Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

30 Nisan 2022

Bir anjiyo hikâyesi

Geçen cumartesi akşamı göğsüme bir ağrı girdi. Hafif değil, neredeyse beni devirecek kadar güçlüydü. İftardan sonra girdiğim İlahiyat Fakültesi Camii’nde akşamın farzını çok zor kılabildim. Kendimi dışarı atıp derin derin nefes alarak göğsümü rahatlatmaya çalıştım.

En yakınımda Üsküdar Devlet Hastanesi vardı. Acil servisten girdiğimde ortalık sakindi. Hemen EKG ve kan testleri yapıldı. Gece yarısı hafif bir kalp krizi geçirdiğim anlaşılmıştı. Kendi aralarında konuşan acil servisin iki genç doktoru “Bu akşam bütün kalp krizleri de bize denk geldi” diyorlardı. Gerçekten o gün evrende nasıl bir sinyal yayılmışsa kalp krizlerindebelirgin bir artışolmuştu.

Beni ambulansla yakındaki Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk ettiler. Burası kendi alanında uzmanlaşmış, Türkiye’nin önde gelen kalp hastanelerinden biriydi. Kuruluşu eskiydi ama 22 katlı yeni binasıyla asıl atılımını 2000’li yılların başında yapmıştı.

***

24 saat çalışan acil servise girince daha kimliğimi bile sormadan beni ambulanstan alıp anında bilgisayarlı Eko kardiyografi cihazıyla kontrol ederek teşhis koydular. Kalbinizin atışını, damarlarda tıkanma olup olmadığını ekranda görebiliyorlar, siz de görüyorsunuz.

Durum acil ise gelen hasta 20 dakikada anjiyo veya ameliyata alınabiliyor. Bu konuda Sağlık Bakanlığı son dönemde ciddi yatırımlar yapmış, bu hız Türk tıbbı açısından çok büyük bir başarı. Benim durumum o kadar acil değildi. O gece yatırdılar, Pazar günü iki kişilik odadaydım. Pazartesi vizite gelen doktor Salı günü anjiyo yapılacağını söyledi.

Anjiyo işlemi topu topu yarım saat sürdü. Kasıktan girip kalp damarlarına ulaşıyor, tıkalı damarı açıp tekrar büzüşmesin diye içine bir stent takıyorlar. Odayı paylaştığım Mehmet Amcagözyaşları içinde girdiği anjiyodan iki stentleçıktı, bana tek stent takıldı. Allah’tan damar fazla tıkalı değilmiş. Ertesi gün de taburcu ettiler.

Görevli sağlık personeli çok düzenli, titiz ve özverili şekilde arı gibi çalışıyordu. Diğer şekilde o kadar hasta ile uğraşmak hiç de kolay değil. Sabah bir görevli gelip çarşaf, nevresim ve ek yastık talebi varsa karşılıyor. Üç öğün hasta için ayrı, refakatçi için yemek ayrı çıkıyor.

***

Benin anjiyomu genç bir hekim, Dr. Erkan Kahraman yaptı. Çevresindeki ekibin dikkatli ve titiz çalışması dikkatimden kaçmadı. Genç yaşta uzmanlaşmaları büyük başarı... Avrupa’nın dört bir yanından sağlık hizmeti için ülkemizin tercih edilmesi boşuna değil.

Sağlık personeli ile ne kadar iftihar etsek azdır. Bayram öncesi bizim için en büyük müjde Covid salgınını geride bırakmak oldu. Maskelerden kurtulduk. Dünyayı kasıp kavuran bu salgında bizi canları pahasına tedavi eden doktorlar ve sağlık çalışanları en büyük sınavı verdiler; adeta insanlığın yüz akı oldular.

Hastanede ikenSiyamiErsek’in tarihçesini ve hastane ile ilgili şikâyetleri okudum. Böyle büyük hastanelerde bir basın halkla ilişkiler bölümü olması şart. Hastaneye gelenler tedaviden önce sıcak ilgi ve saygı bekliyorlar. Özel hastanelerin tek farkı da bu tür bölümlerinin olması. Aynı sağlık hizmetini veriyorlar ama kendilerini iyi anlatıyorlar.

Ramazan’da ömrüme nokta koymayıp beni bayrama ulaştıran Rabbime şükrediyor; doktorlar ve sağlık personeline şükranlarımı sunuyorum. Sağlık ve afiyet dileklerimle hepinizin bayramını tebrik ediyorum.