Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

23 Haziran 2020

Bağırıyorum çare var

Türkiye’de resmi rakamlara göre 4.000.000 bağımlı birey var. Bu resmi rakam. Bağımlılık bir gizlilik hastalığıdır. Madde kullanan birey kendini saklar. Bunu göz önüne alırsak, Türkiye’deki bağımlı sayısı korkunç seviyede. Ben 8.000.000 bağımlı olduğunu ön görüyorum. 8 milyon nüfusumuzun %10’u. Hemen hemen hepsi genç nüfus. Birde bağımlıların annesi, babası, eşi, kardeşleri var. Bağımlı bireyle birlikte onlar da ölüyorlar.

Sadece İstanbul’da hergün 6 kişi uyuşturucudan ölüyor ve bağımlılık bulaşıcı bir hastalık gibi çığ gibi büyüyor. Ama maalesef bu sorun görmezlikten geliniyor. Çünkü tedavi yöntemleri yetersiz. Uyuşturucuya bulaşan kişiler yok sayılıyor, yaşayan ölüler gibi görmezlikten geliniyor.

Peki bağımlılığın çaresi yok mu? Uyuşturucuya bulaşan gençleri kurtaramaz mıyız? 17 yıl uyuşturucu kullanmış ve bu illetten kurtulup yazarlık ve bağımlılık danışmanlığı yapan biri olarak bu illetten kurtuluş olduğunu, bunun mümkün olduğunu biliyorum. Bağırıyorum, sesimi duyun.

Bağımlılığım ilaçla tedavisi yok. Devletimiz Amatem yoluyla bu illetle başa çıkmaya çalışıyor. Amatem ücretsiz olarak hizmet beriyor. Orada yazılan ilaçların içinde de uyuşturucu olduğu için tedavi yöntemleri başarısız oluyor.

Başarıya ulaşmak için, şu anda mevcut olan engelli vatandaşlarımız için hizmet veren ve hemen hemen her mahallede bulunan rehabilitasyon merkezlerine ihtiyaç var. Bu merkezler yatılı olacak ve her ilçedeki bağımlı sayısı tespit edilip bu merkezlere yatırılacak. Burada 3 ay kalacak olan bireylere psikolog, sosyolog ve bağımlılık danışmanları belli eğitimler vererek bu bireylere yardım edecek. Bağımlılar kendi ilçelerinde tedavi görmeyecek. Türkiye’nin her yerinde olacak olan bu merkezlerde dikey ve çapraz geçişlerle gençler dağıtılacak.

Çare var. Bağırıyorum!

Sesimi duyan var mı?