Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.88
Gram Altın
2299.97
BIST 100
8978.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

07 Temmuz 2020

Dinmeyen Sızı Sivas Mağdurları

Bundan tam 27 yıl önce Sivas'ta meydana gelen olaylar sonunda, Madımak Oteli'nde 33 konuk, 2 otel görevlisi ve 2 gösterici hayatını kaybetti. Şehirde 2 gün sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Olaylardan sorumlu tutularak yargılananlardan 33 kişi idam (ağırlaştırılmış müebbed), 4 sanık önce idam cezasına mahkum edildi, olay tarihinde 18 yaşını doldurmadıkları gerekçesiyle, cezaları 20 yıl hapse çevrildi. Bir sanığın idam cezası, akli dengesi bozuk olması nedeniyle 15 yıla indirildi. 9 kişi yedişer buçuk yıl, 1 sanık 5 yıl ağır hapisle cezalandırıldı.

Bu arada mahkemenin daha doğrusu Yargıtay'ın, ölen 37 kişi karşılığında 37 kişiye İDAM cezası vermesine, dikkatinizi çekiyorum. Sanki 'dişe diş, kana kan' mantığı...

Olaylar neden çıktı?

Hint asıllı Salman Rüşdi 1988 yılında 'Şeytan Ayetleri' adıyla, Hz. Muhammed’e indirilen Kuran’a şeytan tarafından putlara övgüler karıştırıldığını iddia ettiği, bir roman yayınladı. Kitabın İngiltere'de basılmasının ardından, İslam dünyasında tepkiler yükseldi. Hatta İran'da İmam Humeyni Salman Rüşdi hakkında 'idam' fetvası verdi. Kitabın Türkiye'de basılması, Bakanlar Kurulu Kararıyla yasaklandı.

Aziz Nesin tahriki başlıyor

Anadolu insanının kültürüne düşmanlığını ızhar etmek isteyen Aziz Nesin, Şeytan Ayetleri kitabını Türkiye'de yayınlamak istediğini, 11 Mayıs 1993 günkü “Şeytan Ayetleri yayımlanacak” başlıklı yazısıyla duyurdu.

Şenlik Banaz'dan Sivas'a neden alındı?

Her sene BANAZ'da düzenlenen şenlik Sivas'a alınır ve Aziz Nesin davet edilir. Daha önceki yıllarda Banaz'da düzenlenen şenliklerde, hiç bir olay çıkmamıştır.

Kamuoyunda bu haber duyulunca, bir kaç gün önce Sivas'ta Müslüman Kamuoyuna başlıklı bir bildiri dağıtılır. Bildiride “Aziz Nesin Kuran’ın korunmuşluğuna dil uzatmış, Hz. Peygamber (S.A.V)’ın hayatını (haşa) bir genelev ortamına benzetmiştir.” diyerek, etkinliklere katılmamasını isterler. Böyle gergin bir ortamda Aziz Nesin Sivas'a gelir ve etkinlikte yaptığı konuşmada 'dinsiz' olduğunu ,üzerine basa basa söylemesi üzerine, Cuma namazından çıkan halk 'Vali istifa' diyerek; sloganlar atarak, Valiliğe doğru yürüyüşe geçer.

Kalabalık Valilikten sonra, şenliklerin yapıldığı kültür merkezine yönelir. Gerekli tedbirler alınmadığı için merkezin önündeki halk ozanı heykeli parçalanır. Bütün bunlar cereyan ederken, güvenlik güçlerinin müdahale etmemesi dikkat çekicidir. Binlerce kişiden oluşan kalabalık, tedbir alınmadığı için, kültür şenliğine katılan şair, ozan ve yazarların kaldığı Madımak oteline yönelir. Otelin etrafı, binlerce gösteri tarafından kuşatılmıştır.

Sivas Büyük Birlik Partisi (BBP) İl Başkanı Ahmet Yıldız, Madımak oteline gider ve otel içindeki yazarlara: ‘İl başkanıyım, bütün sorumluluk bana ait, lütfen partiye gelin’ dedim. İçlerinden yaşlı bir bayan, ‘Öleceksem de burada öleceğim’ dedi, girdi. Onun peşinden de diğer insanlar girdi. Toplam 35 kişiyi parti binasına götürüp, ağırlar.

Ahmet Yıldız'ın dikkat çektiği bir diğer husus; "Kalabalığı dağıtın uyarılarımıza rağmen, saat 14.00’den 17.00’ye kadar dağıtılamadı. Emniyetin neden kalabalığı dağıtmadığını bilmiyorum. Güçleri mi yetmedi? O insanlara iki tane cop gösterilseydi, kalabalık dağılırdı. Maalesef 17.00’den sonra, işlerinden çıkan buraya doğru yöneldi. Otelin penceresinden birileri bağırıyor, buradan birileri slogan atıyor. Velhasıl göz göre göre saat 14.00’den 17.00’ye kadar bu kalabalık seyredildi orada, bir şekilde dağıtılabilirdi. Burada emniyetin basiretsizliği var. Yangın da zaten 18.00-18.30 gibi oldu. O zamana kadar bu kalabalık dağıtılırdı. Ama maalesef bu provokatörler dağıtılmasına da müsaade etmedi. Maalesef Sivas’ımızda böyle elim bir olayın yaşanmasına sebep oldular."

Dava açılıyor... Ve 'Dişe Diş Kana Kan' gibi bir karar

Kayseri DGM'de açılan dava, güvenlik gerekçesiyle Ankara DGM'ye alındı ve 21 Ekim 1993 Perşembe günü başlandı ve 18 duruşma sonunda 26 Aralık 1994'de karar verildi sanıklardan 26 kişiye 15 yıl ceza verdi. Bu karar Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından bozuldu ve dava tekrar Ankara 1 Nolu DGM'de görüldü ve 33 kişi idam cezası, 4 kişinin idam cezası, yaş küçüklüğü nedeniyle 20 yıl ağır; 9 sanığa 7,5'ar yıl hapis cezası verildi.

İdam Cezası alanlardan birisi de Bülent Düvenci...

Olay günü Sivas DDY Atölyesinde çalışıyor. 17.30 gibi işten evine gelir ve hazırlanıp; babasıyla birlikte çalıştırdıkları otobüs ile Sivas Şehirlerarası Otobüs Terminali’nden, 19.00 gibi ehliyet ruhsatıyla, çıkış yapıp İstanbul'a gider. İstanbul Boğaz köprüsünde trafik cezası alır. İstanbul otogarına giriş çıkış işlemlerini yaptırır; bütün bunların belgelerini mahkemeye sunmasına rağmen; idam cezası almaktan kurtulamıyor.

Müslümanlar için adalet, böyle işliyor...

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan