Dolar (USD)
32.59
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2504.39
BIST 100
9675.55
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

​Yıllardır bekleyen hayaller gerçek oldu

Pandemi sürecinin savunma projelerini etkilemediğini ifade eden İsmail Demir, "Yıllardır adı söylenen projeleri hayata geçirdik. Kangren olmuş bazı problemlere neşter attık. Gizli, açık ambargolar rağmen yolumuza devam ediyoruz" dedi.
​Yıllardır bekleyen hayaller gerçek oldu
12 Mart 2021 02:04:57
Pandemi sürecinin savunma projelerini etkilemediğini ifade eden İsmail Demir, "Yıllardır adı söylenen projeleri hayata geçirdik. Kangren olmuş bazı problemlere neşter attık. Gizli, açık ambargolar rağmen yolumuza devam ediyoruz" dedi.

Ezgi ÇELİKANKARA

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, STM’de gazetecilerle bir araya gelerek soruları cevapladı. Salgın sürecinde savunma sanayi ve şirketlerinin en az etkilenen formatta yoluna devam ettiğine dikkat çeken Demir, “Esnek çalışma, seyrek çalışma gibi konular bir miktar etkili oldu ama sektördeki şirketlerin gerek mali iş yapıları gerekse elemanların istihdam konuları pek fazla etkilenmedi. O açıdan biz yola devam ettik” dedi.

Sorunlara neşteri vurduk

Finansman ve ödeme konularında kimseyi mağdur etmeyecek bir yapıyla devam etme konusunda tedbirleri hayata geçirdiklerini ifade eden İsmail Demir, yeni ürünleri çıkarmaya devam ettiklerini söyledi. Yıllardır adı söylenen birçok projenin artık hayata geçtiğini dile getiren Demir, “Belki kangren olmuş bazı problemlere neşter atıp hızla yol almayı sağlamak burada önemli bir faktör olarak ortaya çıkmış diye düşünebiliriz” diye konuştu. Çeşitli gizli ve açık ambargolara, engellemelere rağmen yola devam ettiklerini vurgulayan Demir, “Hatta o engellemeleri kendi avantajımıza kullanıp yerli sanayimizin farkındalığını artırmak ve yerli ürünlerle bu açığı doldurmak üzere bunu fırsat olarak değerlendiriyoruz. Ayrıca geleceğin teknolojilerine, insan kaynağı yetiştirmeye, modern muharebe ve istihbarat ürünlerinin güvenlik elemanlarımızın hizmetinde olacak ürünlerin geleceğe yönelik teknolojiler bazında geliştirilmesine bakıyoruz. Bu çok yönlü çalışmayı devam ettireceğiz” mesajını verdi.

6568568_c71a201f685658cf2f6cc9d664665288.JPG

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, yerli savunmaya yönelik yürütülen projeler hakkında gazetecilere açıklamalarda bulundu.


Hukuki süreç başladı

İsmail Demir, proje ortağı olduğumuz F-35 savaş uçakları konusunda sıkıntı çıkaran ABD hakkında hukuki sürecin başlatıldığını duyurdu. İlk olarak Türkiye’deki hukukçularla bir çalışma yürüttüklerini açıklayan Demir, sonrasında ise ABD’li bir hukuk firmasıyla da anlaştıklarını açıkladı. Meselenin çok yönlü olduğunu aktaran Demir, “Birincisi programın içinde olup olmamak ve programın içinde olduğumuz sürece hem Türk şirketlerinin hem de ABD şirketlerinin hak kayıpları var. Türkiye’nin ödediği bazı bedellerin karşılanması var. Daha sonra da uçakların bedeli olarak ödenen miktarların karşılanması var. Burada zarar gören sadece Türk tarafı değil, malum ABD’lilerin kendi ifadeleriyle 500-600 milyon dolarlık bir ek yük gelecek” şeklinde konuştu.

S-400’ler konusu

S-400 hava savunma sistemi hakkında da bilgi veren Demir, masaya iki sistem için oturduklarını söyledi. “İkinci sistem birinci sistem gibi değil” diyen Demir, “Birinci sistemde olduğu gibi gidip alıp hemen kuralımdan ziyade kavramın toptan masada olması ve toptan bizim taleplerimizin ve amaçlarımızın yerine gelmesini bekliyoruz. Patriotlar konusunda ABD bizi bu sistemleri istediğimiz şartlarda vermedi” diye konuştu.

Türkiye’nin Pakistan’a ATAK ihracatı konusunda son durumu değerlendiren Demir, “Pakistan’dan bir altı aylık ek süre daha aldık. Şu anda izin sürecini bekliyoruz” açıklamalarında bulundu.