Dolar (USD)
32.59
Euro (EUR)
34.67
Gram Altın
2513.43
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 Temmuz 2022

Gülhane'de WC krizi!..

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu büyük bir restorasyonla yeni çehresine kavuşturulan tarihî Yerebatan Sarnıcı’nın 22 Temmuz 2022 Cuma günü açılışını yaparken hizmetten çok polemik üretmeyi sevdiğini bir kez daha gösterdi.

Efendim açılışa başta Kültür ve Turizm Bakanı, İstanbul Valisi olmak üzere falan filan neden gelmemiş. Sayın İmamoğlu siz yeter ki hizmet üretin, gerisi tefarruat; “vız gelir tırıs gider.” İmamoğlu’nun Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile “150 Günde 150 Proje” kapsamında açılışını gerçekleştirdiği Yerebatan Sarnıcı’da günlendir ziyaret yoğunluğu yaşanıyor. (Gerçi sanat tarihçileri ve akademisyenler yapılan restorasyonun giriş kapısının aslına uygun olmadığı yönünde veryansın ediyor.) Aşırı yoğunluk ve sıcak havada kuyruk çilesine tahammül edemeyenler ziyaretini başka zamanlara erteliyor. Bununla birlikte yönünü ya Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerîfi’ne, ya Topkapı Sarayı’na ya da Gülhane Parkı’na çeviriyor. Tercihlerini Gülhane Parkı’nı ziyaret etme yönünde kullananlar, tarihî yarımadanın en büyük yeşil alanın enva-i çeşit ağaçlarının serinliğinde oturmanın mutluluğunu yaşıyor. Çocuk sesleri kuş seslerine karışıyor. Buraya kadar her şey güzel.

2_bb209b8fa52b645468542c099321a152.PNG

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) ait Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün uhdesinde olan Gülhane’de ağaç gölgesinde muhabbet sofrası kurmak, yürümek hoş da, tuvalet ihtiyacı için aynı şeyi söylemek maalesef mümkün değil.

Sıkışıp hâcetini gidermek için can havliyle İBB’nin WC’sine giden kadın, erkek, çocuk, genç, yaşlı kapalı kapıları görünce isyan ediyor. Yetişebilen 300 metre ilerideki kuyruk yoğunluğu olduğu WC’ye koşuyor. Yetişemeyen de ya altına, ya da İBB’nin parkın muhtelif yerlerine konumlandırdığı, “Korumuza hoş geldiniz! Burası hepimiz için tasarlanmış, güvenli ve özgür bir alan. Bu alan sizlerin şehir yaşamında rahatça doğaya dokunabilmeniz ve keyifle vakit geçirebilmeniz için hazırlandı. İstanbul’un tüm renklerini yeşil alanlarımızda beraber keşfetmek dileğiyle...” ifadelerini hiçe sayıp kuytu köşelerde rahatlıyor!.. Ohhh be hayat varmış!..

Görevini ihmal edip, bahane üreterek bu davranışa sebep olan ilgililere Kabahatler Kanununun 32. maddesinin 1. Bendinden ceza kesmek gerek.

Üretilen bahaneye bakar mısınız?!..

WC’lerde su kesikmiş!..

Depodaki de tükenmiş!..

Bilmeyen de İstanbul’da su kıtlığı var zanneder!..

Daha önce mescid kriziyle gündeme gelen Gülhane Parkı, şimdi de susuzluk bahanesiyle kapalı tutulan WC (Sarayburnu tarafı) problemi nedeniyle ziyaretçilerden tepki topluyor. Sayın İmamoğlu, Gülhane Parkı’nda WC krizi var. Haberiniz olsun.

1_b980be613b35dc4331288cb381492c7f.PNG

HAMİŞ:

Üstteki yazıyı geçtiğimiz Cumartesi günü kaleme almama rağmen haksızlık olmasın diye yayıma vermedim. Pazartesi günü Gülhane Parkı'nı tekrar ziyaret edip Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nün olaya el koyduğunu görünce isabetli bir karar verdiğimi düşünüyordum ki, bu seferde Alemdar Caddesi tarafındaki WC'nin kadınlar kısmı hizmet vermediğine şahit oldum. Tıkanan bölümle ilgili çalışmalar devam ederken; ziyaretçiler, "bir işiniz de tam olsun" diye serzenişte bulunup koşa koşa Sarayburnu yönündeki WC'ye gidiyordu.

*********

SARAYBURNU YENİ ÇEHRESİNE KAVUŞUYOR

Marmaray projesinin başlamasıyla birlikte İstanbul’un en güzel yeri olan Sarayburnu başıboş köpeklere emanet edilmişti. Yıllarca ayyaş ve sarhoşların mesken tuttuğu tarihi yarımadanın en güzel yeri olan Sarayburnu için İBB geçtiğimiz aylarda harekete geçti.

Proje kapsamında Sarayburnu Parkı Çevre Düzenlemesi Yapım İşi, İBB Park Ve Yeşil Alanlar Dairesi Başkanlığı, Yeşil Alanlar ve Tesisler Müdürlüğü tarafından Kuday Restorasyon İnşaat Taahhüt Ve Ticaret Limited Şirketi’ne 64.950.675.64 Türk Lirası+KDV bedelle 30.05.2022 ila 03.07.2023 tarihleri arasında bitirilmek üzere İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 29.12.2021 Tarih Ve 8826 Sayılı Kurul Kararı’yla ihale edildi.

Umarız ki daha önce halkın istifade ettiği yeşil ve mavinin kucaklaştığı bu alan ranta kurban edilmez. Bitirildiğinde İstanbul’un tarihî dokusuna yakışır projeler bir gerdanlık gibi Sarayburnu’nu süsler.

Takipteyiz!..