Dolar (USD)
32.53
Euro (EUR)
34.92
Gram Altın
2439.35
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

27 Ağustos 2021

Bir tür intihar bu…

Bugün çoğu kimse yaşadığı hayattan hiç de memnun değil. Karşı koyma direncini yitirdiğinden olsa gerek kötülüğe karşı koymuyor.

Toplumda bir huzursuzluktur yaşanıyor. Ne ana baba evladından ne de evlat ana babasından memnun değil. Yani o eski özlediğimiz sıcak ilişkiler yok gibi. Zaten kolu komşuluk çoktan bitti. İlişkiler daha zincirin ilk halkasından kopuyor.

Kişi kalben kendine benzeyenlerde ve dostlarıyla huzur buluyor. Bugünse çıkarı yoksa kardeş kardeşe iyi gelmiyor kırk yabancı gibi davranıyor. Toplumda bir tür av ve avcı ilişkisi yaşanıyor. Kim av, kim avcı kendini belli etmiyor. Tuzağa düşünce öğreniyorsun. Gün geliyor tuzak kuran da kendi kurduğu kapana yakalanıyor. Tek çaremiz Allah’tır ancak sen O’na gitmezsen dertlerine çare bulamazsın.

Bir başka konu ‘edep’ meselesi…

Hz. Mevlana der ki, “Ademoğlunda edep bulunmazsa; o adem değildir.” Bu cümlenin özeti, insanı hayvanlardan ayıran hayâ ve ar damarıdır. Ar damarın çatlamış ise hayvandan daha aşağı oluyorsun! Özetle, kişiye ruh veren hayâsı ve edebidir. Edepsizlik hayvanidir, edep ise imanın gereğidir ve yokluğunda insan olma vasfını yitiriyorsun.

Toplumun hal-i pürmelali ortada. Edep ve hayâ bitmiş! Cadde ve sokaklar üryan görüntülerden geçilmiyor. Sevmeler ve sevişmeler uluorta yapılıyor. Kesin, bir toplumun başına gelen bela ve musibetler edep ve hayâsını kaybedince başlıyor. Nerdeyse kıyamet koptu kopacak!

Allah Resulü (sav) buyurdular: “İlk peygamberlerden itibaren halkın hatırında kalan bir söz vardır: Utanmadıktan sonra dilediğini yap!” (Buhârî, Enbiyâ 54, Edeb 78.) Bunun anlamı hayâ duygusundan yoksun kişi her fenalığı yapar. Bu yüzden dünya kasıp kavruluyor. Bu nedenle toplumsal buhranlarda artış var. Her yangının az çok çaresi var ancak bozulan kalbin tamiri zor ve uzun zaman alıyor.

Bozuk para gibi harcanan bir başka değer aşk

Ne yazık ki nikâhsız yaşam ve sapık ilişkiler özendirilip masumlaştırıldı. Kurulan tezgâhlarla namuslar kirletiliyor ve birçok kadın kendi elleriyle hayatına son veriyor, doğurmak zorunda kalanlar ise şehvetli elleriyle öldürüyorlar bebeklerini! Geçen günlerde ekranlarda çöp kutusuna atılan bebeğin görüntülerini izlerken insanlığımdan utandım. Oscar Wilde’nin tespiti çok doğru:

“Kimi gençken öldürür sevdiğini

Kimi yaşlıyken.

Şehvetli ellerle boğar kimi

Kimi altından ellerle

Merhametli kişi bıçak kullanır

Çünkü bıçakla ölen çabuk soğur.”

İslam’ın kesin emridir; her türlü nikâhsız yaşamı ve ilişkiyi zina olarak kabul etmiştir. Rüzgâr ekince fırtına biçiyorsun. Fırtına her yeri kasıp kavuruyor ancak umutsuz değiliz. Bir şartla tabi, terbiye ilk önce ana kucağında ve ailede başlıyor; ahlaklı ve edepli nesiller yetiştirmekle her şey düzelecektir.

Dünyanın merhametten, nezaket ve edepten nasibini almış güzel insanlara çok ihtiyacı var.

Lokman Yıldırım