Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
34.89
Gram Altın
2437.41
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

09 Aralık 2022

Elektrikli araçla sa'y ve tavaf yapılabilir

Gündeme gelen son konulardan birisi de elektrikli araçlarla ibadet şekli. Kâbe ziyareti sırasında yapılan ibadetlerden biri de Safa ve Merve arasındaki Say ibadetidir. Bazı ziyaretçiler bu ibadeti yürüyerek yapmaları gerekirken elektrikli araç kullanmaya başladı. Bu eğilim ise oldukça kalabalık bir kesim tarafından kabul gördü. Binlerce elektrikli araç, iki nokta arasında gidip gelmeye başladı.

Cahillerin tartışması!

O anları kaydeden bir ziyaretçinin sosyal medya paylaşımı ise gündem oldu. İbadetini elektrikli araçlarla yapanlara sosyal medyadan tepki yükselirken görüntüler tartışmalara neden oldu.

Beni mazur görsünler sosyal medyada görüş beyan edip tartışma açanların pek çoğu cahildir. Bilmedikleri konularda hatalı görüşlerini kırık dökük cümlelerle savunup dururlar. İslâm konusunda Müslümanların kâhir çoğunluğu da bilmeden görüş beyan eder. Etmekle de yetinmez. Yerici eleştirilerde bulunur.

Bazılarının cehaletimizi yansıtan bir konu da işte bu Hac’da ve Umre’de Sa’y ibadetinin muhtemelen yaşlı veya hasta bazı kişilerce elektrikli araçlara binilerek yapılmış olmasıdır.

Deve ile tavaf ve sa’y yaptı

Aziz Peygamberimiz 63 yaşlarında vefatından yaklaşık üç ay önce yaptığı Veda Haccı’nda Umresinin Tavaf’ını ve Sa’y’ini devesi üzerinde yaptı. Onun izniyle hasta olan eşi Ümm-ü Seleme de hac tavafını deve üzerinde yaptı. (Müslim Hac 42)

Peygamberimiz yaşlı sayılmazdı. Onun devesi üzerinde Tavaf ve Sa’y yapması ve hasta eşine onay vermesi, hiç şüphesiz buna ihtiyaç duyulacağı içtihadında bulunması sebebiyle idi.

Bunlara ihtiyaç var

Günümüzde giderek kalabalıklaşan hac ve umrelerde özellikle hastalar ve yaşlılar için bu araçlara ihtiyaç var. Bundan yaklaşık 20 yıl kadar önce Ramazan ayında yaptığım Umre’de Sa’y sırasında öylesine sıkışıklık oldu ki on binler bir anda kilitlendik. Ölümle burun buruna geldim. Ezilmeyi göze alarak Sa’y görevimi bitirmeden safları yararak kendimi dışarı attım.

Gençliklerinde hac ve Umre yapmış yaşlılarımız hatırlayacaklardır; yaşlılar ve hastalar tavafları ve sa’ylerini, bu işi geçim kaynağı edinmiş insanların başları üzerinde taşıdıkları sedyelerde taşınarak yaparlardı.

Hulâsa bu gün elektrikli araçların kullanılması, deve üzerinde Tavaf ve Sa’y yapan Peygamberimizin uygulamasına dayanan geçerli/sahih bir uygulamadır. Dileriz bu uygulama da bilmediğimiz konularda konuşmamamız gereğini bize öğretmiş olur.