Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 Nisan 2022

Elveda derken

Mübarek ay gidiyor,

Artık veda ediyor,

Orucunu tutana,

Haydi, hoş kalın diyor.

Peygamber Efendimiz Ramazanın dünya ve ahirette bizlere kazandıracağı neticeler açısından büyük fırsat olduğunu, "Bu ay, evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş olan bir aydır" müjdelemektedir.Yani rahmet/bereket; mağfiret/arınma-aklanma; cehennemden kurtuluş.Bir aylık zaman dilimindeibadetlerimizle inşallah bu nimetlere kavuşabilme imkânına sahip olmuşuzdur. Ramazanın son günlerindeyiz. Sahur bereketinikaçırmamak için teknolojinin imkânlarından yararlanıp alarm sesleriyle tatlı uykumuzdan uyandık. Mahalle ve sokak aralarında Ramazan günlerinin neşeli ve samimi bir detayı olarak devam eden ramazan davulcularını da duyanlarımız elbette olmuştur. Okuyacakları maniler konusundabazı yerel yönetimlerin davulcularıimtihan ettiklerini de biliyoruz. Bu sayede ramazan davulculuk mesleğinin icra edilmesini sağlarken öte yandan yeni yetişen nesile de geleneğimizin tadını bir nebze tattırmış oldular.

Ellerindeki tokmak davula değdiği zaman, dillerinden dökülen ramazan manileri sahurzamanında uyanık olan mahalle sakinlerini ki özellikle de çocukları çok sevindirmektedir.

Ramazan davulcularını milletimiz hoş karşılar ve hoş uğurlarken onlara hediye verilmesi, bahşiş gibi işleri deramazanın son günlerine bırakır. Davulcular ramazan süresince geçtikleri sokak ve caddelerdeki hanelerin kapısını davullarıyla dolaşarak her kapıda elleri boş dönmemek için mani okurlar. Bir farkla ki, eskiden sokaklarda yaya olarak gezenlerin bir kısmı şimdilerde kamyonet arkasına koydukları koltuklarında oturarak davul çalmaktadır.

Şimdi bazılarınızın yani eski toprak dediğimiz yaşı kemâle erenlerinizin Nerede o eski Ramazanlar?” diye hayıflandığınızı duyar gibiyim.

Ramazan ayının girmesine az bir zaman kala manileri seçen davulcular, sahur vaktinde oruca kalkacakları uyandırmak için methiyelerle dolu manileriyle adeta bir mahalle sentezi de yaparlar.

Biraz da olsa stresli günlerimize ferahlık getireceğine inanarak dillerinden dökülen ramazan manilerimizi hatırlarken, davulcuların doğaçlama söyledikleri ya da ezberlemesi kolay olan manilerimizden bir kaçıyla baş başa bırakıyorum.

Davulun içi pekmez
Çalarım fakat ötmez.
Bir bahşiş vermezseniz
Davulcu buradan gitmez.

Sahur vakti emîndir.
Hoşaf suyu serindir.
Aman eli çabuk tut
Yetimi sen sevindir.

Davulumu çalarım
Hayallere dalarım
Dolgun bahşiş beklerken
Avucumu yalarım