Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
34.84
Gram Altın
2440.46
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

03 Nisan 2022

Ay Vakti Kitap

Dr. Şeref Akbaba Hocamız bahsetmişti. Ay Vakti dergisi olarak şimdiye kadar Ay Vaktinde eser veren yazarlarımızın, şairlerimizin eserlerini derleyip kitaplaştıracağız, diye… Unutmuştum. Tâ kî geçtiğimiz ay postacı bir kitap kolisi getirene kadar.

Ay Vakti kitap külliyatında hangi kitaplar var: “Söz Hali” Şeref Akbaba’nın denemelerinden oluşuyor. “İnsan, Sanat ve Edebiyat”, Salih Uçak’ın deneme ve makalelerinden oluşuyor. “Yabancı” kitabı Yavuz Ertürk’ün şiirlerinden oluşuyor. “Adım Aden’de Saklı” kitabı, Nurşah Karaca’nın denemelerinden müteşekkil bir kitap. “Duvar ve Râ” kitabı, Ferhat Öksüz’ün şiirlerinin yer aldığı kitap. “Yara Söylemeyin”, Selami Şimşek’in yeni şiir kitabı. “Üşüyen Ovanın Uykusu”, Ali Yaşar Bolat’ın Ay Vakti’nde çıkan şiirlerinin yer aldığı yeni kitabı. “Ey Ödünç Yaşam, Semra Saraç’ın ilk şiir kitabı. Şirâze’den Şirâze’ye Mektuplar, Naz N. Varlı’nın mektuplarından oluşan bir kitabı. Bu kitabın ilk serisi 2007’de Şiraze imzası ve “Saklı Mektuplar” adı altında yine Ay Vakti kitaptan çıkmıştı. Ve külliyatın son kitabı Mustafa Küçüktepe’nin şiirlerinden müteşekkil “Leyla Bakışlı” kitabıdır.

Ay Vakti kitabın on eserden oluşan bu serisi zannedersem Ay Vakti’nin ikinci kitap basımıdır. Daha önce 2012’de Ay Vakti dergisi dört kitap basımı gerçekleştirmişti. Necmettin Evci’nin “Yaşamak Öldürür Beni” adlı deneme kitabı, Naz Ferniba’nın “Zemheri” adlı hikâye kitabı, Şeref Akbaba’nın “Ay Olun İnsanlar” adlı hikâye kitabı. Son olarak yukarıda da ismini zikrettiğimiz Şiraze imzasıyla basılan “Saklı Mektuplar”…

Ay Vakti kitabın okuyucu nezdinde en çok itibar görülen kitabı, her sayıda derginin son sayfasında yer alan “Şiraze’den Şiraze’ye Saklı ” adlı mektuplardan müteşekkil kitaplardı. İlk kırk beş mektubun yer aldığı “Saklı Mektuplar” ve son olarak yüz beş mektubun yer aldığı “Şirâze’den Şirâze’ye Saklı Mektuplar” ... Ak Vakti dergisinde Şirâze’den Şirâze’ye mektupları, dergiyi genç okuyucular nezdinde muteber bir hale getirmişti. Bunu tecrübe ettiğim için söylüyorum. Bana her sayıda iki dergi gelirdi. Bir dergiyi mümkün mertebe üniversite öğrencilerine ulaştırırdım. Onların geri dönüşleri sayesinde bu bilgiye ulaştıydım. Ay Vakti dergisinde Şirâze’den Şirâze’ye mektupları sayesinde edebiyat dünyamızda mektup türü kaybolmaktan kurtulmuş oldu. Gelişen teknoloji nedeniyle sosyal medya platformlarında herkesin anlık mesajlaştığı bir dönemde bu mektuplar, anlamlı birer eser olmuştur.

Yakın zamanda Tür Dil Kurumu, edebiyatımızın ünlü simalarına ait mektupların derlendiği bir kitap aldım. Bu mektuplar Şirâze’nin mektupları gibi umuma değil ferde yazılmıştı. Onların vefatından çok sonra arşiv değeri kazandığı için basılmıştır. Tabi biz bilemiyoruz. Şirâze, mektubunu Ay Vakti dergisine gönderirken onun bireysel muhatabı da var mıydı? Bilemiyoruz. Bu soruyu şunun için soruyorum. Hani bir zamanlar Mihriban’ın şairi Abdürrahim Karakoç, Mihriban’dan mektup alır ama Mihriban’a mektup yazamazdı. Peki, Karakoç ne yapardı. Elin kızının evine mektup mu yazılırmış, ayıptır diyerek Mihriban’a yazacağı mektubu o zamanlar Maraş’ta çıkan bir gazeteye verirdi. Şehirdeki herkes Karakoç’un mektubunu şiir diye okurdu. Ama Mihriban, o gün çıkan gazeteyi okuduğunda bilirdi ki bu şiir olsa bile kendisine yazılan bir mektuptu.

Dergide düşünce alanında denemeleriyle tanıdığımız Necmettin Evci’yi de bizim yaştakiler okur ve değerlendirir. Sayın Evci’nin de “Yaşamak Öldürür Beni” adlı deneme kitabı tabi ki muteberdir. Ama onun okur kitlesi farklı. İmkân olsaydı da dergide şiirleriyle katkıda bulunan Nurullah Genç, Nurettin Durman, Adem Turan, Hüseyin Akın, Özcan Ünlü gibi şairlerin şiirleri de kitaplaşsaydı. Onların da Ay Vakti dergisinde epey emekleri var.