Dolar (USD)
32.48
Euro (EUR)
34.84
Gram Altın
2436.49
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

06 May 2022

Bayram notları

Bayramlar vesiledir, kalpler ve saflar sıklaşıyor, unutulanlar hatırlanıyor. Bu yüzden bayramlar rahmettir. Sevinç ve coşku…

Bayramda hısım akrabaya, kolu komşuya gitmeye çalıştım. Gitme fırsatı bulamadığım büyüklerimi arayıp bayramlaştım. Bir anlamda bayramın bu olduğuna inanıyorum.

Büyüklerimiz bizim için kıymettir ve kıymetlidir. Bilgi ve tecrübeleriyle, yaşamları ile yol göstericidirler. Kıymetlerinin bilinmediği toplumların bir yanı yıkık döküktür çünkü ataları yok saymak köksüzlüktür.

İlk gözlemim şu, eski bayramlar aranıyor. Aynı masa etrafında dedelerin, ninelerin ve torunların birlikte olduğu o neşeli, kalabalık ve cümbür cemaat sofraların sayısı azalmış. Kimi evlerde dede nineler, büyükler yok! Yalnızlık var. Bazı evlerde ise antika eşya muamelesi görüyorlar.Bir kenara itilmişler!

Günlerce kapıları açılmayan haneler gördüm. Öyle ki, yakında olduğu halde gurbetten beklenen evlat gibi evlatlarını bekleyenler var. Gelecek bir haber, çoktandır beklenen müjdeli haberler gibi geliyor onlara. Bir çift söz duymaya muhtaçlar. Bu hal karşısında üzüldüm hüzünlendim.

Evet, günlerce açılmayan kapılara şahit oldum. Kimsesiz, yalnız insanlara şahit olmak üzdü beni. Yalnızlığın hüznü ile dillerinin ifade edemediğini hal dili ile ifade edildiğinin bizzat şahidiyim. Sessizlik anlatıyordu her şeyi. Dert tasa, hal dili ile bu kadar net mi anlatılır.

Geçmişte bu kadar vurdumduymazlık bu kadar sessizlik var mıydı, vardı kuşkusuz ancak bu denli yaygın ve çoğunluklu değildi. Komşuluklar, o eski gidip gelmeler azalmış. Kapı ve pencere önlerinden seslenmeler bile bitmek üzere! Küskünlüğü uzun sürmeyen dostluklar, tadında olan çekişme ve kavgalar özlenir olmuş. Bir arada yaşanılan mutlu evlerde kimsesizlik ve sessizlik hüküm sürüyor.

Aynı aile içinde kendini yalnız ve çaresiz hissedenlerin varlığı düşündürücüdür. Herkesin elinde bir telefonla başka dünyaların insanı olmuş, kıyamet kopsa kimsenin haberi olmayacak! Girdikleri sanal dünyada olta hangi karanlık ellerde belli değil. Çocuklarda okuma yok, çalışma yok. Böyle bir gençliğin varlığı ülkemizin geleceği adına düşündürücüdür!

Değerler ve inanç bağı kopunca gönül bağı da kopuyor. Ruhla beden ilişkisi gibi cevher çuruhdan ayrılıyor sanki.Ruhu olmayan bedene canlı diyebilir misiniz, hayır.

Dayanışma ve yardımlaşmanın azalmasıyla sevinç ve mutluluklar azalıyor. Psikolojik sorunların artmasını buna bağlıyorum. Sonuç, toplumsal çözülme ve çaresizliktir. Buraya şu cümlenin uygun düşeceğine inanıyorum; dünyaya ait sahte ve gelip geçici faydanın mutluluğu da gelip geçicidir. Olan bu. Bazı evlerde ise lüksün ve maddiyatın getirdiği ukalalıkların olduğu da bir gerçek.

Anlayacağınız…

Popüler kültür olanca ısrarı ve şirretliği ile değerlerimize, inancımıza ve kültürümüze saldırmaya devam ediyor. Kayıplarımız ve hasar büyük. Bazı insanlar samimiyetle samimiyetsizlik arasında gidip geliyor. Arafta kalanlarımız var. İyilikle kötülük arasında bir yerde. Kadir kıymet bilmenin, vefanın yerini vefasızlık almış!

Yeni nesil yaşamını anlamamak ve anlaşılmamak üzerine kurmuş. İçine kapalı, kendi dünyasında sorunlu bir nesil! Kurban, kendisine biçilmiş rolleri oynadıkça manen tükenmişlik örneği gösterdiğinin farkında olmaz. Maalesef gençliğin hali bu!

Ancak çok geç kalınmış sayılmaz. İyiler iyinin kıymetini bilir, kötüler de kötünün. İyilik sadece kötülükten sakınmak değil, hak ve hakikatin mücadelesini vermek, kötülüğe engel olmaktır. Gücün yetmiyorsa dua et, bu da iyiliktir.

İnancımızın ve imanın çatısı altında bir araya gelebilirsek hastalık tedavi edilebilir. İyilik insanı olursan sonuç alınır. Çünkü Allah’a dayananların yakıldığı görülmemiştir. Kul kıymet bilmezse Allah bilir.

Bayramdan son not, Araştırma ve Kültür Vakfı &SEKAM (Sosyal, Ekonomik, Kültürel Araştırmalar Merkezi) bayramlaşmasına katıldım. Prof. Dr. Burhaneddin Can’ı dinledik. Müstefit oldum. SEKAM, önemli araştırmalara imza atıyor. Türkiye’nin değer merkezli bir toplum haline gelmesine, değerler etrafında bütünleşmiş bir toplumsal yapının oluşmasına katkıda bulunmayı kendine amaç edinmiş. Rabbim gayretlerini bereketlendirsin.