmak isteyenlere dil konusunda uyarıda bulunan Marmara, İngilizce'nin özellikle Türkiye ile ilgili belgelerde asla yeterli olmadığını söyledi. Vatikan arşivlerinde yer alan Türkiye ile ilgili belgelerden çeşitli örnekler veren Marmara, şunları söyledi:

Vatikan arşivlerindeki İstanbul

"Vatikan'ın gizli arşivlerinde, İstanbul şehrini anlatan el yazmaları mevcut. 1582 senesine ait Maffeo Veniero'nun İstanbul Tasviri ve Venedik Sefiri Marcantonio Barbaro'nun 1573 İstanbul Anlatımı gibi. Osmanlıca el yazmaları da var. 500'e yakın Osmanlıca el yazması, Vatikan Kütüphanesi'nin beş ayrı bölümünde muhafaza ediliyor. Kütüphaneye ilk giren el yazmaları arasında 443 sayfalık çok konulu dini bir eseri sayabiliriz. Aşıkpaşazade'nin Osmanlı tarihi Vatikan Kütüphanesi'nin en önemli el yazmalarından biridir. Dede Korkut'un en eski nüshası da bu kütüphanede yer alıyor."

Dan Brown arşive gelmedi

Da Vinci şifresinde olduğu gibi Vatikan arşivlerinde şifreli bir kitap bulduğunu sözlerine ekleyen Marmara'nın ardından kürsüye gelen Jean-Louis Brugues, Dan Brown isimli yazarın bir romanla çok fazla para kazandığını, oysa hiçbir zaman arşivlere uğramadığını ifade etti. Arşivlere en büyük zararın Fransızlar tarafından verildiğine dikkat çeken Brugues," Napolyon Roma'yı işgal ettiğinde, Vatikan'ın bütün arşivlerini alıp onları Paris'e götürmüş" dedi.

Türk araştırmacıları bekliyoruz

Şimdiye kadar Türkiye'den Vatikan arşivlerine çok fazla araştırmacı gelmediğini ve arşivlerin Türk araştırmacılara açık olduğunu vurgulayan Brugues,"Umut ediyorum ki benim ziyaretimle arşivlerimize daha fazla araştırmacı gelir ve Vatikan arşivlerinde çalışır" şeklinde konuştu.

Fransız hükümeti madalyaları geri vermedi

Brugues, insanlık tarihine bakıldığında, bir topluluğu, halkı yok etmek isteyenlerin, o topluluğun yazdıklarını da yok ettiğini söyleyerek, şunları aktardı: "Elimizdeki yazılı kaynakların en eskileri 3. asırdan itibaren yazılmış olan kaynaklar. Arşivlerimiz, dağılmış durumdaki arşivlerin bir araya getirilmiş, toplanmış bir hali. Bu arşiv içinde dünyanın en zengin madalyon koleksiyonlarından biri vardı. Bronz madalyalar ile bazı gümüş madalyalar geri geldi ama altın madalyonların hiçbiri geri dönmedi. Fransız Hükümeti bu altın madalyaların nereye gittiğini açıklayamadı" diye konuştu.

Arşiv çok zengin

Vatikan arşivinin dünyanın en zengin arşivi olduğunu söyleyen Brugues, "Arşivde, 862 yılından kalma Alman imparatorunun altın harflerle yazılmış diploması, 1246 yılına ait Moğolistan'dan gelme bir belge ve İngiltere parlamenterlerinin tümünün mührünün bulunduğu, VIII. Henry'nin evliliğinin iptalini Papadan talep eden belge gibi oldukça önemli belgeler yer alıyor" ifadelerini kullandı.

Yoğun bir katılımın olduğu toplantının sonunda, Brugues'e "Sinan Atlası" hediye edildi.