Dolar (USD)
32.54
Euro (EUR)
34.87
Gram Altın
2439.28
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

12 Temmuz 2022

Devlet sahada, İmamoğlu yine tatilde!..

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na CHP’den Ekrem İmamoğlu aday gösterildi. Oy sayımlarında yapılan katakulli sonucu seçim iptal edildi. 23 Haziran’da yapılması kararlaştırılan seçim sürecinde İmamoğlu her fırsatta, Mağdurum ben mağdurum Mağdurum da mağdurum!.. söylemiyle yurttaşları kendisine inandırdı. Bu kadîm toprakların insanı kim olursa olsun mağdurum diyene sırtını asla dönmez, bir şans verirdi. Verdi de. Hem de rakibine karşısında ezici bir fark attırarak. İstanbul’da şans tam 25 yıl sonra İmamoğlu’na güldü.

*

Mega şehir İstanbul’un üzerinde durulması gereken kırmızı kodlu 3 önemli problemi vardı. Terör, iklim değişikliği ile ortaya çıkan doğal felaketler ve iç savaşlardan dolayı maruz kalınan göç dalgası.

Başkan İmamoğlu’nun mazbatasını alıp ikinci kez koltuğuna oturmasından kısa bir süre sonra 17 Ağustos’ta İstanbul’da bir doğal felâket yaşandı. Ağustos ayında İstanbul’da hava sıcaklığı 34 derecelerde seyrederken, âni bir düşüşle âdeta felakete dönüştü. Fırtına ve sağanakla birlikte Fatih bölgesine 114 kilogram yağış düştü. Üzerinden tam 20 yıl geçen Asrın Felaketi 1999 Marmara Depremi’nde hayatını kaybeden 18 bin 373 kişiyi yâd ederken, İstanbul farklı bir doğal felaketin habercisi selle sarsıldı. Eminönü alt geçidi ve Kapalıçarşı’yı su bastı.

Vatandaşlar yaralarının sarılmasını beklerken, çiçeği burnundaki başkan Bodrum’a tatile çıkmıştı. Sosyal medya üzerinden Nerede bu başkan?.. sorularının yoğunlaşması üzerine İmamoğlu Bodrum’daki tatilini yarıda kesip, yurttaşlarının derdini dinlemek için sahaya indi. Esnafın Neredesiniz?.. sitemleri arasında incelemelerde bulunduktan sonra tekrar Bodrum’un yolunu tuttu. Eminönü’ndeki halk alt geçitte, başkan İmamoğlu ise Bodrum açıklarında yüzmeye devam etti!.. Seçmenler İmamoğlu için tatilini yarıda kesmişti, lâkin başkan tatil keyfinden taviz vermedi.

BAŞKAN İMAMOĞLU TATİLDE!.. VARAN BİR

***

Aradan aylar geçti... Başkan İmamoğlu, 24 Ocak 2020 Cuma günü akşam saatlerinde Elazığ’ın Sivrice ilçesinde meydana gelen ve Malatya’nın Doğanyol’unu da yıkıma uğratan 6.8 şiddetindeki depremin ardından bölgeyi ziyaret etti. Sonra büyük bir yıkımın yaşandığı ve 41 canın hayatını kaybettiği bölge insanını mâtemleriyle başbaşa bırakarak sırra kadem bastı.

Millette yine bir merak!.. Nerede bu başkan?.. diye soranların çoğalması üzerine twitter hesabı üzerinden trend topic olacak, medyayı sallayacak bir paylaşımda bulundu: Yarıyıl tatili nedeniyle çocuklarım ve eşim ile birlikte dünya güzeli Erzurum’u hissetmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Ülkemizin her köşesi başka bir değer, başka bir cennet. Türkiye kavganın değil sevginin merkezi olmalı.

Meğer Başkan bu kez de Palandöken’de kayak keyfi yapıyormuş!..

Memlekette bir felaket olduğunda ara ki, İmamoğlu’nu bulasın!..

*

Hadi birinci tatil tesadüf!...

İkincisine ne demeli!..

İstanbul için artık zaman kaybetme vaktimiz bitti. Hiçbir lüksümüz yok, gece gündüz çalışmamız lâzım...” sözünüze rağmen bu kaçıncı tatil başkan?...

Memlekette bu kadar problem varken, millet zora düşüp gözler sizi ararken hep tatildesiniz!..

Sayın İmamoğlu ne olur şu tatillerinizi hep böyle felaketlerin zirve yaptığı günlere denk getirmeyin artık!.. Adınız “tatilci başkana çıkmadan gelin yol yakınken bu huyunuzdan vazgeçin!..

Memleketin her yeri beşik gibi sallanıyor!.. İstanbul diken üstünde!.. Elazığ’ı, Malatya’yı gidip gördünüz!.. Deprem Türkiye’nin gerçeği; fakat en çok da İstanbul’un!.. Şehremini olarak 16 milyon insanın canı size emanet!.. Allah korusun, yarın İstanbul’da büyük bir deprem yaşansa sizi nerede bulacağız?..

Derdimizi kimi anlatacağız?..

Yaralarımızı kim saracak?..

Bu şartlarda her şey nasıl güzel olacak!?..

