Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

10 Eylül 2022

Aylık en yüksek reel getiri BIST 100'de oldu

Türkiye'de enflasyon, yaklaşık 50 yıldır, temel ekonomik sorunların başında geliyor. Bu sorunun kronikleşmesinde en önemli etkenlerden biri de büyüme-enflasyon arasında dengeli bir ilişkinin olmamasıdır. Yatırım ve üretimi teşvik edecek onca düzenlemeye rağmen ürettiğimizden fazla tüketiyoruz. Büyümeye en fazla katkısı olan kalemin özel tüketim harcamaları olması da bu durumu zaten teyit ediyor. Öte yandan küresel salgın nedeniyle dünyadaki pek çok ülke, salgının ekonomik etkilerini azaltmak amacıyla para bastılar. Kapanmalar nedeniyle üretimin durma noktasına gelmesi, tedarik zincirlerinde yaşanan sıkıntılar arzı azaltırken, basılan paralar da enflasyonun yükselmesine neden oldu. Türkiye’de ise enflasyon sorunu zaten mevcut iken bir de küresel çapta artan enflasyondan etkilendik.

En son açıklanan enflasyon verisine göre; tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 80,21, aylık yüzde 1,46, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ise yıllık yüzde 143,75, aylık yüzde 2,41 arttı. Enflasyonun yüksek seyrettiği böyle dönemlerde tasarrufların değerinin korunması oldukça zordur. Örneğin, 2022 Ocak ve Şubat aylarında tüm finansal yatırım araçları Yİ-ÜFE ve TÜFE ile indirgendiğinde yatırımcısına kaybettirmişti ve en fazla değeri artan yatırım aracı, en az kaybettiren olarak değerlendirilmişti.

Hal böyleyken tasarruf sahipleri, başta konut, otomobil, beyaz eşya olmak üzere ekonomik mallara yöneldiler. Bu da enflasyonu daha da artırdı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ağustos ayı finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı. Buna göre; aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 15,23, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 16,31 oranlarıyla BIST 100 endeksinde gerçekleşti.

Ağustos ayında en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal yatırım aracının TL cinsinden olması elbette sevindirici. Uygulanan para politikasının bir sonucu olarak bankaların kar etmesi ve böylelikle banka hisselerinin yükselmesi borsa yatırımcısına enflasyonun üzerinde getiri sağladı.

DİBS, üç aylık değerlendirmede; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 5,07, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 10,84 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken, BIST 100 endeksi ise Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 4,30, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 10,04 ile en yüksek reel getiri sağlayan ikinci yatırım aracı oldu.

TÜFE ile indirgendiğinde altı aylık değerlendirmeye göre BIST 100 endeksi; yüzde 15,02 oranında, yıllık olarak değerlendirildiğinde ise Amerikan Doları; yüzde 17,97 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu.

TÜFE ile indirgendiğinde yıllık olarak külçe altın yüzde 16,96, BIST 100 endeksi yüzde 12,45 ve Euro yüzde 1,56 oranlarında yatırımcısına kazandırırken; DİBS yüzde 30,31 ve mevduat faizi (brüt) yüzde 35,49 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

Yılın başında yayımlanan tablonun yavaş yavaş olumlu yönde değiştiğini görüyoruz. Tasarruf sahiplerinin sadece dövize değil, TL cinsinden varlıklara da yatırım yapıyor olması ekonomiye duyulan güvenin arttığına işaret ediyor.