Dolar (USD)
32.60
Euro (EUR)
34.81
Gram Altın
2502.96
BIST 100
9454.13
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Elon Musk sonrası nasıl bir Twitter?

ElonMusk'ınTwitter'ı satın almak için bir anlaşmaya vardığı haberi gündeme geldiğinde, birkaç hashtag oluşturulmuştu. Bu hashtagler sanki büyük bir kullanıcı kitlesinin platformdan ayrılacağına dair bazı ipuçlarını barındırıyordu. Gönderilerini #GoodByeTwitter (Güle Güle Twitter) hashtagı ile oluşturan veya platformdan ayrılmaktan bahseden kullanıcılar sayıca çoğunluktaydı. Ancak henüz beklenen tepkinin verilmediğini görüyoruz. En azından şu an için Twitter olağan akışı içerisinde hizmet vermeye devam ediyor.

Twitter ücretli mi olacak?

Özellikle Amerika’dan tepkisel hesap kapatmaları gerçekleşirken büyük çaplı bir göç söz konusu olmadı. Tabii burada Musk’ın yapmış olduğu iddialı açıklamaların da etkisinin olduğunu söyleyebilmek mümkündür. Elon Musk’ın şirketlere, markalara ve işletmelere abone usulü yeni bir proje sunacağı ifade edilmektedir. Bununla birlikte farklı bir reklam stratejisiyle de karşılaşmamız mümkün olacaktır. Bu plan ve stratejilerin detayları bilinmediği için markaların kendilerini nasıl konumlandırıp konumlandırmayacağı konusunda net bir açıklama yapmak için henüz erken… Olayı sıcağı sıcağına net bir şekilde analiz etmek zor olsa da var olan sürece baktığımızda hesaplarını kapatanlar olacağı gibi, geçmişte Twitter’ın tutumu nedeniyle platformu terk eden kullanıcıların tekrardan dönüş sağlayacağını da söylemek son derece doğru olacaktır.

İçerik üreticiler buraya kayacak mı?

Twitter’daki kısa metin parçaları ve mesaj dizileri binlerce insan arasında gerçek zamanlı sohbet imkanı sağlarken, gündemin oluşmasına da imkan tanımaktadır. Zaten Twitter’ı diğer sosyal medya mecralarından ayıran en temel özellik de budur. Twitter'ın gerçek zamanlı söylemi şekillendirme yeteneğinin yanı sıra coğrafi etiketli veriler de dahil olmak üzere verilerin Twitter'dan toplanma kolaylığı özellikle araştırmacılara da büyük kolaylık sağlamaktadır. Elon Musk’ın Twitter’da kullanıcı sayısını arttırabilme adına atacağı adımlar merakla beklenmektedir. Burada kullanıcıların bir yayıncı haline getirilmesi adına adımlar atabilmesi mümkündür. Kullanıcılar tıpkı Instagram ve tıpkı YouTube’de olduğu gibi ürettikleri içeriklerden gelir elde etmeye başlarlarsa Twitter’a olan ilginin artacağı beklentmetedir. Ayrıca Elon Musk’ın Twitter Premium sistemini getirmesi kullanıcıların artışını da sağlayabilecektir.

Musk’ınMetaverse projesi var mı?

Bununla birlikte açık kaynak kodlu sisteme geçiş arzusu ElonMusk’ınWeb 3.0’ı ön plana aldığını da göstermekte, bu noktada diğer sosyal medya mecralarıyla açık bir rekabete girişeceğine de işaret etmektedir. Zira Zuckerberg, şirketin ismini Meta olarak değiştirdikten sonra ciddi Metaverse çıkışları gerçekleştirmiş ve kullanıcıları bu sanal dünyaya geçiş noktasında teşvik etmişti. Musk’ın gelecek planları arasında da Metaverse fikrinin olduğunu söyleyebilmek mümkündür. Webin geleceği noktasında bu fırsatı kaçırmak istemeyecektir. Ama şu bir gerçek ki bundan sonraki süreçte gerçek anlamda bir Zuckerberg ve Musk savaşı izleyebiliriz. Sosyal medya mecraları arasındaki rekabetin kullanıcılara olumlu bir şekilde yansıyacağı beklenmektedir. Henüz bu savaş için erken olsa da çok yakın bir gelecekte sosyal medya mecralarının birbirlerinin özelliklerini taklite başlaması ve modellerinin benzerlerini kendilerine entegre etmesi bu savaşı iyice kızıştıracaktır.