BAŞKAN İMAMOĞLU TATİLDE!.. VARAN İKİ...

***

24 Ocak 2022’de kara kış yüzünden D-100 (E-5) TEM Otoyolu’nda, Kuzey Marmara Otoyolu’nda Mahmutbey Gişeler’inde, Hadımköy’de, İstanbul Havalimanı yakınlarındaki yollarda mahsur kalarak perişan olurken, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Sarıyer'de bir balıkçıda İngiltere Büyükelçisi Dominick Chilcott ile balık keyfi yaparken yakalanmıştı!.. İmamoğlu yağmur felaketinde tatil, deprem felaketinde kayak, koordinasyon zafiyeti yüzünden rahmetten felakete dönüşen kar yağışında ise balık keyfi yaparak, en zor zamanlarda bile hayattan keyif alınabileceğini dosta düşmana gösterdi, göstermeye devam ediyor!..

BAŞKAN İMAMOĞLU BALIK KEYFİNDE!.. VARAN ÜÇ...

***

Meteoroloji Genel Müdürlüğü günler öncesinden çok sayıda il için kuvvetli sağanak yağmur uyarısında bulunurken, AFAD İstanbullulara uyarı mesajı gönderirken, AKOM “turuncu uyarı”ya geçti.

Yani “Perşembe’nin Gelişi Çarşamba’dan belli”ydi!.. Ve beklenen sağanak yurdun birçok kesiminde olduğu gibi 10 Temmuz Pazar gecesi İstanbul’da etkisini çakan şimşek ve gök gürültüsüyle göstermeye başladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu sabahın erken saatlerinde Esenyurt’ta meydana gelen sel felaketini yerinde incelemek için bölgeye gelirken, Vali Ali Yerlikaya Konya Selçuklu’daki programını yarıda kesip İstanbul’a geldi.

Saatler ilerledikçe özellikle Esenyurt, Başakşehir, Büyükçekmece, Avcılar, Beylikdüzü, Sarıyer ve Beykoz’daki felaketin bilançosu ortaya çıkmaya başladı. Geceden başlayan ve gün boyunca kesintisiz devam eden sağanak yağış sonucu 134 konut, 15 işyeri, üç fabrika, bir dernek binası ve bir cami sular altında kaldı. Sel sularının içinde yüzen araçlar yüzünden trafik felç oldu.

*

16 milyon İstanbullunun gözü yine, her felakette olduğu gibi İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu aradı. Neredesin İmamoğlu?!.. Adam yok!.. Sanki yer yarıldı, içine girdi!.. Sonra Bodrum’dan (Yanlış anlamayın!.. Selin bastığı evlerin bodrumundan değil!.. Muğla’nın Bodrum’undan) attığı, pardon, pardon Bodrum’dan değil, Fethiye’den attığı, “İl dışındayım. Takipteyim...” tweetiyle açığa çıktı. Devlet bütün imkânlarıyla felaketin yaşandığı sahada, İmamoğlu yine tatilde!..

Oysa özellikle sel felaketinin zarar açtığı bölgede 2 yıl önce vuku bulan Haramidere taşkını sonrası bölgede incelemede bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu incelemelerde bulunarak, derinin ıslahı sözünü vermişti. Şayet İmamoğlu verdiği sözü yerine getirmiş olsaydı, yaşanan olumsuzluklar bu boyutta olmayacaktı.

Felaket anlarında hep tatilde görmeye alıştığımız İmamoğlu’nun pes dedirtecek gamsızlığının yanında, tek tesellimiz yaşanan bu felaketin ardından bir can kaybının olmaması.

BAŞKAN İMAMOĞLU TATİLDE!.. VARAN DÖRT...

***

Başkan İmamoğlu yaptığı hatalar karşısında kendisini eleştirenlere tepeden bakmayı âdet haline getirmiş birisi olarak, “Vız gelir tırıs gider. Hiç umurumda değil...” der mi?.. Der.

Sayın İmamoğlu, İBB koltuğuna oturalı 3 yılı bitmiş, 4’ten gün almışsınız. Bu sürede bir arpa boyu yol kat edemediğiniz gibi, borç üstüne borç yapmışsınız.

Her şey güzel olacak”ın tevili bu mudur!...

Sayın İmamoğlu, 25 yıl sonra size gülen şansı ve emanet edilen makamı heba ettiniz, etmeye de devam ediyorsunuz. Trafikte çekilen çile, sık sık arızalanan ve yanan otobüsler, Haliç’teki koku, beton tarlasına dönen semtler, ruhları hasta eden gürültü kirliliği, düzensiz nüfus yoğunluğu, suç artışı ve felaketler her geçen gün artıyor. Unutmayalım ki, “bazı insanlar makamını yüceltir, bazı insanları ise makamları”. Görülen o ki, siz makamın yücelttiği insanlar düsturunu seçtiniz. Bunda ısrar ederseniz gün gelir sizi bulunduğunuz makama çıkaranlar indiriverir.

Siz ne dersiniz, ne düşünürsünüz bilmeyiz, fakat ortada ötelenemeyecek bir gerçek var; “İstanbul’un bir gün bile kaybetmeye tahammülü yok”.