Dolar (USD)
32.59
Euro (EUR)
34.78
Gram Altın
2504.75
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

02 Temmuz 2022

Ana muhalefet değişir mi?

Yapılacak yeni bir milletvekili seçiminde Türkiye’nin ana muhalefet partisi değişir mi? Daha açık bir ifade ile Cumhuriyet Halk Partisi, yerini İyi Parti’ye bırakır mı? Son bir yıldaki politik gelişmeleri dikkate aldığımızda süreç bu yönde ilerliyor.

Geçmişte parti kurmaya kalkan Mustafa Sarıgül’ün oyları bölmemesi için zoraki CHP çatısı altına alınması işe yaramadı, Sarıgül, değişimi sağlamak için siyasi arenaya döndü. CHP’de mevcut yönetimin Atatürkçü ve ulusalcı kesimi tasfiyeye gitmesinden sonra Muharrem İnce de ayrılıp kendisine yeni bir memleket rotası çizdi.

Sarıgül ve İnce’nin yanı sıra partiden ayrılan veya ayrılmadan CHP yönetimine muhalefet eden politikacıların sayısı git gide artıyor. Bu siyasilerin en büyük eleştirisi ise CHP’nin gittikçe daha fazla HDP’ye benzemesi… HDP’nin ilkeleri Türkiye ile uyuşmuyor, CHP ise Türkiye’yi ilgilendiren milli meselelerde bile HDP ile birlikte hareket ediyor.

***

Muhalefet partileri ve muhalifler iktidar partisine odaklandığı için içlerinde neler olup bittiği kamuoyuna yeterince yansımıyor. CHP içten içe kaynıyor, kamplaşmalar had safhada. İyi Parti’de ise son dönemde ırkçılığı ve Türkçülüğü ile tanınan isimlerin ihraç edilip patiden uzaklaştırılması merkeze yaklaşma çabasının birer göstergesi.

Meral Akşener, CHP’nin ana muhalefet konumunun sallanmaya başladığını hissettiği için gözünü oraya dikmiş durumda. Tüm politikalarını bu yönde şekillendiriyor. Eski sistemde en çok oyu alan partinin başkanına hükümeti kurma görevi verilirdi. “Ben başbakan olacağım” demesinin arkasındaki sebep de bu zaten.

CHP’nin kemikleşmiş yüzde 25 oy potansiyeli olduğuna dair kanı ilk seçimde alt üst olabilir. Nitekim Deniz Baykal’ın genel başkanlığını yaptığı dönemde CHP, inanılmaz bir oy kaybına uğramış ve barajın altında kalmıştı. Seçim barajı yüzde 10’dan yüzde 7’ye düşürüldüğü için CHP belki barajın altında kalmaz ancak ana muhalefet partisi olma özelliğini kaybedebilir.

***

Yapılan son araştırmalar, Türk gençliğinin anne babalarına göre daha muhafazakâr olduğunu gösteriyor. Z kuşağı, Y kuşağı diye yaftalayanların aksine Türkiye’de milli değerlere bağlı güçlü bir gençlik yetişiyor. Bazı yazarlarımız, aradan sıyrılan ne idüğü belirsiz ayrık otlarına bakarak geneli yaftalama yanlışına düşüyorlar. Halbuki Türk gençliği, imanlı, inançlı, bilgili ve anne babalarına göre en az on kat daha donanımlı durumda…

2023’ün Haziran ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimini Recep Tayyip Erdoğan’ın kazanacağına ve bir dönem daha ülkeyi yöneteceğine muhalefet seçmeni bile inanıyor. Muhalefet kimi aday gösterirse göstersin Erdoğan’a karşı bir varlık gösterme şansı yok.

Asıl kıyamet ise milletvekili seçimlerinde yaşanacak. 24 Haziran 2018 seçiminde anketlerde baraj altında kalacağı tahmin edilen HDP’ye CHP’den “her evden bir oy” desteği gelmişti. Bununla HDP, Gazi Meclis’e 67 milletvekili sokmuştu. Şimdi Türkiye sadece Kuzey Irak’ta değil, kuzey ülkelerinde bile terörü geriletirken, Türk halkı HDP ile ile kol kola yürüyen CHP’ye ciddi bir tokat atabilir.