Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.78
Gram Altın
2501.66
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

29 Mart 2022

ABD ve Rus İmparatorluklarının yeni dünya düzeni savaşı

Yeni bir dünya düzenine (PaxAnadolu), Anadolu Barışı Düzenine doğru gidiyoruz.

ABD Başkanı Joe Biden (22 Mart 2022) ''Yeni bir dünya düzeni olacak, biz buna önderlik etmeliyiz” diyor.

*

Ukrayna-Rusya savaşı bunun ilk adımı mı?

Yeni dünya düzenini hangi ülkenin liderliği belirleyecek?

Türkiye, ABD, Rusya, İngiltere, Çin, … gibi aktörler, yeni dünya düzenin en önemli kurucu adayları olarak görülebilir.

*

Ukrayna üzerinden başlayan ABD-Rusya savaşı, ÇİN’in Tayvan’ı işgal etme ihtimali ve sonrasında Rusya ve ÇİN’in zayıflaması.

Yunanistan’ın Türkiye ile savaştırılarak, Türkiye’nin de Yunanistan ve PKK ile oyalanmasının sağlanması, hangi aktörün önünü açacak?

ABD’nin mi, İngiltere’nin mi önü açılıyor?

İngiltere AB’den neden ayrıldı?

Yeni bir dünya düzeni (ÇİN ve Türkiye’yi yanına alarak) kurmak için mi ayrıldı?

*

PaxBritannica geri mi dönüyor ya da PaxAmerikana mı, PaxRusya mı, PaxAnadolu mu?

*

Daha önce bu konuyu “Suriye ile Pax-Anadolu Düzeni başladı

Pax-Anadolu (Selam Anadolu) stratejisini; ilk olarak, 1994 yılında (bir teori olarak) gündeme getirmiştik. Pax Turkey bugün (2019) Suriye’de, Anadolu Barışı Düzeni olarak başlamıştır.” (Milat, 29 Ekim 2019) diyerek ifade etmiştik.

*

Küreselleşmenin sonu, İslam hakimiyeti

Daha önce, “TARİHİN SONU İSLAM VE SON İNSAN MÜSLÜMAN

Dünya, tek devlete doğru gidiyor. Bunun için de dünya; bütün kurum (BM,…) ve kuruluşları ile yeniden dizayn edilecektir. Küreselleşmenin de, tarihin de bir sonu olacaktır. Küreselleşmenin sonucunda dinler (İslam,)'in, özellikle de tek tanrılı (İslam-Hristiyanlık-Yahudilik) dinlerin, dünyaya hakim (dinlerin müntesipleri arasında mücadele) olacağı görülmektedir. Tarihin sonu din (İSLAM), son insanlar da dindar olacaklardır. Yani tarihin sonu İSLAM ve son insan da MÜSLÜMAN olacaktır.

Türkiye, burada kilit bir rol oynayabilir. Anadolu Nizamı ile; Birleşmiş Milletler (BM) yerine yeni bir Ana Milletler Topluluğu (Ana-MT), olimpiyatlar, Nobel'e alternatif SELAM (Barış) ödülü, dünya kupasına alternatif yeni bir futbol ligi (Dünya Futbol/SELAM Ligi), medya (gazete, tv,…), Google'a alternatif (Pax-AnAdolu, Selam,…) arama motoru, sosyal medya, sanat, sinema-film endüstrisi,… kısacası dünyadaki bütün kurum ve kuruluşlara alternatif yeni modeller üretmeliyiz.

ADİL BİR DÜNYA (SELAM-BARIŞ) DÜZENİ

Dünya insanlığının da, dünyanın da, Türkiye'nin de en büyük problemi ADALET. Bu da ancak Türkiye'nin liderliğinde ve Anadolu Modeli (İslami Meşveret-Demokrasi ) ve İslam adaleti ile sağlanabilir. 'Merkez Denge Ülke' stratejisi uygulanarak, dünyadaki hemen hemen bütün kurum ve kuruluşlarla dengeli ve barışçıl bir ilişki üzerinden hareket edilmelidir. Türkiye'nin en büyük gücü; dengeli barış üzerine inşa edilecek yumuşak (Selamizim) güç olmalıdır.

Türkiye; dünyanın hiçbir gücüne, kurumuna, devletine,… mutlak şekilde güvenmemeli ama, "Denge Merkez Stratejisi" ile hareket ederek, ilişkilerini geliştirmelidir. Türkiye; dünyayı ve dünyanın güç odaklarını karşısına almadan, "Merkez Denge Stratejisi-Dengeli Barış Stratejisi" ile adım adım ilerleyerek, yeni bir dünyanın temellerini, spor (futbol, …) üzerinden atabilir. ERDOĞAN'ın, Türkiye ve dünya için yapacağı en büyük icraat; adil bir Türkiye ve adil bir dünyanın temellerini atmasıdır. Bugün Türkiye'nin kaderi ile ERDOĞAN eşitlenmiştir. Erdoğan kendisinden sonrası için de ciddi bir hazırlık yapmalıdır.

PAKT-ANADOLU

Yeni bir dünya nizamı (düzen) kurmanın zamanı gelmiştir. Paxamericana yerine, Selam(Pax)-AnaAdolu (AnAdolu Barışı) Düzeni'nin temellerinin atılmasının zamanı artık gelmiştir. Bu temel için nükleer güç (silah) de şarttır. Türkiye'nin artık nükleer (atom) silahlara sahip olmasının da zamanı gelmiştir.

Yurtta Barış Dünyada SELAM

Daha adil bir dünya düzeni ve SELAM üzerine yeni bir dünyanın kurulması için; 1994 yılında gündeme getirdiğimiz, 'Pax-Anadolu Stratejisi' projemizi öneriyoruz. Sistem 13 ülkenin bir araya geleceği bir futbol ligi ile başlıyor.”, (Milat, 1 Aralık 2016) diyerek, yeni bir dünya düzenine doğru gittiğimizi ifade etmiştik.

*

Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan savaş, yeni bir dünya düzenin kurulmasından bağımsız olarak düşünülemez.

Nükleer silahlar kullanılırsa ve ABD, Rusya, ÇİN, … gibi aktörler bu süreçten zayıflayarak çıkarsa, Türkiye ve İngiltere gibi aktörlerin önü açılır.

Türkiye kendisini durdurmak için kullanılacak aktörlerle ilgili stratejiler üretmelidir.

Türkiye’yi bu süreçte bekleyen riskler;

Kıbrıs’ta iç karışıklık,

İran-Suudi Arabistan savaşı,

Yunanistan’ın, Kıbrıs ve Ege adaları üzerinden Türkiye’yi doğrudan bir savaşa çekmesi,

Ermenistan-Azerbaycan savaşının yeniden başlaması,

Sırbistan-Bosna savaşı ile Balkanların karışması,

Kafkaslarda Çeçenistan üzerinden bir karışıklık,

Bulgaristan’da iç karışıklık,

Hepsinden önemlisi de, Türkiye içinde kışkırtılacak büyük bir Kürt isyanı…

Türkiye’yi bekleyen risklerden bazıları.

Türkiye, dünyadaki bütün güç dengelerini gözeterek ve basiretli stratejilerle hareket etmelidir.

Kürtler, … ve Azerbaycan ile büyüyerek,

Yunanistan’ı Balkanlar’da uğraştırarak,… yoluna devam etmelidir.

Zamanı geldiğinde, Yunanistan’a da hakkettiği cevap verilecektir.

Yunanistan ile uğraşmak için henüz erken.

Türkiye bütün büyük hesaplaşmalarını 2023 sonrasına bırakmalıdır.