Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.94
Gram Altın
2430.38
BIST 100
9805.08
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Güzel insandan sessiz veda

Çevremizdeki en sevdiklerimizden birilerinin ani ayrılışları canımızı çok yakar. İşte böyle bir dostum, sırdaşım, Patolog Prof. Dr. Ali Kurt canım ağabeyim bundan 15 gün önce PCR testinin pozitif çıkması üzerine Erzurum Şehir Hastanesi’nde tedavi altına alınmıştı. Kovid-19’a bağlı yoğun bakımda 5 gündür tedavi görüyordu. Dostları ile birlikte bizlerde o güzel insanın tekrar aramıza dönmesi için dualar ediyorduk.

İstanbul’da oluşumdan sık sık telefonla durumuyla ilgili bilgiler alıyordum. Hatta önceki gece kıymetli dostum, arkadaşım şair yazar İsmail Bingöl beyi aradığımda, Ali abimizin durumuyla ilgili bir süre sohbet ettik. Kendisinin yoğun bakımdaki durumunda bir değişiklik olmadığını ama meslektaşlarının ellerinden geleni yaptıklarını söyleyerek iyi haberi için yine dualar ederek telefonumuzu kapattık. Aradan 7-8 saat geçmişti ki o acı haberiyle kedere, yasa ve de gözyaşlarına boğuldum.

“İnna Lillahi Ve İnna İleyhi Raciun”

Gençlik yıllarımda tanıştığım ve kendime örnek aldığın sayılı insanların ilk sırasında yer alan Ali abim seni hiç unutmayacağım. İyilik adına dostluk adına ahde vefa adına ne varsa sende şahit oldum. Mütevazı ve sade yaşamın, başarılı hekimliğin, şair ve yazarlığın, gazeteci kimliğinle örnek bir insan iyi bir aile reisi olduğuna şahidim. Kalemin ve kelamınla gönülleri kazanan değerli hocam. Eğitim imkânları noksan onlarca öğrencinin umudu hayırsever insan, sende aramızdan sessiz sedasız ve de vedasız ayrıldın. İçimize ateş düşürdün, yüreğimizi yakıp, kor halde bırakıp gittin.

Dün gibi hatırıma geliyor seninle tanışmamız. Oysa aradan tamı tamına 34 yıl geçmiş, ne de çabuk geçmiş. Milletin Sesi Gazetesi’nde rahmetli Kemal Alyanak’ın odasında tanışma fırsatı bulmuştum seninle. Geçen zaman içerisinde abi kardeşlik bağımız o günlerde başlamıştı. Erzurum Verem Savaşı Derneği, Erzurum Tarih Cemiyeti’nin yönetiminde omuz omuza çalıştığımız günlerde sımsıkı bir dostluk kurmuştuk. O zamandan veda edene kadar zerre kadar birbirimizi kırmadık, kırılmadık.

Erzurum basın camiasının Ali abisi, okuma ve yazmadan hiç bıkmazdı, hastanedeki mesainden arta kalan zamanının çoğunu Mumcu Caddesindeki muayenehanesinde oluşturduğu kütüphanesinde geçirirdi. Haftanın birkaç günü Milletin Sesi Gazetesinde köşe yazıları yazar, merhum Kemal Alyanak’ın tarihi araştırma yazılarına da katkı sunardı. O sıralar Gazetemiz imtiyaz sahibi rahmetli Kemal Alyanak aynı zamanda Erzurum tarihini Araştırma ve Tanıtma Derneği ve Erzurum Verem Savaşı Derneği’nin başkanlığını yapıyordu.

Ali Kurt hocam, Erzurum Tarihini Araştırma Ve Tanıtma Derneği’nin uzun bir süre ara verdiği yayın organı ‘Tarih Yolunda Erzurum Dergisi’nin tekrar yayına girmesini için çok çalıştı. Boş vakitlerinde gazete merkezine gelerek dergide yayınlanacak yazıların çalışmalarını yapardı. Araştırmalar, makaleler önemli bilgilerin derlemesinde, sayfa tasarımından, dizgisine, tashihinden, fotoğrafların ayarlanmasına, matbaadaki baskısından dergi haline gelmesine kadar tüm aşamalarda bir hekim değil, bir matbaa işçisi gibi bizle birlikte çalışırdı. O bu çalışmalardan çok mutlu olurdu. Tarih Yolunda Erzurum Dergisi 2000 yılına kadar yayın hayatını sürdürmesinde büyük emekleri vardır.

Tarih Cemiyeti’nin ve Verem Savaş Derneği’nin faaliyetlerinde de aktif çalışmalar yapardı. 2000 yılında Kemal Alyanak’ın vefatının ardından Tarih Derneği Başkanlığına seçildi. Birçok tarihi olaylara ışık tutacak çalışmaları kaleme aldı. Birçok makale ve kitap çalışmaları yaptı. Gerek Tarih Cemiyeti ve gerekse Verem Savaş Derneği’nin yönetim kurulunda bulunmamız nedeniyle birçok çalışmaları birlikte yürüttük. Öyle ki her yıl derneğin kuruluşu ve faaliyetleri ile anma günlerinde iki derneğin faaliyetlerini gazete, radyo ve TV programları ile gündemde tutar, konuyla alakalı uzman kişilerle bir araya gelerek halkın bilgilenmesinde ki o aktif görevi hep kendisi üstlenirdi. Rahmetli Kemal Alyanak’ın ‘Erzurum’da Basın’ kitabının yayına hazırlanmasında çok emekleri vardır.

Son 11 yıldır ayrı şehirlerde olsak ta İstanbul’a her geldiğinde Milat Gazetesi’nde bir kardeşi bir dostu ve bir sevdiğinin olduğunu bilir ve ziyaretime mutlaka gelir, uzun uzun eskiye ve geleceğe dönük sohbetler ederdik.

Aramızdan sessiz ve vedasız ayrılsan da seni hiç unutmayacağım, Hakkım varsa sonuna kadar helal olsun canım abim. Her zaman kalbimde ve dualarımda olacaksın, ruhun şad mekânın cennet olsun.