Dolar (USD)
32.54
Euro (EUR)
34.80
Gram Altın
2426.73
BIST 100
9694.72
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

29 Ocak 2023

Bugün lahmacun günümüzdür

Sen git Siyasal bilgiler fakültesini bitir ve mezun olduktan sonra lahmacun işi ile uğraş. Hem de İstanbul'un en büyük meydanında… O zaman Urfa'yı, Urfa’da çok sevdiğin Arap Meydanı, Kara Meydanı, Haşimiye ve Haleplibahçe'deki lahmacunları niye terk ettin. Yok eğer bugün lahmacun günü ilan ettiysen dünü hangi gün ilan ettin? Yarını hangi gün ilan edeceksin? Senin “Dünya Lahmacun Günün” olacak mı mesela. Anneler Günü, Bir Mayıs İşçi Bayramı -Emekçi Dayanışma Bayramı gibi…

Bugün lahmacun günümüz diyerek siyasal bir mesaj mı vermek istiyorsun. Siyasal da okuduğuna göre siyasal mesajların da var senin. Altılı masaya, iktidara, küçük olsun benim olsun diyen partilere bir mesaj mıdır? “Bugün Lahmacun Günü”

Bugün lahmacun günümüzdür diyerek İbrahim Tatlıses'e de mi meydan okuyorsun. Yoksa onun lahmacunları iyi değil, benim lahmacunlarım iyidir, böyle bir mesajın mı var? Lahmacun bir yana İbrahim Tatlıses, "Te go çı mı go çı.” mesajıyla Cumhurbaşkanımız nereye biz de oraya, dedi. Ve Urfa'daki bütün lahmacuncular onu alkışladılar. Bir tek Mame alkışlamadı. Kuşçu pazarındaki Mame. Orada bir lahmacun dükkânı açmış. Hem kuşçu hem de lahmacuncu, daha doğrusu fırıncı.

Bugün lahmacun günümüzdür. Ne dünü ne de yarını unutalım. Usta kalem Hüseyin Akın geçenlerde yazmıştı. Kaç yıldır yazıyorum, ne bir evim ne de arabam var, diyor. Sahi ustam lahmacuncu olarak senin araban ve evin var mı?

Bugün lahmacun günümüzdür diyerek Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin ders notlarını mı hatırlatmaya çalışıyorsun. Orada lahmacun siyaseti yapıldı mı? Mecliste çiğ köfte yapıldığını duymuştum da lahmacun da yapılıyor mu bilmiyorum.

Bugün lahmacun günümüzdür. Bende bugün sana beş yıl önce yazdığım bir yazımı gönderiyorum. Beş yıl önce göndermeliydim. Yazmıştım ama göndermeye üşenmişim. Bilmiyorum, o zamanlarda lahmacun günlerin var mıydı? Ya da "Lolaz Günü" Çiğköfte günleri de mi yapıyordun. Kebaba, ciğere gelen zamlarla birlikte Aşağı çarşıda bu günlerde "Lolaz Günleri” yapılıyor…

Bugün lahmacun günümüzdür, sözü bana en çok kadınların çarşamba günlerini "Çamaşır Günü" ilan etmelerini hatırlattı ustam. Beykapısı oralarda Karakoyun Deresi; bağlara, bahçelere uğramadan çamaşırcı kadınlara uğrardı eskiden. Lahmacun günü gibi kadınların bahçelere gitme günleri de vardı. Üç beş ev birleşip kadınlı çocuklu bahçelere giderdi. Çapıt Top romanının yazarı Fuat Kürkçüoğlu üstadımız bunu kitabında Urfa ağzıyla nefis bir şekilde anlatır.

Bugün lahmacun günümüzdür. İnşallah öyle olsun. Taçkıran (Koronavirüs) günlerinde Taçkıran Mame’nin taklacı kuşlarını uçurtma günü aklıma geldi. Ne işe ne de Kuşçu Pazarına giden Mame'nin yaptığı tek iş güvercinlerini uçurtmaktı o zamanlar. Mame'nin o zamanlar sloganı "Artık Kuşlarını Uçur" sözüydü. Bu sözü ben ona söylemiştim. Şair Adem Turan'dan mülhemle… İşe gitmeyen Mame, arkadaşlarıyla whatsap grubu kurmuş, her hafta aynı gün aynı saatte Eyyubiye'de, Süleymaniye'de, Haşimiye'de evin damına çıkıp kuşlarını uçuran kuşçu arkadaşlarıyla gökyüzünü selamlıyordu.