Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.84
Gram Altın
2414.86
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


​ADAYIMIZ SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ

Bilindiği gibi; Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi, Türkiye'de 16 Nisan 2017 Referandumuyla kabul edildi ve 9 Temmuz 2018 tarihinden itibaren bir hükûmet sistemi olarak uygulanmaya başlandı.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın sekizinci maddesine göre; yürütme yetkisi ve görevi, cumhurbaşkanı tarafından, anayasaya ve kanunlara uygun olarak kullanılır ve yerine getirilir.

Yine yapılan değişikle başkanlık sisteminde cumhurbaşkanları 5 yıl için ve en fazla iki defa seçilebilmektedir: Anayasada “Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir.” denilmektedir.

Tabi bu uygulama yeni bir sayfa açıldığından elbette ilk seçimle birlikte iki defa seçilme hakkı geçerli olmalıdır. Bunu söyleyebilmek için de hukukçu olmaya gerek yoktur çünkü madde açıktır.

Sayın Cumhurbaşkanımız 2018 yılında yeni sistemle ilk defa seçilmiştir. 2023’de görev süresi dolmakta ve yeniden seçilme hakkı elbette bulunmaktadır.

Altılı masa daha önce, “karşısına çıkaracağımız her aday seçimde Recep Tayyip Erdoğan’ı ezer geçer” diyorlardı. Bundan o kadar emindiler ki adayın kim olacağını değil niteliklerini konuşuyorlardı:

*Kimisi zayıf ve emanetçi bir aday çıkaralım, seçimden iki yıl sonra parlamenter sisteme geçilir diyordu.

*Kimisi de bizden iki aday olsun, ikinci turda çok oy alanda birleşir ve seçeriz fikrindeydi.

*Aramızda anlaşarak tek bir aday çıkaralım diyen vardı.

Sayın Cumhurbaşkanımıza hiç şans tanımıyorlardı ve seçimi kazanacaklarından emindiler, çok rahattılar.

Ancak seçim tarihi yaklaştıkça renkleri attı. Şimdiye kadar girdiği bütün seçimleri kazanan Cumhurbaşkanımız yine onlara fırsat vermeyecek gibi görünüyordu.

Adaylarını belirlemek için toplanan son 6’lı masadan artık isim çıkması beklenirken Sayın Cumhurbaşkanımızın aday olamayacağı kararı çıkması ne acı tecellidir. Hani kimi aday gösterseniz dahi ezer geçerdiniz, ciddiye bile almıyordunuz?

***

Hâlbuki anayasa açıktır. 2018’de uygulanmaya geçilen yeni sistemde birisi iki defa seçilebilmektedir. Dolayısıyla bunu tartışmak gülünçtür, acizlik işaretidir. Altılı masa anlaşılan kaybedeceklerini anlamış, Sayın Cumhurbaşkanımızı haksız ve yasadışı olarak seçim dışına atmak arzusundalar.

Ancak onların kıt görüşleri ve indi arzuları değil kanunlar geçerlidir ve korktukları başına gelecektir inşallah…