Dolar (USD)
32.48
Euro (EUR)
34.87
Gram Altın
2431.90
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

05 Nisan 2022

Bir İslam estetiği Ramazan…

Bütün yönleriyle, bütün boyutlarıyla kusursuz bir mevsimdeyiz. Kalplerdeki o saadeti hangi kelime anlatabilecek, bunu ancak kalpler idrak edebilecek. Bu mevsimde adeta büyüleniyoruz desek yeri, ancak o ‘büyü’ kelimesi yersiz, adeta yeşeriyoruz, kana kana sulanan bir toprağın, mümbit bir toprağın doğum yapmaya acele etmesi gibi yeşeriyor kalpler. Kalpsizlik çağında, Ramazan bir kalbimiz olduğunu anımsatıyor, hatırlatıyor, bildiriyor. Bu ay, her zamankinden daha çok, kalbin harekete geçtiği bir demdir. Kalp ve insan ilişkisinin çok boyutlu kendisini hissettirdiği bir eşsiz bir meltemdir bu ay. Bu ay İslam’ın mana üstü bir teşebbüsle kendisini insana ve insanın ruhuna nakşettiği bir gelinciktir. Bu ay, çürümüşlüğü alenen ifşa olan dünyanın ikbaline can suyudur, mü’minin de adeta düğün gecesidir bu ay. Rabbiyle bir başka hemhâl olan, Rabbiyle bir başka temaşa olan, İlahıyla bambaşka bir boyutta temas eden mü’min zikir, şükür ve fikir katmanından haber alan, haberdar edilen o ay… Bu ay fizik-metafizik bütünleşmesinden mana âlemine müteşebbis olan Müslümanın murada erişme ayıdır.

Niyetiyle, sahuru-orucuyla, iftarı-teravihiyle, kıraatıyla-tefekkürüyle, selamı-salatıyla kusursuz bir senfonidir bu ay. Paylaşmanın enginliğine bu ayda bir başka erer insan ve Müslüman. Empati zirve yapar bu ayda, bu yüzdendir sempati İslam’a yaraşır. Komşusunu anlar insan, fakiri anlar ve darda olanı; ama en çok insan kendini arar ve anlar bu ayda. Bu ay, aylardan Ramazan. İlahi makam ve sonsuz ikram. Bu şiirsel iklimdir bizi ebedi refaha ve felaha ulaştıracak, kavuşturacak olan.

Aşka ehliyet bu ayda alınır, mâşuka aşkın ilanı bu aya bir başka yakışır. Bir tül gibi günahlarımızı örten bu aya sığınmalı, en çok aylardan bu ayı sevmeli, annenin evladına merhameti gibi, bu ayda merhamet ete kemiğe bürünür, bir başka bürünür. Cennet tasvirini anneler bu ayda evlatlarına bir başka yapar, çocuklar bir başka tasavvur eder cennet yüzlü annelerini; çünkü merhametten doğar her güzel hâl. Bu hâl Ramazan.

Kendimizi bu ayda bulabiliriz ancak bihakkın. Ebediyet giysisini örmeliyiz ömrümüze bu ayda. Bu Ramazan. Tam bir tefekkür vahası. Gidişimizin akıbeti bu ayda sorgulanır ve ancak bu ayda hakkıyla hak anlaşılır. Bedenin açlığı ruhun gıdasıyla ancak bu mevsimin melteminde giderilebilir. İnsan, kendinin keşfine bu ayda başlasa yeridir, kendinin fethi insana bu ayda nasip olabilir. Her günü ayrı bir ayet, her demi ayrı bir kifayet, Ramazan her boyutuyla kalplerde yeşeren keyfiyet.

Kalplerde tomurcuk açtıracak, hâneler saadet kaplayacak, Ramazan, bir İslam estetiği.