Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

03 Temmuz 2022

Elvan Çelebi'nin huzurunda şiir okumak

Çorum Belediyesinin uhdesinde çıkan bir dergi var. Adı Şehir Defteri…

Bu dergide çoğumuzun algısını tersyüz edecek bir yayın politikası izleniyor. Dergide ne bir park- bahçe haberi, ne de bir alt yapı çalışmasının haberi var. Dergi, tamamıyla edebiyat kokuyor. Derginin merhaba yazısı yani Başkan Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın yazısı edebice, Genel Yayın Yönetmeni Turhan Candan’ın yazısı edebice… Ülkemizin çeşitli şehirlerinde yaşayan şair ve yazarların yazıları, şiirleri derginin sayfalarını süslemektedir. Bu yönüyle Şehir Defteri, İstanbul dışında çıkan ama İstanbul’da yankılanan bir ses olarak karşımıza çıkıyor.

Şehir Defteri, ilhamını aldığı ve dergi logosunda silueti bulunan Elvan Çelebi hazretlerinin anısına şiir akşamları düzenlemektedir. Mutad zamanlarda farkı mekânlarda icra edilen bu şiir akşamlarının benim de katıldığım beşinci programı bu defa Elvan Çelebi hazretlerinin türbesinin bulunduğu köyde yapıldı.

Yurdun dört bir yanında gelen şairler, Elvan Çelebi hazretlerinin türbesini ziyaret edip akşam namazını eda ettikten sonra türbenin bulunduğu alanda şiir akşamı icra edilecekti ki yağmurun yağması ve şiddetinin artırması neticesinde belediye yetkilileri, akşam namazı sonrası programın köy konağında yapılacağını duyurdu.

Köy konağı, geniş ve modern bir toplantı salonuna sahipti ve burası yerine görebir düğün salonu hatta köyde bir cenaze olduğunda taziye evi vazifesini görmekteydi. Elvan Çelebi Köyü,daha önce belediyelik, yani bir kasabaymış. Nüfusunun düşmesiyle Beldelikten köy statüsüne düşmüş ama Çorum Belediyesi şu an köy muhtarı olan Murat Alagöz’e şiir gecesinde bir selamla konuşması sırası vermişti. Elvan Çelebi hakkında kıymetli araştırmaları olan şair-yazar Ethem Erkoç ve Aylık dergide şiirlerini okuduğum şair Metin Demirci’nin Çorum’da yaşıyor olmaları Çorum için bir talihtir.

Buranın eski Belediye Başkanı olan Hamdi Özseçer Bey de karşılama heyetinde yeini almıştı. Kendisine Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın ve yardımcısı Turhan Candan onu bizlere “Eski Başkan Hamdi Özseçer ağabeyimiz” diyerek takdim ettikleri gibi hürmette de kusur etmediler. Bu da demek oluyordu ki bir başkan her zaman başkandır. Makamı gitse de makam arabası gitse de başkanlık vasfı ve sorumluluğu her zaman devam ediyor.

Programın ilerleyen bölümünde Çorum Belediye Başkanının bir nikâh törenine yetişmesi için salondan ayrıldı. Elvan Çelebi Köyünün bağlı olduğu Mecitözüilçe kaymakamı da farkı bir mazeret ile salonda ayrılmasından sonra şiir akşamı kaldığı yerden devam etti. Şiir akşamında şu şairler vardı: Mustafa Özçelik, Bestami Yazgan, Ali Bal, Ethem Erdoğan, Ethem Koç, Eyyüp Azlal, Gökhan Akçiçek, Hüseyin Kır, Metin Demirci, M. Yaşar Genç, Mustafa Uçurum, Özcan Ünlü, Şakir Kurtulmuş, Tayyip Atmaca, Turhan Candan, Yaşar Bayar, Yasin Mortaş şiirlerini seslendirdiler.

Bu arada Anadolu misafirperverliğinin farkı bir olayına şahit olduk. Çorum Belediyesi; şairlerine, misafirlerine program öncesi akşam, yörenin Coğrafi tescilli meşhur yemeği İskilip Dolması ikram etmişken, Elvan Çelebi köyü muhtarı ve buranın eski belediye başkanı, köy sakinlerine talimat vererek katmer yaptırmış. Hatta soğuyunca tadı kaçar endişesiyle programın tam ortasında misafirlere bunları ikram ettiler. Köy sakinlerinin yemek ikramı sırasında bir müzik arası verilmişti. İkram sonrası programın sunumunu gerçekleştiren şair Halit Yıldırım ve şair Hüseyin Kır bir anons geçerek şiir faslına geçtiklerini ve şairlerimizi sükûnetle dinlenmesini rica ettiler. Tam o esnada yatsı ezanının okunmasıyla bir beş dakika da ara verildi.

