Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.94
Gram Altın
2323.68
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

'​Vatandaşımız tam kapanma uygulasın'

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, hükümetin aldığı 'kısmi kapanma' tedbirlerinin yanı sıra vatandaşların da bireysel tam kapanma uygulamasıyla salgının seyrinde olumlu gelişmeler yaşanabileceğini ifade etti.
'​Vatandaşımız tam kapanma uygulasın'
17 Nisan 2021 11:39:10
Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, hükümetin aldığı 'kısmi kapanma' tedbirlerinin yanı sıra vatandaşların da bireysel tam kapanma uygulamasıyla salgının seyrinde olumlu gelişmeler yaşanabileceğini ifade etti.

Ezgi ÇelikAnkara

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, “kısmi kapanma” uygulaması kapsamında alınan yeni tedbirleri ve ülkemizdeki aşılama sürecinin salgına etkisini Milat’a değerlendirdi. Vatandaşların alınan tedbirlere tam uyum sağlaması gerektiğini vurgulayan Balık, “Çekirdek ailenin dışında hiç kimseyle bir araya gelmemek ve yüz yüze görüşmemek gerekiyor. Ancak bu şekilde tedbirlerin yararını görebiliriz” diye konuştu.

“Bireysel tam kapanma uygulayın”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı Ramazan ayının ilk iki haftasında geçerli olacak yeni tedbirlerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. İsmail Balık, kısmi kapanma ile insan hareketliliğini azaltma, ekonomi ve toplum psikolojisine zarar vermeme prensibinin gözetildiğini dile getirdi. Balık, “Biz alınan ‘kısmi kapanma’ tedbirlerini geçmişte uyguladık ve yararını gördük. Etkisi oluyor ama vakaların düşmesi zaman alıyor. Bu nedenle vaka sayılarının hızla düşmesi için vatandaşlarımızın kendi tam kapanmasını uygulaması gerekiyor. Çünkü son bir ay içerisinde ev içi bulaş arttı. Apartman, komşu, akraba ziyaretleri sırasında virüsün çok daha kolay yayıldığı görüldü. Bunun sebebi de İngiliz varyantının bulaşıcılığının daha yüksek olması. Bu nedenle çekirdek ailenin dışında hiç kimseyle bir araya gelmemek ve yüz yüze görüşmemek gerekiyor. Ancak bu şekilde tedbirlerin yararını görebiliriz. Yoksa vaka sayılarının artmasına neden olan şekilde davranmaya devam edersek ve tedbirleri yine gevşek uygularsak kısmi kapanmanın etkisini çok ‘kısmi’ görürüz” ifadelerini kullandı.

“14 gün sonra yansıyacak”

Hafta içi sokağa çıkma kısıtlamasında yaşanan saat değişikliğinin önemli olduğunu kaydeden Balık, “İftar davetlerinin önüne geçilecek şekilde bir planlama yapılmış. Baktığınız zaman 21.00 ile 19.00 arasında çok önemli bir fark yokmuş gibi görünebilir. Ama Ramazan ayı için yerinde bir karar olmuş, iftar nedeniyle bir araya gelinmesi engellenmiş oldu. İller arası hareketliliğin de azaltılması önemliydi. Şu an için bu hareketlilik kısıtlandı, ama tren, otobüs ve uçak yolcu sayısı da seyreltilmelidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, alınan korona tedbirlerinin sonucunun iki hafta sonra değerlendirileceğini ve buna göre yeni kararlar alınacağını açıkladı. Bu tedbirlerin tabloya yansıması ise 10-14 gün sonra olacaktır. Bu nedenle tedbirlerin sadece 15 gün değil, bayram sonuna kadar devam etmesinde yarar var. Bayramda iller arasındaki hareket bir başka risk faktörü. Özellikle bayramda iller arasındaki hareketliliği engellemek, ziyaret riskinin ortadan kaldırılması açısından mutlaka gerekli” diye konuştu.

“Aşılamayı hızlandırmalıyız”

Covid-19’a karşı elimizdeki en önemli silahın aşı olduğunu ve bunun bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Balık, şunları söyledi: “Geldiğimiz noktada aşı ağır hastalık ve ölümleri önlemede en büyük silahımız. Şu anda aşı yapılan gruplarda hastaneye yatışlar ve ölümler azalmış durumda. Aşının böyle önemli bir faydası varken insanların aşı kararsızlığı yaşamaları ya da randevusunu alıp aşılanmaya gitmemeleri büyük sorumsuzluk. Aşılanmak önemli bir vatandaşlık görevidir. Sırası gelen kişinin hangi aşı önüne gelirse gelsin hiç düşünmeden yaptırması gerekiyor. Böyle vahim bir tablo varken aşı tereddüdü ve aşı karşıtlığı yaşanması anlaşılması zor bir durum. Şu an dünyada 700 milyon kişi aşılandı. Bu 700 milyonun aşılandığı bir yerde hala aşı kaygısı yaşanmasına ben anlam veremiyorum” dedi.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan