Dolar (USD)
32.54
Euro (EUR)
34.78
Gram Altın
2428.62
BIST 100
9728.66
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

03 Aralık 2022

Her telden martaval

Niçinini ve nedenini merak edenler elbette olacak. Samimi bir cevap isteyenler de olacak. “Bilgi hangi kaynaktan gelirse gelsin ben kullanırım” demek durumunda olanlar kılavuzu kargaya teslim etmiş olurlar.

Kılavuz karga olduğunda olacaklara razı isek elbette bu yol çok kolaycı bir yol ve soruşturma araştırma zahmetine de katlanmayı gerektirmez.

Basının hangi dalından gelirse gelsin kulaklarımızla duysak, gözlerimizle de görsek dahi gelen bir bilgiyi filtrelemezsek er ya da geç mahcup oluruz.

Bugün işte tam da o gün.

Aklı başında zannedilen o kadar çok insan ağzından çıkanlardan veya işitme ve görme duyu organlarını kullanarak görüntülü ve yazılı basından aldığı asparagas bilgileri yaptığı paylaşımlar yüzünden rezil rüsvay oluyor.

Bu öyle bir rezalet ki, sahibini sokağa dahi çıkartamaz ama maalesef burası Türkiye diyerek malumun ilanını arz ediyorum.

Meseleye siyaset perspektifinden bakmadan yaklaşım sergilersek doğrusunu yapmış oluruz. Çünkü siyaset, siyah zeminlerde yapılıyor ve içinde taşıdığı pisi pası, taşıdığı renk kapatıyor.

Hem siyaset hem politika gerçek yörüngesinden saptırıldığında olanlar oluyor. Alıcı kerizler vasıtası ile aklar kara, doğrular yanlış olarak pazarlanabiliyor.

İletişim biliminde aracı olarak kullanılması yasak olan; yalan, dolan, iftira gibi kavramların bini bir paradan alıcılar vasıtası ile pazarlanabiliyor.

Yakın geçmişte bunun açık örneklerini bizzat yaşadık.

Bir yaratık utanmadan sıkılmadan iletişim bilimine bu martavalı soktu.

Yalan, büyütülerek pazarlandığında yıkamadığı kalenin olmayacağını iddia ederek, örnekler üzerinden toplumumuzun saf ve temiz duygularını iğfal eyledi.

Bu öyle bir iğfal ki, etkisi her geçen gün giderek artan bir ivme ile toplumsal birlik ve bütünlüğümüz zedelenmeye devam ediyor.

Yalan ticareti sermayesi olmadığı için kolaycı bir yol olarak yapılıyor.

Kalıcı etkisinin olmaması nedeni ile saman alevi gibi parladığında sadece etrafını kısa süreli aydınlatmasından nemalananlar tarafından sık yapılarak keriz toplamak için kullanılıyor.

Bilimsel bir gerçek üzerinden meseleye bakarsak; yalanın yayılış hızı, doğrunun yayılış hızına göre daha etkin ve daha hızlı.

Herhangi bir yalan, sermayesi olmadığı için kolayca üretilebilir. Yayıncıları ve alıcı kerizleri de hazırsa yayılması için özel bir gayrete gerek yok.

Yalan; şeytani bir yüzünün olması nedeniyle de kolay pazarlanabilen bir kavram.

Seçim sathı mailine erken de olsa girildi.

Önümüzdeki günlerde allı pullu, makyajlı, cafcaflı yalanlara hazır olun derim.

Şimdiden söylüyorum, yalan pazarı epey müşteri toplayacak. Ahlak ve akıl yoksunu mahfillerce acımasızca piyasaya sürülerek birlik hamurumuz sulandırılmaya çalışılacak.

Emareleri başladı bile.

İstikbalimize gölge düşürmek isteyenlerin, İstiklal saldırısını sulandırmak için kullandığı malzemelere bir bakar mısınız?

Her yönü ile açık seçik meydanda olan bir gerçekliği araştırmak için gazi meclisimiz kullanılmak isteniyor.

Saçma ve amacının kötü niyet olduğu belli olan bu girişim; aklı selim ile bertaraf edildiğinde ise klişe kelime ve cümlelerle devletimize nasıl saldırdıklarını görenler görüyor.

Muhalefet virüsü ile dumura uğramış beyinler, önümüzdeki süreçte akla hayale bile gelmeyecek öyle garabetler yumurtlayacaklar ki, uyanık olanlar dışında kimse fark edemeyecek.

Aklı selim ve sağduyularımızla meselelere yaklaşalım.

Dolduruşa gelerek art niyetlilerin tuzağına düşmeyelim.

Sosyal medyada yalan pazarlanması hâlâ suç değil, ancak bu yalana yapılan yorumlardan cımbızla çekilen kelimeler üzerinden ticaret yapıp para kazanan şerefsizler var ve aramızda dolaşıyorlar.

Plastik ve elastik olma gibi bir zaafı olan hukuk, nereye doğru evirirsen oraya doğru yol alabildiği ve kelime oyunlarına fazla tahammülü de olmadığı için, fırsatçı şerefsizlerin ağından sade vatandaşı bazen kurtaramayabiliyor.

Sayısız örnekleri var.

Aman ha dikkat derken bu garabeti bilmek ve yaymak gerekiyor.

Dünya bir savrulmanın eşiğinde olunca bizdekini küçümsememekle birlikte durum bu.

Körfeze çöken ABD ve İngiltere, Irak beldesini yerle bir ederken BBC televizyonu karabatakların Basra körfezine akıtılan petrolün içerisinde zor durumda kaldıklarından ve yaşama savaşından bahsediyordu.

Bugün de durum dünden farklı değil elbet.

Bizdekilerin durumu da bundan pek farklı değil.

Taşlar bağlı, köpekler serbest.

Sağlık ve mutluluk dileklerimle.