Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
34.70
Gram Altın
2513.07
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yunanistan kaybetmeye mahkûm

Türkiye ilan ettiği yeni NAVTEX ile Sakız adasını silahlandıran Yunanistan'ın Lozan'ı ihlal ettiğini açıkladı. Milat'a konuşan uzmanlar: "Yunanistan köşeye sıkıştı. Türkiye sahada da masada da çok güçlü" dedi.
Yunanistan kaybetmeye mahkûm
16 Eylül 2020 01:00:00
Türkiye ilan ettiği yeni NAVTEX ile Sakız adasını silahlandıran Yunanistan'ın Lozan'ı ihlal ettiğini açıkladı. Milat'a konuşan uzmanlar: "Yunanistan köşeye sıkıştı. Türkiye sahada da masada da çok güçlü" dedi.

ÖZLEM DOĞAN

Türkiye, Doğu Akdeniz ve Ege’deki haklarına ilişkin tutumunu kararlılıkla sürdürüyor. Arkasına Fransa’yı alan Yunanistan ise Lozan ve Paris antlaşmalarını çiğnemeye devam ediyor. Türkiye, Ege Denizi'nde yeni bir NAVTEX yayınlayarak Sakız Adası'nın 1923 Lozan Antlaşması ile belirlenen gayri askeri statüsünün Yunanistan tarafından ihlal edildiğini açıklayarak Yunanistan’ın hukuksuzluğunu gözler önüne serdi. Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ ve Kocaeli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. İrfan Kaya Ülger son gelişmeleri Milat’a değerlendirdi.

Yeni NAVTEX’imiz kasıtlı tüm iddiaları çürüttü

COŞKUN BAŞBUĞ

Türkiye’nin rutin ve planlı olarak bakım-onarım yapmak için Oruç Reis’i limana geri çektiğini ifade eden Coşkun Başbuğ, “Yunanistan ve içimizdeki destekçileri Türkiye’yi köşeye sıkıştırmak için Oruç Reis’in bakım için limana geri çekilmesini farklı anlamlar katarak yorumladı. Türkiye’nin yayınladığı yeni NAVTEX ise tüm bu iddiaları çürütmüş oldu. Yeni NAVTEX, Türkiye’nin sahaya nasıl geniş bir alanda baktığının bir göstergesidir. Diplomaside yaptığımız ataklar başarı getiriyor. Yunanistan’ın AB’de aradığı desteği bulamamasında Türkiye’nin uyguladığı diplomasinin büyük etkisi var. Artık sahada kazanıp masada kaybetme dönemi bitti. Bundan sonra hem sahada hem masada eş zamanlı varız” dedi.

Yunanistan’ın çapulcu sürüsü acziyetlerinin resmi

Yunanistan’ın eskiden FETÖ işbirliğiyle istediği yönde gelişen oldubittilere alışık olduğu için şu an ne yapacağını şaşırdığını kaydeden Başbuğ, “Türkiye’nin birikmiş tüm sorunları artık tamamen çözeceğine inanıyorum. AB’deki akıllı ülkeler Yunanistan üzerinde baskı yapıp desteğini geri çekerse Yunanistan hiçbir şey yapamaz. Yunanistan adaları silahlandırsa da silahlı güç üretemez çünkü çapulcu sürüsü gibi cebine abonman koyup turistik gemiyle adaya gönderdiği askerler Yunan devletinin acziyetini ve yaşadığı yokluğu gösteriyor” şeklinde konuştu.

Türkiye hiçbir zaman geri adım atmayacak

RFAN KAYA ÜLGER

Türkiye’nin Yunanistan’a karşı hakkı olan kıta sahanlığı ve MEB hakkını gündeme getirdiğini belirten Prof. Dr. İrfan Kaya Ülger, “Yunanistan, arkasına AB ve ABD desteği alarak Batı’nın Türkiye’ye baskı yapmasını sağlamaya çalışıyor. Türkiye, Ege ve Akdeniz’de resmi görüşünü hem diplomatik hem de askeri olarak ortaya koyduktan sonra diplomasinin de önünü açarak kendi hakları konusunda kararlılığını ortaya koyuyor. Türkiye nihai olarak iddialarından da geri adım atmayacaktır” ifadelerini kullandı.