Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.94
Gram Altın
2323.55
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Erkek Üreme Hormonları

İster danışmanlık için gelmiş olsun isterse çocuk isteği ile gelmiş olsun erkeklerin de sabah aç karnına D Vitamini, Troit testleri, özellikle obezite varsa kan lipit seviyeleri, kan şeker seviyesi, testesteron, östrojen, FSH seviyelerine de bakıyorum.

Jinekolog-cinsel terapist olarak üreme sağlığı konusu ile ilgilenmemin sebebi genç erkeklerdeki testesteron hormonun azalıp, östrojen hormonunun artmış olması yanında ciddi D Vitamini seviyesi düşüklüğü ile sıkça karşılaşmamdır.

Testesteron kabaca erkeklik hormonu, östrojen ise dişilik hormonudur.” Testesteron neden azalırken, östrojen neden artıyor?” sorusunun cevabı başka bir yazının konusu olabilir. Bu yazıda klinikte karşılaştığımız olumsuz tablolardan bahsedelim. Testesteron azaldığı zaman kas yapısı zayıflar, kıllanma azalır, jinekomasti dediğimiz meme büyümesi, cinsel arzu dediğimiz libidoda azalma, sperm sayılarında düşme, enerji kaybı, yorgunluk ortaya çıkar.

Daha küçücük yaştaki ergen çocuklar bile ‘büyük meme’ problemleri nedeniyle, ameliyatla ‘küçültme’ işlemlerine maruz kalıyor. Dişilik hormonunun aşırı yükselmesi nedeniyle, üreme kapasitesi düşük erkek sayısı hızla artıyor.

İnsanlar tüp bebek tekniklerini o kadar içselleştirmiş ki “ya ne olacak tüp bebek yaptırıveririz” gibi düşünebiliyorlar. Oysa 8-10 kez tüp bebek denenip eve canlı bebek götüremeyen infertil çiftler var.

Tüp bebek süreci zorlu bir süreçtir, travmatize edicidir. Mutlaka psikoterapi, cinsel terapi almak gerekir. Günlere odaklı cinsel yaşam doyumu ortadan kaldırmaktadır. Doğaçlama aşk ve erotizm içerikli bir cinsel hayat yaşanamamaktadır. 9-10 yıl tüp bebek deneme süreçlerindeki erkeklerde, isteksizlik ve bıkkınlık oluşturan, gençlik yılları geride kalmış çiftlere danışmanlık verdiğim çok oldu.

Para harcamak, hastanelerde geçen zaman, can yanması, tutmayınca ortaya çıkan ümitsizlik ve depresyon tüp bebek takiplerinin diğer güçlükleridir.

Batı toplumlarında cinsellik haz odaklı yaşanır, çocuk sahibi olmak istenmeyen durumdur, insan yetiştirmek ideali yoktur. Kadim Türk toplumlarında aile, evlat yetiştirme, kaliteli insan eğitimi çok önemli olup üreme sağlığı cinsel sağlıkla paralel ve bütünlük içerisinde yaşanır. Her şey haz için felsefesi yoktur.

Bizim toplumumuzda üreme sağlığının kaybı demek ciddi travmadır. Tüp bebek ilaçları için ciddi pazar demektir. Bireyin ilaca bağlı yaşadığı her durum sebep ve sonuçları ile bilimsel yönleri ile irdelenmek durumundadır. Çağımızın en önemli konusu sağlıktır.

Bizim kültürümüzde Erkek üreme kapasitesinin yitirilmesi ya da erektil disfonksiyon yaşayan erkeğin içerisine düştüğü psikolojik baskı iki şekilde varlığını göstermektedir. Ya gurur meselesi yapıp iyice ajite, kadına suç atacak bir şeyler oluşturan erkekler ya da iyice pasifleşip, boşanma ve yalnızlık yolunu seçen erkekler. Kadınlar anne olmak isteyecekler.

Anne olmak isteyen bazı kadınların, Kıbrıs’ta ve bazı Avrupa ülkelerinde sperm bankalarına başvurduğu yönündeki haberler, karmaşık nesillerin’ habercisidir…

Eskiden erkekler yediklerine, içtiklerine dikkat eder, macunlar ve bitkisel kürler uygularmış. Bunlar, Muhammed Nefsavî’nin Itırlı Bahçe isimli kitabında ayrıntılı yer alıyor. Yıllarca insanlarımıza kuyrukyağı yemeyin, tereyağı, yumurta yemeyin denmedi mi? Hekim olarak kadim kültürümüzün beslenmesine daima hayranlıkla baktım. Modern diyet sistemlerine, 6 öğün beslenmeye hiç inanmadım.

Tıbbi Nebevi üzerinde çalışmaya öğrencilik yıllarımda başlamış olmam, el yazması kütüphaneleri takip etmem, İbni Sina, Davudu Antaki, Dr. Zehravi ve Prof. Dr. Münir Derman’ın hayatı ve eserlerini talim etmekle bütüncül bir tıp yaklaşımına genç yaşlarda sahip olduğum için mutluyum.

D vitamini, E vitamini, çinko, selenyum seviyeleri de üreme sağlığında rol oynar. Tarlada, bahçede çalışmayan, yürümeyen erkekler, kapalı spor salonlarında sağlıklı yaşama egzersizleri yapan erkek ve kadınlar D vitamininden çok yoksunlar. Takibe gelir iseler haberleri oluyor ve takviyeler yapıyoruz.

Sigara, alkol, uyuşturucu madde kullanımındaki artış sağlığımız için çok daha büyük tehlikeleri içerisinde barındırıyor.

Önümüzdeki yazıda neler yapabiliriz? Sorusuna cevap oluşturmaya çalışalım.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan