Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

23 Temmuz 2021

Dünya'ya kötülüğü yapan kim?


Dünya genelinde salgın hastalıklar, açlık ve yokluk, susuzluk giderek artıyor. Ani sel ve su baskınları yaşanıyor. Felaket en son Avrupa’yı vurdu ve Almanya’da yüzlerce insan öldü!

Buzullar eriyor, ormanlar ve toprak hızla tükeniyor. Bütün bunlara sebep insandır. Felaketler insan eliyle geliyor. Göz göre göre dünyayı yok ediyoruz!

Kime sorsanız dünyanın gidişatından memnun değil ancak hırs her şeye zarar veriyor. Allah’tan dileğimiz, insana birbirine karıştırdığı iyilik ile kötülüğü ayırt edecek anlayış vermesidir.

Duamız, İmâm-ı Gazâlî (ra) duasıdır.
"Ey Allah'ım! Günah ağırlığını üzerimizden kaldır, iyilerin yaşayışını bize nasip et. Kötülükler ile aramıza set çek ve bizi onlardan uzaklaştır." Evet bizi duyan ve bize yardım edecek olan makam Allah’tır. Bizi "İşiten ve bilen Allah’tır..." (Hucurat / 1)

Evet, sorumsuz ve hesap vermekten uzak bir hayat yaşanıyor. Hakkın ve hakikatin adamı olmayanlar yanlışın adamı oluyor. Aslında dünyanın geldiği bu kötü durumun özeti bu cümledir.

Hz. Ali’nin nasihatidir:

“Dört şey devam ettikçe din ve dünya ayakta duracaktır.

Zenginler mallarıyla cömertlik ettikçe,

Alimler ilimleriyle amel ettikçe,

Cahiller bilmedikleri bilgilerle kibirlenmedikçe,

İnsanlar (fakirler) dinlerini dünyalarına satmadıkça.”

Hırs arttıkça kanaat azalır. Hasan-ı Basri hazretlerinin nasihatidir:

“Ahireti talep edenin ahretle birlikte dünyayı da elde ettiğini çok gördük. Ama dünyayı talep edip de dünya ile birlikte ahireti elde edeni görmedik.” Sorun şu, hiç ölmeyecekmiş gibi yaşamak ve hiç hesap vermeyecekmiş gibi davranmak azgınlığın sebebidir. Onca cümleyle anlatmaya çalıştığımız şikayetlerin özeti bu cümledir.

- Duanız kabul olmuyorsa sorun kimde, haşa sorun dua makamı mıdır, duası kabul olmayan günahkârın mı?

- Namazınla beklediğin düzelme olmuyorsa, önce kendini düzeltmelisin, namazın düzelecektir. Düzelirsen sende namazla düzeleceksin. İşte o zaman her şey iyi olacaktır.

Gönenli Mehmed Efendi:

“Bir insanın namazı kabul oluyorsa ahlâkı güzelleşirmiş” der.

Bize iyilik yapıldığında iyilik yapmayı, kötülük yapıldığında kötülük yapmamayı başarabilirsek Allah bize yardım eder. Aksi halde Allah’tan yardım beklemeyin çünkü Allah için yapılmayan şey boşuna yapılmış sayılır. Namaz da böyledir, Hacc’da böyledir, dua da böyledir. Allah için değilse boşuna yorulmayın.

İbni Arabî Hz. Derki;

“Kur’an, onu okuyanların kalbine daima sefer etmektedir.” Mesele bu ya. Sefersiz zafer kazanacağını sanıyorsan yanılıyorsun. Sefersiz zafer olmaz çünkü. Dünya gelip geçici duraktır, asıl seferimiz İslam’a olmalıdır. Bil ki, varlığından huzur bulacağın dünyayı inşa etmezsen, huzurun bozulur, tadın tuzun kaçar.

Bütün korkuları gideren Allah’tır. Hz. Musa için denizin yarıldığı gibi, Hz.İbrahim’i ateşin yakmayıp berd-ü selama döndüğü gibi, Hz. Muhammed’in (S.A.V) mağarada bir örümcek ve güvercin ile korunduğu gibi, sen de korunmayı hak edersen Allah seni de koruyacaktır.

Hz. Musa’nın duasıyla istiyoruz; sıkıntılı göğsümüzü sen ferahlat Rabbim…