Elvan Çelebi şiir akşamı dedik ama şiir akşamı gecenin geç saatlerine kadar devam etti. Programın başından sonuna kadar bizleri izleyen Milletvekili Erol Kavuncu program sonunda kısa bir konuşma yaparak şairlere bu güzel gece için teşekkür etti.

Şair ve şiir dostu Belediye Başkanımız Dr. Halil İbrahim Aşgın, her ne kadar nikâh törenine katılsa da belediyenin Web TV’sinin yayınladığı şiir akşamını/gecesini cep telefonundan izlemiş. Yine de şairlerle son bir kez hasbihal etmek için Elvan Çelebi köyü dönüşünde Çorum Belediyesinin Park Bahçeler Müdürlüğünün nezih bir mekânında şairleri tekrar ağırladı. Orada şair Halit Yıldırım uduyla şairlerin okuduğu şiirlere eşlik etti. Bestesi kendine güftesi Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan’a ait olan bir şarkıyı seslendirdi. Burada da hatırladığım kadarıyla şair Mustafa Özçelik, Mehmet Yaşar Genç, Gökhan Akçiçek şiirlerini okudular. Şair Mustafa Uçurum’un oğlu için yazdığı bir şiirini de oğlu Berkay Uçurum okudu.

Çorum Belediyesi, şiir akşamı öncesi sabahın erken saatlerinde şairlerle bir araya gelmek, onları Çorum’un güzide mekânlarını gezdirmek için planlarını yapmıştı. Hatta fakir gibi hızını alamayıp bir gün önceden Çorum’a giden misafirleriyle de ilgilenmiş. Çorum Belediyesinde çalışan şair-yazar Mehmet Okumuş’un üniversiteden arkadaşımız olan Nida Kırömeroğlu’nun arkadaşı olması bizi ayrıca sevindirmişti.

Çorum’da Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan ağabeyimizin Edebiyat Fakültesinde başlattığı Edebiyat Bülteni şiir gecelerini biz de yedinci geceden itibaren dört yıl icra etmiştik. On dokuz yıl süren bu şiir gecesinin on yedincisinde fakir de şair olarak çağrılmıştı. Şair Hüseyin Kır ağabeyimizi Cihannüma derneğinden ve Halit Yıldırım ağabeyimizi de Dil Edebiyat Derneğinin Çorum şubesinin Mustafa Özçelik özel sayısı vesilesiyle tanımıştım.

Çorum Belediyesi, bizleri sabah öğle ve ikindi vakti Çorum’da belediyenin yapmış olduğu tesisleri, onardığı ve kullanıma soktuğu, konakları, hanları gezdirmişti. En güzeli de yakında şehir müzesi olarak hizmete açacak Veli PaşaHanını çok beğendim. Mini Çoruminia, Millet bahçesi, tarihi Çorum Belediye binası, Dikiciler Arastası, Veli Paşa Konağı, Ulu Cami, Çorumlu Obası ve İskilip gezimizle unutulmaz bir program oldu. Özellikle Çorumlu Obasında Osmanlı’nın kuruluşunu anlatan Diriliş dizisinin film setindeki mekâna benzer bir mekân yapılmıştı. Orada gençlik teşkilatlarının izcilik faaliyeti için her şey tasarlanmıştı. Bu güzel mekânları Çoruma kazandıran başkanımızdan “İnsanı yaşat ki devlet de yaşasın” sözünü bu mekâna asmasını talep ediyorum.

Bu güzel program için başta Belediye Başkanımız Dr. Halil İbrahim Aşgın’a, Başkan Yardımcısı Turhan Candan’a, Kültür Müdürü Mahmut Yabacıoğlu’na, Hayrettin Yıldırım’a, Kent Arşivi görevlileri Mehmet Okumuş ile Nilüfer Aşkın’a ve programda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Umarız diğer belediyelerimiz de böyle programlar icra ederler.