Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.55
Gram Altın
2496.53
BIST 100
9548.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 May 2023

Dilleri kirli, halleri fena

Seçimin ilk turu sonrasında bir sokak röportajı. Yer Kadıköy. Sunucu seçmen eğilimlerini öğrenmeye yönelik mikrofonu gençlere uzatıyor.

Farklı görüşleri olacak, ülke meseleleri ile yakından ilgileniyorlar diye seviniyorum. Ancak bir süre sonra yanıldığımı anlıyorum. Toplumsal değerlere aykırı söylem ve yaşam tarzları var.

En doğru yanları CHP’li olduklarını söylemeleriydi. Çok kızgın, kin ve öfke doluydular. Erdoğan’ın adının geçmesine bile tahammülleri yoktu. Asıl suç bu gençleri nefret duygusuyla kodlayanlarda.

Sosyolojik gerçekliktir, kişi yetiştiği ortamın kodlarını alıyor. Yani kişilerin seviyesini yetiştiği ortam, birlikte yürüdüğü insanlar ve içinde bulundu yapılar belirliyor.

Kullanılan nefret dili ve ötekileştirici tavır, CHP’de bir kesimin HDP’den hiç bir farkı olmadığı görüşümüzü bir kez daha haklı çıkarmış oldu.

Siyasal fanatizm böyle bir şey, kutuplaştırıyor. Kendilerinden olmayanları düşman gibi görüyorlar. Erdoğan ise mutlak yenilmesi gereken baş düşman! Yirmi yıldır biriken kin ve öfkenin nedeni bu.

Bir yangın varsa önce yakındakileri, sonra da uzak duranları ve müdahalede bulunmayanları yakar.

Bu manada, gerçeği görmeyen, yanlış yapanlardan ülkemiz adına sorumluyuz. Çaba gösterilirse de düzeleceklerine inanıyoruz. Yani bigane kalamayız. Bütün kesimleriyle birlik ve beraberliğin ülkemiz adına rahmet olduğuna inanıyoruz.

Tekrar sokak röportajına dönecek olursak giyim ve kuşam tarzları, döğmeleri, jest ve mimikleriyle gençlerin bu ülkenin değerleriyle hiç alakası yoktu. Çok üzüldüm!

Röportajdan cümleler…

“Ya, ben istediğim gibi içmek istiyorum. Kılıçdaroğlu’nu destekliyorum.”

Bayanlardan biri, “Ben istediğim saatte eve gitmek istiyorum” diyordu. Dikkat ettim saat gecenin üç buçuğuydu.

Üzerinde LGBT renkleri olan biri: “Ben özgür değilim” demez mi, güldüm.

Kılıçdaroğlu’nun seçimi kazandığını ancak oylarının çalındığından dem vurup durdular. Buraya, ‘Yavuz hırsız ev sahibini bastırır’ cümlesini not düşelim.

Cadde ve sokaklarda, metrolarda, uluorta her yerde sevişiyorlar, içiyorlar, çıplak dolaşıyorlar. Her türlü edepsizlik ve ahlaksızlığın bini bir para yine de ‘özgür’ değiliz diyebiliyorlar. Bu, sağlıklı bir insanın ruh hali değil.

Kötülük iyiliğin, ahlak ve hayanın düşmanıdır. Kurşunun adres sormadığı gibi kötülük adres sormaz. Ülkesinin ve çocuklarının geleceğini düşünenler kötülüğe engel olmalı.

‘Dindarlar evde örtündüğünde, namazını evde kıldığında size karışan var mı’ diyorlar. Yer cadde ve sokaklar olunca ‘böyle gezemezsiniz’ diyorlar. Siyaset konuşunca ‘dini siyasete alet etmeyin’ diye karşı çıkıyorlar.

Sizin aykırı kılığınız, milli ve dini değerlerimize karşı tavır ve yaşamınız özgürlük oluyor da, dindar kesimin yaşam tarzı mahalle baskı oluyor öyle mi?

Keşke o gençler, anneleri, babaları ve dedeleri gibi olsaydı diyorum. Onlar gibi yaşasaydılar. ‘Dininin, dilinin, beyninin, ilminin, ırzının, davacısı gençler’ olsalardı.

Bizim arzumuz, değerlerine ve geçmişine sahip çıkan, geleceğini bu yönde inşa eden bir nesildir. Bunun için çaba göstermeliyiz.

Yeni dönemde Sayın Erdoğan’ın bu nesil için daha çok çaba göstereceğine inanıyoruz.