Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

16 Nisan 2022

Bu savaş bitmez

Rusya’nın iki futbol sahası uzunluğundaki “Moskova”isimli füze kruvazörü geçen yılyaz aylarında Türk boğazlarından geçerek Karadeniz’e açılmıştı. Aynı gemi, Rusya’nın Kırım’a el koyduğu operasyondada bayrak gemisi olarak kullanılmıştı. Ukrayna, kendi ürettiği Neptün füzeleri ile nokta atışı yaparak bu dev füze kruvazörünü savaş dışı bıraktı.

Ukraynalılar Moskova gemisini batırmak için akıllıca bir taktik uyguladı. S300 füzelerine sahip 12 bin tonluk dev geminin yakınında İHA uçurarak, 510 kişilik mürettebatın dikkatini dağıtıp, bir tonluk Neptün füzesi ile Moskova’yı berhava ettiler. Rusya,generalleri gibi amiral gemisini de kaybetti.

Savaşta Rus saldırganlığına karşı Ukraynalılar akıllıca bir strateji izliyor. Rus generallerin telefonlarını dinleyip yerlerini tespit ederek nokta atışı ile yok ediyorlar. Rusların ikmal hatlarını ve yakıt sevkiyatını TB2’lerle vurarak askerleri gıdasız,araçları yakıtsız bırakıyorlar. Aç kalan Rus askerlerinin zehirli kekleri yiyerek ölmesi bile Rusya açısından bir utanç göstergesidir.

***

Türkiye’nin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın barış çabalarına rağmen Rusya – Ukrayna Savaşı, kısa sürede bitecek gibi durmuyor. Rusya,Donbas bölgesine yığsa da bu savaşı kazanma şansı yok. Zaten çekildikleri şehirler öldürülen sivillerin yanı sıra adeta birer tank ve zırhlı araç mezarlığına dönmüş durumda.

Joe Biden, ileri bir hamle yaparak şimdiye kadar savaş suçu işlemekle itham ettiği Putin’i artık “soykırım” yapmakla suçluyor. Pentagon da bu ithamın arkasında…Buça’da ve Rusya’nın çekildiği diğer Ukrayna şehirlerindeki sivil katliamlar yakın zamanda iki devletinateşkes imzalama ihtimalini ortadan kaldırdı.

ABD ve Avrupa ülkeleri direnmeleri için Ukrayna’ya eski Rus silahlarını vermenin ötesine geçerek ileri teknoloji ürünü yeni topçu sistemleri, tank, zırhlı araç ve helikopter vermeye başladılar. Bunlar yeni ve çok etkili askeri sistemler. Yeni radar sistemleri ile Harpoon füzeleri ise Rusya’nın korkulu rüyası olacak silahlar.

***

Rusya – Ukrayna Savaşı, NATO’nun en güçlü ikinci ordusuna sahip Türkiye’nin önemini kat be kat artırdı. Adeta savunmasız durumdaki Avrupa ülkeleri artık Türkiye diyorlar da başka bir şey demiyorlar. Yunanistan Savunma Bakanı bile Türkiye aleyhine konuşmayı bıraktı. Tarafsız durumdaki Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üye olmak istemeleri, dünyada bir değişimin göstergesi…

Son üç ayda Türkiye,Almanya ve Fransa seviyesinde yabancı yatırım aldı. Pandeminin sonuna gelindi, maskelerin atılmasına az kaldı. Türkiye şimdi ciddi bir turizm sezonuna hazırlanıyor. Yeni doğalgaz tedarik hatları ile de ülkemizin jeopolitik önemini katlanacak.

İki ırkdaş ve dindaş ülkenin savaşı artık NATO – Rusya çatışmasına döndü. Sadece Ruslara karşı ön planda vekil olarak Ukraynalılar savaşıyor. 2014’ten beri ateşin sönmediği Donbas, savaşın kördüğüm noktası olacak. Batının amacı Rusya’yı çökertmek. Görünen o ki Rusya’nın her yıl 9 Mayıs’ta kutladığı zafer bayramı bu kez matem törenine dönüşecek.