Dolar (USD)
32.60
Euro (EUR)
34.78
Gram Altın
2498.04
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yapay zeka, 300 milyon kişinin işsiz bırakabilir

Dünyanın en büyük bankalarından biri olan Goldman Sachs, hazırladığı raporda gelişen yapay zeka teknolojilerinin ilerleyen yıllarda yüz milyonlarca kişinin işsiz kalmasına neden olabileceğini belirtti.
Yapay zeka, 300 milyon kişinin işsiz bırakabilir
30 Mart 2023 13:08:54
Dünyanın en büyük bankalarından biri olan Goldman Sachs, hazırladığı raporda gelişen yapay zeka teknolojilerinin ilerleyen yıllarda yüz milyonlarca kişinin işsiz kalmasına neden olabileceğini belirtti.

Yapay zeka teknolojisinin sürekli yeniliklerle karşımıza çıkması bütün ilgilerin bu alana yoğunlaşmasına neden oluyor. Yapay zeka teknolojisinde ChatGPT, Dall-E 2 ve Mincrosoft Bing gibi harika çalışmalarla karşılaşan insanlar bu alandaki sınırları merak etmeye başladı.

Oluşturulan yapay zeka dili algoritması, içinde bulundurduğu milyarlarca parametre sayesinde dünyada yer alan bütün kütüphanelerde bulunan kitaplardaki bilgileri içinde barındırabiliyor. Bilgileri sadece barındırmakla da yetinmiyor, elde ettiği bilgileri sentezleyerek kendi kendine öğrenme modelini uyguluyor. Yani kendisini sürekli geliştiriyor: ChatGPT üzerinden onunla sohbet ettiğinizde bile yapay zeka aracı bu sohbet içeriğini kendisini eğitmek için kullanıyor.

300 milyon kişinin iş gücünü tehdit ediyor

OpenAI şirketi ile gündeme gelmeye başlayan yapay zeka teknolojisinin insanlar tarafından bu kadar hızlı benimsenmesi kaygı oluşturuyor. Bu konuyla ilgili sürekli açıklamalarda bulunan Elon Musk, yine bir açıklama yaparak yapay zeka teknolojilerini 6 aylığına durdurarak bu konuda dikkatli bir şekilde ilerlenmesi gerektiğini söyledi.

Goldman Sachs'ın raporlarına bakıldığında yapay zeka teknolojilerine karşı oluşan kaygıları haklı çıkartıyor. Rapora göre yapay zekanın daha fazla gelişip iş gücüne etki etmeye başladığında yaklaşık 300 milyon kişinin işsiz kalabileceği belirtiliyor.

Daha geliştirilme aşamasındayken bile neredeyse her yere entegre edilmeye çalışılan yapay zeka teknolojisi ile en basit örnekler olarak kodlama, dil öğrenimi ve metin yazarlığı yapılabiliyor.

Yapay zeka teknolojisinden en çok etkileneceği düşünülen meslekler | Goldman Sachs

Yapay zeka ile en çok etkilenmesi beklenen meslekler

Şirket, yapay zeka tarafından yapılacak işler nedeniyle birçok meslekteki kişilerin çalışma hayatının riske girebileceğini söylüyor. Bunun ise meslekler üzerinde büyük bir etkiye neden olacağı belirtiliyor.

ABD'nin iş gücüne göre hazırlanan listede yapay zeka teknolojisinin gelişmesi ile en fazla etkilenecek meslekler şu şekilde;

Ofis ve İdari hizmet alanında %46

Hukuk alanında %44

Mimarlık ve Mühendislik alanında %37

Fizik ve Sosyal Bilimler alanlarında %36

Ekonomi alanında ise %35'lik bir oranla yapay zeka tarafından etkilenecek.

1984 model IBM bilgisayarda ChatGPT'yi kurdular! İşte sonuç...

Rapora göre yapay zeka teknolojisinden en az etkilenecek mesleklerin listesi:

Teknik ve Altyapı alanında %1

Teknik Destek Hizmetleri alanında %4

İnşaat ve Madencilik alanında %6

Üretim alanında %9

Bunları %11'lik bir oranla Lojistik ve %12'lik bir oranla Yiyecek Hizmetleri takip ediyor.

Yayınlanan rapora göre idari personellerin diğer birimlerdeki personellere oranla işlerini kaybetme açısından daha büyük bir risklerle karşı karşıya oldukları belirtildi.

Yapay zeka teknolojisinden en çok etkileneceği düşünülen ülkeler | Goldman Sachs

kaynak: haber7