Dolar (USD)
32.31
Euro (EUR)
34.91
Gram Altın
2294.75
BIST 100
9057.57
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

17 Ağustos 2022

Bakan Kirişçi yetki ve inisiyatif almalı

Pandemi sonrası dünya piyasalarında başlayan daralma ve kısıtlamalar ile birlikte dünya ekonomisi temellerinden sarsılmaya başladı. Dünyanın tüm ülkeleri bu durumdan kendi nasibini aldı. Türkiye’miz ise dünyada değişen piyasa koşullarında kendisine diz çöktürmeye çalışan batılı güçlerin adı konulmamış ekonomik taarruzları ile enflasyonu derinden hisseden ülkelerden birisi oldu. Avrupa Birliği dahi kendi kurallarını hiçe sayarak Türkiye’den yapılan proje başvurularını takvimi içinde sonuçlandırmayarak AB fonlarından ülkemize fon girişini dolayısıyla ekonomik iyileşme ve gelişmeyi engellemek için en küçük fırsatı bile değerlendirmekten utanmamaktadır.

İlkelerinin sadece kendi menfaatleri durumunda geçerli olduğunu, diğer ülke hukuklarının hiç bir önemi olmadığını bir kez daha ispatlamış oldular. Mayıs ayında açıklanması gereken AB proje başvuruları hala askıda. Batı 4 koldan ülkemize saldırmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dirayetli liderliği sayesinde dört koldan saldıran tek dişi kalmış canavara boyun eğmeyen ülkemiz beşinci kol faaliyeti olarak sayabileceğimiz içerden darbe vuran hain ve fırsatçıların kıskacı altında kaldı.

Piyasa gerçeklerinin çok üzerinde fiyat artışlarıyla kimisi batılı ağabeylerine şirinlik yaparken kimi ise hainliğin en onursuzunu yapmakta ve ülkesini batıya diz çöktürmeye çalışmaktadır. Ekonomik fırsatçılık yapmak isteyen hainler ülkemizin en onursuz esfelasafilin grubunu oluşturmaktadır.

Halen enflasyon ülkemizin en önemli gündemi. Seçim sonuçlarını, oy verme eğilimlerini etkileyecek en güçlü parametre ise ekonomi olarak gözüküyor. Bu enflasyonun oluşmasında dünya piyasaları, para piyasalarının etkisi çok. Ancak piyasalardaki doğal dalgalanmayı fırsata çeviren Enflasyon Fırsatçıları 100 liraya üreticiden aldığı ürünü (Ihlamur) 1.000 liraya satmaktan utanmıyor. Sebze meyve başta olmak üzere tüm gıda ürünlerinde sözde nakliye vb. maliyet artışları bahane edilerek fahiş artışlar yapılmaktadır. Nakliye kg. başına sadece 1 TL. Neredeyse bütün gıda ürünlerinde büyük bir vurgunculuk var. Muhtemelen kozmetik, giyim, ulaşım vb. birçok sektörde de durum aynı. Vatandaş bu durumdan çok şikâyetçi.

Fırsatçılar ile sert mücadele şart. Son dönemde açıklanan Et ve Süt Kurumunun, Tarım Kredi Marketlerinin indirimleri yeterli değil. Yeterince yaygın dağıtım zinciri ve depolamaya sahip olmayan bu kurumların piyasaları regüle etmesi çok kolay olmayacak. Fırsatçı hainlerle daha sert ve teknik mücadele şart. Peki ne yapmak gerekiyor?

Ülkemizde Ticaret Bakanlığı fiyatların genel durumundan sorumlu. Bu bakanlığın taşra örgütlenmesi ve personel yapılanması bu fiyat kontrollerini yapmaya yeterli değil. Ticaret İl Müdürlüğü il düzeyinde büyükşehirlerde bile çok az sayıda 15-20 personel ile birçok bürokratik görevi yerine getirmeye çalışıyor. Bu kadar kısıtlı teşkilatlanma ile denetim görevini yapması mümkün değil. Bu kurumun kısa sürede büyümesi ve etkin denetim yapması da çok olası değil. Oysa ülkemizde fabrikalara, marketlere, pazarlara neredeyse her gün giren bir kurum var. O DA TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI.

Tarım ve Orman Bakanlığı güçlü personel ve araç yapısıyla her ilçede teşkilatlı durumda. Gıda denetimi, fiyat takibi vb. birçok sebeple tüm işletmelere rutin hijyen vb. gerekçelerle ziyaretlerde bulunuyor. Yapılacak basit yasal düzenlemelerle bu görevlere giden personele ek görev olarak fiyatların geriye doğru takibi, izlenebilirlik ile ilgili geliştirilecek yazılımlara ürün alış satış fiyatlarının girilmesi bile sağlansa ve piyasa şartlarının üzerinde anormal satış yapanlara yaptırımlar uygulanacağı beyan edilse hainlerce şişirilmiş enflasyonun hemen düşmeye ve ülkemizin enflasyon ateşinin hızlıca inmeye başladığını göreceğiz. Yoksa enflasyon fırsatçıları semirmeye devam ederken AK Parti oy kaybedecek. AK Parti ile beraber millet de kaybedecek. Bizden söylemesi. Kamu kaynakları doğru ve etkin kullanılırsa hainler ülkemize diş geçiremez. Tarım ve Orman Bakanı Prof.Dr.Vahit Kirişçi daha çok inisiyatif almalı.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan