Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

31 Ekim 2021

AKM; jakoben zihniyete karşı dikilen zafer anıtı

Yıl 1997. Millî Görüş Lideri Prof. Dr. Necmeddin Erbakan Türkiye Cumhuriyeti 54. Refahyol Hükümeti Başbakanı, Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı. Millî Gazete’nin 25. kuruluş yıldönümü vesilesiyle çağdaşlığın âbidesi, laikliğin sembolü AKM’deyiz.

33_0a2ad59d6d742f3783edebf4710a6bdc.jpg

Heyecan dorukta...

Hasan Aksay, Sadık Albayrak, Hazım Oktay Başer, Mustafa Müftüoğlu, Ömer Yüksel Özek, Abdulkadir Türker, Necdet Kutsal, Ekrem Kızıltaş, Ahmet Hakan Coşkun gibi isimlerin yanında daha ismini sayamadığım yüzlerce siyaset ve medya dünyasından insan bu büyük buluşmanın heyecanını yüreklerinde hissediyordu.

Millî Görüşçüler bırakın içine girmeyi, önünden geçmeye imtina ettikleri AKM’de tertip edilen programa iştirak etmiş, salon hıncahınç dolmuştu. Taksim Atatürk Kültür Merkezi, Erbakan hocanın salona girmesiyle birlikte “Mücahid Erbakan...” sloganlarıyla âdeta yıkılıyordu.

Erbakan bangır bangır fikriyatını, ideallerini anlatıp, geleceğe dair hayâllerini “batı hayranlığının vücud bulduğu sahne”de misafirlerine ikram ediyordu. Başbakan Erbakan medyanın önemine değinip Millî Gazete’nin ne kadar önemli bir misyonu yerine getirdiğini ifade ederken; Başkan Erdoğan, Millî Gazete’nin logosunun üzerindeki “Hak Geldi, Bâtıl Zâil Oldu” âyeti olduğu müddetçe gazete sayfaları boş çıksa dahi ömür boyu okumaya devam edeceğini haykırıyordu.

*

Kendi “mâbed”lerindeki bu haykırışları sindiremeyen ve gemi azıya alan bir takım kesim boş durmuyor, eylem üzerine eylem, manşet üzerine manşet atarak Başbakan Erbakan’ı ilgâ etmek için bütün imkânlarını kullanıyordu.

Ve en nihayetinde 11 ay sonra “Türkiye laiktir, laik kalacak!..” sloganları arasında Erbakan’ın başbakanlığı katakulli ile elinden alınırken, Başkan Erdoğan ise 12 Aralık 1997’te Siirt’te düzenlenen mitingte “Minareler süngümüz, kubbeler miğfer / Camiler kışlamız, mü’minler asker...” dizelerini okuduğu için Pınarhisar’da kodese (4 ay 10 gün) tıkılıyordu!.

Müslümanların iktidarına tahammül edemeyen “mutlu azınlık”; milletin daha fazla hizmetten, daha fazla adaletten pay alarak kendini iyi hissetmesine fırsat vermeyerek Adnan Menderes ve Turgut Özal’dan sonra bir kez daha ön almayı başarıyordu!..

*

Fakat hesaba katmadıkları bir şey vardı; “kesilen sakal daha gür çıkar”dı ve dahi “zulm ile âbâd olunmaz”dı. “Keser döner, sap döner, bir gün gelir hesap döner” atasözü tecelli etti. “Muhtar bile olamaz” denilen Recep Tayyip Erdoğan önce Başbakan, sonra da Cumhurbaşkanı oldu.

Eser siyaseti ile gönüllere dokunarak, Türkiye’nin her köşesini inşa ve ihya etmek için seferberlik başlattı. 19 yıllık kesintisiz iktidarı döneminde bir taraftan yıkılmaya, kaybolmaya yüz tutmuş “Vakıf Medeniyeti”nin eserlerini ayağa kaldırırken, diğer taraftan jakoben zihniyetle mücadele etti.

22_1a30ac01fece7fd1e40d720168b2ac75.jpg

Ve dün; Cumhuriyet’in 98. yılında doğup, büyüdüğü semte; sevdalısı olduğu İstanbul’a; medeniyetlerin beşiği Türkiye’ye bir simge eser daha kazandırdı. Hoşgörünün sembolü; AKM.

ttw_1c7b384f968401dc5ff9c2ee964d4ec1.jpg

Cuma günü, Cumhuriyet’in 98. yılında bir tarafta İslâm’ın mührü ulu mâbed Taksim Camii’nin minarelerinden ezan sesi yükselirken, diğer taraftan 13 yıl aradan sonra yeni mimarîsiyle, yeni konseptiyle, yeni misyonuyla hizmete açılan AKM’de “Sinan Operası”nın dünya prömiyeri sahnelendi.

111_3256a1644eed55ed5930326e192c88c6.jpg

İlk kez böyle özel bir mekanda Müslümanlarla laikler yan yana otururken; laiklik elden gitmedi, Cumhuriyet de yıkılmadı. Üstüne üstlük jakoben zihniyete inat İstanbul’un ortasına “itibardan tasarruf olmaz!..” dedirten AKM gibi bir zafer anıtı dikildi. Laiklik ve demokrasiye sözde değil, özde bağlılığın en belirgin fotoğrafı bir kez daha AKM’de verildi.

Nice 98 yıllara…